ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι μηχανικοί απαιτούν ίση μεταχείριση

ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΑΪΒΑΛΗ *

Κύριοι των υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας και Ανάπτυξης, εμείς οι επιστήμονες ελεύθεροι επαγγελματίες/επιτηδευματίες δεν είμαστε κατώτεροι των άλλων επαγγελματιών/επιχειρηματιών και δικαιούμαστε να αντιμετωπιζόμαστε όλοι ως ίσοι!
Μέσα σε έναν ιδιότυπο πόλεμο, με μη ανιχνεύσιμες επιπτώσεις, αυτές τις μέρες βιώνουμε -εκτός των άλλων- αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας λόγω των έκτακτων μέτρων που λαμβάνονται σε όλο τον κόσμο εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19. Μέτρα σκληρά αλλά απολύτως απαραίτητα.
Ομως κύριοι, εσείς των υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας και Ανάπτυξης δεν είστε αντάξιοι των περιστάσεων.


Σε αντίθεση με τον Πρωθυπουργό, ο οποίος εξήγγειλε αποζημιώσεις για όλους τους πληττόμενους οικονομικούς φορείς, ήρθατε εσείς και μας εμπαίζετε.
Εμπαίζετε όλους εμάς τους επιστήμονες της χώρας, μηχανικούς, ιατρούς, δικηγόρους, οικονομολόγους, λογιστές, ερευνητές κλπ ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες. Αρχικά μην εντάσσοντάς μας όλους στις πληττόμενες δραστηριότητες από το φαινόμενο της πανδημίας του κορονοϊού (COVID-19), σύμφωνα με τις ανακοινώσεις σας, και κατόπιν, μην αντέχοντας την κοινωνική κατακραυγή και την επιφόρτιση που προκαλεί η ίδια η αδικία, διευρύνατε τον αρχικό σας πίνακα και μας εντάσσετε, αλλά με όρους και προϋποθέσεις.
Ετσι, αντί της χορήγησης χρηματικής αποζημίωσης σε όλους τους επιστήμονες επαγγελματίες/επιτηδευματίες αντίστοιχης αυτής που λαμβάνουν όλοι οι υπόλοιπες επιχειρήσεις των κλάδων που πλήττονται, σύμφωνα με τις αποφάσεις σας, μας δίνετε την «δυνατότητα» να συμμετέχουμε σε προγράμματα τηλεκατάρτισης 100 ωρών ενισχύοντας μας για τη συμμετοχή μας με 600 ευρώ.
Και για να είμαστε ειλικρινείς και με δεδομένο ότι υπάρχουν αδιάθετα χρήματα από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) μέσω ΕΣΠΑ, σε κανονικές συνθήκες τέτοιες δράσεις θα μπορούσαν να ήταν θετικές. Τότε θα μπορούσαν, όσοι το επιθυμούσαν, να ενταχθούν σε τέτοια περιορισμένου εύρους και άκρως στοχευμένα προγράμματα κατάρτισης. Αναφέρουμε «περιορισμένου εύρους» και «άκρως στοχευμένα» διότι δεν είναι και εύκολο να δημιουργήσεις ευρείας συμμετοχής προγράμματα κατάρτισης μέσω πλατφορμών τηλεκπαίδευσης σε ανθρώπους που είτε έχουν φτιάξει τις πλατφόρμες αυτές, είτε ασκούν την επιστημονική επαγγελματική τους δραστηριότητα καθημερινά δημιουργώντας αυτοί τις εξελίξεις στην αγορά έχοντας τουλάχιστον ένα πανεπιστημιακό τίτλο ο καθένας.


Ομως το να δίνονται voucher σε επιστήμονες που πλήττονται, σε ένα τέτοιο περιβάλλον, προφανώς και είναι εμπαιγμός. Πρώτα από όλα, όταν θα συμβεί η ένταξη των εν λόγω επαγγελματιών στα προγράμματα αυτά, η αναστολή της επαγγελματικής δραστηριότητας λόγω της πανδημίας θα έχει λήξει και τότε όλοι θα προσπαθούν να καλύψουν τις ζημίες που τους προκλήθηκαν από αυτήν και δεν θα έχουν ούτε ώρα να διαθέσουν ακόμη και για μια άκρως στοχευμένη κατάρτιση.
Επομένως είναι σαφές ότι υπάρχει μία άνιση μεταχείριση σε βάρος των επιστημόνων της χώρας μας οι οποίοι δεν αντιμετωπίζονται με ίσους όρους και ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις όπως οι υπόλοιποι επαγγελματίες, αλλά με πολύ δυσμενέστερους.


Αν η πολιτεία δεν έχει εκείνα τα χρηματικά αποθέματα για να στηρίξει τους επιστήμονές της που πλήττονται, τότε οφείλει να σταθεί με σθένος και σεβασμό όρθια απέναντί τους και μιλώντας στο φιλότιμό τους να ζητήσει να είναι οι πρώτοι στον αγώνα αυτό απέναντι στην πανδημία, ευχαριστώντας τους και δίνοντάς τους αντίστοιχα αντισταθμιστικά οφέλη (όπως π.χ. μείωση στις τρέχουσες ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές, ή/και μείωση στον φετινό φορολογικό συντελεστή εισοδήματος κ.λπ). Επιτυγχάνοντας με τον τρόπο αυτό να εξομαλύνει την άνιση αντιμετώπιση τους σε σχέση με τους υπόλοιπους επαγγελματίες και επιχειρήσεις και μη εμπαίζοντάς τους.


Όμως, για την αλήθεια των πραγμάτων, η πολιτεία αυτή την στιγμή είναι προφανές ότι δεν επιθυμεί την ενίσχυση των πληττόμενων αυτών επιστημονικών κλάδων. Αντίθετα, λαμβάνοντας υπόψη της την χαμηλή απορρόφηση Ευρωπαϊκών κονδυλίων που έχει μέσα από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, προσπαθεί με έναν σμπάρο να πετύχει τρία τριγόνια. Δηλαδή:
1.Να ρίξει στάχτη στα μάτια των επιστημόνων ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών ότι τους αποζημιώνει και μάλιστα χωρίς κόστος αλλά μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων, δίνοντας την «δυνατότητα» ένταξής τους σε προγράμματα τηλεκατάρτισης.
2.Να στηρίξει την ιδιωτική εκπαίδευση μέσω των κέντρων επαγγελματικής κατάρτισης ενισχύοντάς την με ποσά που πλησιάζουν το ποσό των 80εκ.€ . Αλήθεια, υπάρχει άλλος οικονομικός κλάδος που ενισχύεται με τέτοια ποσά;


3.Να εντάξει στο ΕΣΠΑ όσο το δυνατόν περισσότερους δικαιούχους, μιας και φέτος είναι το τελευταίο έτος για τη δημιουργία νομικών δεσμεύσεων σε προγράμματα για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο.
Συνεπώς, κύριοι, πάψτε να μας εμπαίζετε. Για κάθε χώρα οι επιστήμονες είναι το μέλλον της και εσείς αντί να τους έχετε δίπλα σας και να τους αξιοποιείτε, τους απαξιώνετε.
Προχωρήστε άμεσα στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για οικονομική αποζημίωση όλων των ελεύθερων επαγγελματιών και την στήριξη τους με φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις και σταματήστε τις άδικες εξειδικεύσεις ανά δραστηριότητα που μόνο προβλήματα δημιουργεί.
Αλλά δίκιο έχετε… Βρίσκετε και τα κάνετε, αφού κεντρικά ο φορέας υπεράσπισής μας δεν διεκδικεί για τα μέλη του, εν προκειμένω για τους μηχανικούς μιλώ. Οπότε καλά κάνετε…

·Ο Βασίλης Αϊβαλής είναι πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σήμερα, 16 Απριλίου, η απεργία στα ΜΜΕ«Με κοινή απόφαση των ΕΣΗΕΑ, ΠΟΕΣΥ, ΠΟΣΠΕΡΤ, ΠΟΕΠΤΥΜ και ΕΤΗΠΤΑ προκηρύσσεται απεργία όλων των δημοσιογράφων, τεχνικών και διοικητικών σε όλα . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Με γνωστά ονόματα στις ευρωλίστες τους τα οποία ανακοίνωσαν σήμερα (15/4), Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και Νέα Αριστερά, μπαίνουν στην μάχη των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου. Η Ν . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ο Ολυμπιακός ήταν για ακόμα ένα παιχνίδι ισοπεδωτικός κόντρα στον Παναθηναϊκό, δεν έχασε ξανά σετ (3-0) και έκανε το 2-0 στους τελικούς της Volley League ανδρών. Οι "ερυθρόλευκοι" . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Οι δηλώσεις του Σλούκα:Για το ματς: "Είναι ένα σπέσιαλ παιχνίδι, πάντα ιδιαίτερο. Πάντα ένα ντέρμπι Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός κρύβει κινδύνους, υπάρχει άγχος και το πρέπει, όπως εί . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σήμερα, 16 Απριλίου, η απεργία στα ΜΜΕ«Με κοινή απόφαση των ΕΣΗΕΑ, ΠΟΕΣΥ, ΠΟΣΠΕΡΤ, ΠΟΕΠΤΥΜ και ΕΤΗΠΤΑ προκηρύσσεται απεργία όλων των δημοσιογράφων, τεχνικών και διοικητικών σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού & Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών σε έκτακτη συνεδρίασή του αποφάσισε την συμμετοχή του Συλλόγου στην κινητοποίηση ενάντια στην ακρίβεια στις 17 Απριλίου. Το Διο
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Την παραίτησή του από τη θέση του Αντιπεριφερειάρχη Τουριστικής Ανάπτυξης υπέβαλλε σήμερα στον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Ηλείας, Δημήτρης Νικολακό
Image
Image

Search