ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Oι αθεράπευτες πληγές του ΕΣΥ

 

 

Η πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια στην Πάτρα αποτέλεσε αφορμή να συζητήσουμε και να επαναφέρουμε στο προσκήνιο τα προβλήματα που χαρακτηρίζουν τη δημόσια περίθαλψη στην περιοχή μας. 

Και γράφω για να επαναφέρουμε διότι οι πληγές είναι διαγνωσμένες κα εντοπισμένες. Αυτό όμως που μας λείπε είναι η θεραπεία τους. Κι αυτή θα πρέπει να είναι το ζητούμενο από όλους μας προς την κεντρική εξουσία. 

Όσοι υπηρετούμε το δημόσιο σύστημα υγείας ερχόμαστε      

Καθημερινά αντιμέτωποι με τις συνέπειες που προκαλεί η χρόνια μη αντιμετώπιση των προβλημάτων που χαρακτηρίζουν τη δημόσια περίθαλψη στην περιοχή μας. 

Το πρώτο αφορά στην υπολειτουργία της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Θα πρέπει οι Τοπικές Μονάδες Υγείας και τα Κέντρα Υγείας να στελεχωθούν και εξοπλιστούν πλήρως διότι μόνον έτσι θα μπορέσουν να ανακόψουν το κύμα προσέλευσης στα νοσοκομεία. Σε επίπεδο πρωτοβάθμιας περίθαλψης είναι καθοριστική 24ωρη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου Αγίου Αλεξίου. Η υλοποίησή του θα αποφορτίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και του «Αγίου Ανδρέα».

Το δεύτερο αφορά την πλήρη ανάπτυξη και λειτουργία των περιφερειακών νοσοκομείων. Είναι ανεπίτρεπτο πρωτοβάθμια περιστατικά να παραπέμπονται από τα νοσοκομεία της Ηλείας, της Αιτωλοακαρνανίας και των νησιών στο τριτοβάθμιο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Στα νοσοκομεία της Πάτρας θα πρέπει να διακομίζονται μόνον τα δύσκολα περιστατικά που χρίζουν εξειδικευμένης αντιμετώπισης.

Το τρίτο σοβαρό θέμα αφορά το μοναδικό αμιγώς παιδιατρικό νοσοκομείο στην ευρύτερη περιφέρεια, το Καραμανδάνειο. Τα κτιριακά του όρια έχουν εξαντληθεί. Απαιτείται η ανάπτυξη ενός σύγχρονο και άρτια οργανωμένου και στελεχωμένου, με όλε στις παιδιατρικές ειδικότητες νοσοκομείο. Το έχει ανάγκη η περιοχή και θα προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες υγείας στα παιδιά. Το σύνολο των εργαζομένων στο Καραμανδάνειο προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες ζωής αλλά οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα δύσκολες. 

Το τέταρτο αφορά την κάλυψη των ιατρικών και νοσηλευτικών κενών. Να γίνει μία ιεράρχηση των αναγκών που έχουν τα νοσοκομεία και σταδιακά να γίνει η κάλυψή τους, Πρέπει να σταματήσει το σύστημα των δανεικών γιατρών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο. Άλλωστε σε κανένα νοσοκομείο δεν περισσεύουν οι γιατροί για να καλύπτουν τις ανάγκες άλλων.                   

 

 

* Η Ασπασία Ρηγοπούλου είναι γιατρός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας και διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.  

 

 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Στο Γενικό Νοσοκομείο του Πύργου, τραυματισμένος, κατέληξε ένας 19χρονος μετά από άγρια συμπλοκή που σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στα Χαλικιάτικα. Σύμφωνα με τις πληροφορ . . .
ΕΛΛΑΔΑ

Το κλίμα νευρικότητας και ανησυχίας που πυροδοτήθηκε από τις τελευταίες εξελίξεις στη Μ. Ανατολή και ειδικότερα με την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ εξακολουθεί να αποτυπώνεται . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με την εξέταση της Δήμητρας Πισπιρίγκου η οποία ξέσπασε σε λυγμούς όταν η εισαγγελέας της έδειξε φωτογραφία της μόλις έξι μηνών νεκρής ανιψιάς της, συνεχίστηκε η δίκη της Ρούλας Πι . . .
LIFE STYLE

Το ενδεχόμενο του γάμου με τη σύντροφό του, Ιωάννα Τούνη, ρώτησε ένας δημοσιογράφος τον Δημήτρη Αλεξάνδρου, κατά τη διάρκεια δημόσιας εξόδου το βράδυ της Πέμπτης 18 Απριλίου. Την . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Στο Γενικό Νοσοκομείο του Πύργου, τραυματισμένος, κατέληξε ένας 19χρονος μετά από άγρια συμπλοκή που σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στα Χαλικιάτικα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του patrisnews.c
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με την εξέταση της Δήμητρας Πισπιρίγκου η οποία ξέσπασε σε λυγμούς όταν η εισαγγελέας της έδειξε φωτογραφία της μόλις έξι μηνών νεκρής ανιψιάς της, συνεχίστηκε η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου για τους θ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με σημαντική ανταπόκριση πολιτών, ανθρώπων της αυτοδιοίκησης, καθώς επίσηςεκπροσώπων φορέων και συλλόγων πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 17 Απριλίου ηημερίδα με θέμα «Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-
Image
Image

Search