ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

T. Παπαδόπουλος : Με το βλέμμα στο μέλλον

Το προηγούμενο χρονικό διάστημα, το θέμα της εκλογής του νέου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας αντιμετωπίστηκε από δημοσιογράφους και πολιτικά πρόσωπα ως ένα ενδιαφέρον παιχνίδι - quiz. Μια σπαζοκεφαλιά για δυνατούς λύτες.

Η ονοματολογία που προηγήθηκε της προτάσεως του Πρωθυπουργού και οι «πληροφορίες» που διοχετεύονταν από διάφορες πλευρές δεν ενίσχυαν το κύρος του θεσμού και δεν τον αντιμετώπιζαν με την σοβαρότητα που πρέπει.

Η πρόταση τελικά του Πρωθυπουργού και η επιλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, έβαλε τέλος στα σενάρια και έδειξε ότι η χώρα γυρίζει σελίδα με τον καλύτερο τρόπο, αφού με αυτή την επιλογή επιτεύχθηκαν σωρρευτικά σημαντικοί πολιτικοί και εθνικοί στόχοι:

Η υποψηφιότητα Σακελλαροπούλου είναι μια ενωτική υποψηφιότητα. Η επιλογή της έγινε με βάση την επιτυχημένη επαγγελματική και δημόσια πορεία της όλα αυτά τα χρόνια. Δεν είναι ένα κομματικό ή έντονα πολιτικοποιημένο πρόσωπο, και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να συνδεθεί με το κόμμα της ΝΔ. Είχε πετύχει δε να έχει καθολική στήριξη όταν η προηγούμενη κυβέρνηση την είχε προτείνει για το αξίωμα του Προέδρου του ΣτΕ.

Η Πρόεδρος του ΣτΕ είχε για πολλά χρόνια θητεύσει στο Ε' Τμήμα του ΣτΕ, που ασχολείται με περιβαλλοντικά θέματα. Ως δικαστής κλήθηκε να αποφανθεί επί πολλών σύνθετων και ακανθωδών θεμάτων που είχαν σχέση με το περιβάλλον, αλλά και τα ανθρώπινα δικαιώματα και η θέση της ήταν πάντα συνεπής στην διαμόρφωση της νομολογίας του Δικαστηρίου προς την κατεύθυνση της προστασίας των ανωτέρω αγαθών.

Η υποψηφιότητά της συνεπώς σηματοδοτεί μια προοδευτική επιλογή, μια επιλογή από το μέλλον, συμβολίζει δε την πρόθεση της Κυβέρνησης Μητσοτάκη να χτίσει γερά θεμέλια μιάς νέας εποχής για τα ελληνικά πολιτικά πράγματα.

Η εκλογή Σακελλαροπούλου, ενός ανώτατου δικαστή με τα ανωτέρω χαρακτηριστικά στο ύπατο αξίωμα, αναδεικνύει τη διάθεση της κοινωνίας μας να σταθεί μακριά από διχασμούς και κομματικές ταμπέλες και να επιδιώξει να ζήσει με κανόνες και ασφάλεια.

Δεν μπορεί να παραγνωρίσει κανείς τον ισχυρό συμβολισμό που ενέχει η εκλογή μιας άξιας γυναίκας στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας, αλλά και την δημιουργία θετικών προτύπων από την επιλογή αυτή. Διότι η «αριστεία» που τόσο εύκολα χλευάζεται στην χώρα μας δεν είναι παρά η διαρκής, συνεπής και ακλόνητη επιμονή ενός ανθρώπου στην προάσπιση και ανάδειξη των προσωπικών του ιδεών και αξιών, αλλά και η συνεχής προσπάθεια με τις δικές του δυνάμεις να αναδειχθεί αξιοκρατικά, ανεξάρτητα από φύλλο ή καταγωγή ή πολιτική διαδρομή.

Πιστεύω ότι αν η υποψηφιότητα Σακελλαροπούλου τύχει της καθολικής αποδοχής από την Ελληνική Βουλή, αυτό θα της δώσει ισχυρή ώθηση για ανταποκριθεί με τον καλύτερο τρόπο στα καθήκοντα που επιβάλλει το νέο αξίωμά της, αλλά ταυτόχρονα θα μεγαλώσει και την ευθύνη της. Άλλωστε «αρχή άνδρα δείκνυσι» …

«Γυναίκες, λοιπόν, κοσμοπολιτισμός, δικαιώματα και περιβάλλον, όλα αυτά κοιταγμένα με μία ευαίσθητη πολιτικά ματιά. Με αυτά τα εφόδια πιστεύω ότι η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκεντρώνει όλα τα προσόντα για να ανοίξει το Μέγαρο της οδού Ηρώδη του Αττικού στο μέλλον. Διαθέτοντας, επιπλέον, σε υψηλό βαθμό, αυτό που οι ψυχολόγοι ονομάζουν συναισθηματική ευφυία, νομίζω ότι θα ανταποκριθεί με τον καλύτερο τρόπο στα καθήκοντα που επιβάλλει το νέο αξίωμά της. Κάτι διόλου ασήμαντο σε μία λεπτή συγκυρία, εσωτερική και διεθνή, η οποία, εκτός από στιβαρότητα και τόλμη, απαιτεί επί πλέον οξυδέρκεια και περίσσευμα ψυχής», εκτιμά ο Ν. Αλιβιζάτος.

* Ο Τάκης Παπαδόπουλος είναι δικηγόρος, πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση που πραγματοποίησε η Πανελλήνια Εταιρεία Γηριατρικής & Γεροντολογίας και η ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α Ν. Αχαΐας την Τετάρτη 27 Μαρτίου στην Αίθουσα της Γηρια . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Μετά την πρωινή σεισμική ακολουθία που αναστάτωσε το νομό Ηλείας, και με εντολή του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Νίκου Κοροβέση, όλα τα σχολεία του νομού εκκενώνονται, ενώ τα παιδιά . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ από την 1η Απριλίου ανακοίνωσε το πρωί της Παρασκευής κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκη . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

29.3.24 | 4ο Αγροτικό Συνέδριο – Έκθεση «Επί Γης»Το 4ο Αγροτικό Συνέδριο – Έκθεση «Επί Γης», διοργανώνεται από το «Olympia Forum», υπό την αιγίδα του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης με συν . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση που πραγματοποίησε η Πανελλήνια Εταιρεία Γηριατρικής & Γεροντολογίας και η ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α Ν. Αχαΐας την Τετάρτη 27 Μαρτίου στην Αίθουσα της Γηριατρικής (Ν.Ε.Ο Πατρών
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Μετά την πρωινή σεισμική ακολουθία που αναστάτωσε το νομό Ηλείας, και με εντολή του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Νίκου Κοροβέση, όλα τα σχολεία του νομού εκκενώνονται, ενώ τα παιδιά που δεν μπορούν να α
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

29.3.24 | 4ο Αγροτικό Συνέδριο – Έκθεση «Επί Γης»Το 4ο Αγροτικό Συνέδριο – Έκθεση «Επί Γης», διοργανώνεται από το «Olympia Forum», υπό την αιγίδα του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης με συνδιοργανώτρια την Περ
Image
Image

Search