ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Σολωμού: Αυτοί που γιουχάρουν στο δημοτικό συμβούλιο έρχονται με αποστολή

Η συζήτηση με την Κατερίνα Σολωμού είχε για αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο δημοτικό συμβούλιο και τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για «στημένους» θεατές στη συνεδρίαση με αποστολή να δυναμιτίσουν το κλίμα. Την επιλέξαμε για δύο λόγους: Πρώτον, επειδή ανήκει στα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν, δεχόμενη τις βολές της δημοτικής αρχής για τις καταγγελίες που έκανε σχετικά με πρόσωπα από το ακροατήριο που κάνουν μπούλινγκ σε βάρος της αντιπολίτευσης. Και δεύτερον, λόγω της θεσμικής ιδιότητας που έχει (αντιπρόεδρος του σώματος).

>Ζητήσαμε από την Κατερίνα Σολωμού να μας περιγράψει αυτό που έζησε και την έκανε να αντιδράσει. Χαρακτήρισε «κακή» την κατάσταση και διακρίνει έντονο εκνευρισμό στην διάρκεια της συνεδρίασης. «Eχουμε ξεφύγει λίγο…» εκτιμά και πιστεύει ότι θα έπρεπε να επικρατεί συναίνεση για το καλό της πόλης πέρα από κομματικές και ιδεολογικές διαφορές (Πατρών-Πύργου, ύψος δημοτικών τελών κ.ά.). Αντ' αυτού διαπιστώνει έναν αγώνα για κομματική επικράτηση.

>Με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα κάνει τη διάκριση ανάμεσα στο ακροατήριο που είναι εκλεγμένο και δικαιούται να παρευρίσκεται στο δημοτικό συμβούλιο και σε «συγκεκριμένα άτομα που παρεμβαίνουν στην τοποθέτηση κάθε συμβούλου, πλην της παράταξης του κ. Πελετίδη». Ρωτήσαμε τι κάνει αυτή η μερίδα του ακροατηρίου σε κάθε σύμβουλο. «Τον γιουχάρουν, τον βρίζουν… Ακούγονται πολύ βαριές κουβέντες και σταματάει ο δημοτικός σύμβουλος να τοποθετείται».

> Μια άλλη απορία ήταν αν πρόκειται για… τακτικό ακροατήριο που επιδίδεται σε τέτοιες συμπεριφορές ή βλέπει η ίδια και οι συνάδελφοί της διαφορετικά πρόσωπα κάθε φορά να επιδίδονται στην άσκηση ψυχολογικής πίεσης προς τα μέλη του σώματος. «Είναι σταθερά άτομα, τα οποία έρχονται και κάνουν μπούλινγκ στους δημοτικούς συμβούλους. Από εκεί και πέρα παρεκτρέπεται η κατάσταση. Καταλαβαίνετε ότι θα βρίσουν μία, δύο, τρεις και μπορεί κάποιος σύμβουλος να αγανακτήσει. Μας αναγκάζει (σ.σ. αυτή η «διαδικασία») να κάνουμε διάλογο, σταματώντας τις τοποθετήσεις και δημιουργεί φασαρία… Είναι συγκεκριμένα τα άτομα που έρχονται και γιουχάρουν. Ερχονται με αποστολή. Γιατί δεν βρίσκεται κανείς από τους υπόλοιπους χώρους και τις παρατάξεις να κάνει το ίδιο;».

>Ρωτήσαμε την Κατερίνα Σολωμού αν αισθάνεται ότι ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου προστατεύει τη θεσμική διαδικασία και τους δημοτικούς συμβούλους από το τμήμα του ακροατηρίου που εμφανίζεται τακτικά να αποδοκιμάζει την αντιπολίτευση. «Δεν μας προστατεύει ο κ. Μελάς. Είναι δύσκολος ο ρόλος του. Ομως, θα έπρεπε να είναι πιο αυστηρός. Δεν μπορεί να επιτρέπει να ακούγονται βαριές εκφράσεις μέσα στο δημοτικό συμβούλιο. Ο πρόεδρος, εκείνη την στιγμή, δεν πρέπει να συμπεριφέρεται ως εκπρόσωπος της παράταξης του κ. Πελετίδη. Είναι πρόεδρος όλων των δημοτικών συμβούλων και έχει εκλεγεί από όλο το Σώμα…».

> Πιστεύει ότι δεν θα έπρεπε να επιτρέπει ο Π. Μελάς να μειώνεται το κύρος και το επίπεδο του δημοτικού συμβουλίου. Ως προς το θεσμικό σκέλος εκτιμά ότι δεν προασπίζει τον ρόλο του, επιτρέποντας τέτοιες συμπεριφορές. «Μπορεί να επιβάλει την τάξη. Εχει την ικανότητα και τον θεσμικό ρόλο να το κάνει. Οφειλε να εκκενώσει την αίθουσα, όπως του ζήτησα. Δεν το είπα για να λαϊκίσω. Αυτό που έγινε προχθές, έχει ξαναγίνει… Και να σας πω κάτι ακόμα: Τους βολεύει (σ.σ. τη δημοτική αρχή) να γίνεται αυτό…».

>Στις κατηγορίες της δημοτικής αρχής ότι έχει γίνει σύμπραξη της αντιπολίτευσης, η αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου διαφωνεί κάθετα. Επισημαίνει ότι γίνεται μια προσπάθεια να μπουν στην άκρη οι πολιτικές και κομματικές διαφορές για το καλό της πόλης. «Καλέσαμε τον κ. Πελετίδη επανειλημμένως να έχουμε ενιαία ψηφίσματα. Οπως για παράδειγμα στην πρόταση για την μείωση των δημοτικών τελών. Είχαμε οικονομικό περιθώριο να το κάνουμε…». Υπενθυμίζει ότι η απλή αναλογική, με την οποία συμφωνεί το ΚΚΕ που στηρίζει τη δημοτική αρχή, επιβάλει τις συνεργασίες. «Μπορεί να ήταν αυξημένο το ποσοστό της παράταξης του κ. Πελετίδη. Ομως, με τον νόμο που έχει ψηφιστεί, δεν έχει την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο…».

> Συμφωνεί με εκείνους που διαπιστώνουν ότι το δημοτικό συμβούλιο βρίσκεται σε παρακμή και θέτει την ανάγκη αφενός τήρησης του κανονισμού λειτουργίας του σώματος και αφετέρου της επικαιροποίησής του. Ενα από τα επίμαχα σημεία για την Κατερίνα Σολωμού είναι η τήρηση του χρόνου για τις τοποθετήσεις των αιρετών. Εχει διαπιστώσει ότι κατά κανόνα δεν τηρείται, αναγνωρίζοντας τις δικαιολογημένες δυσκολίες που αντιμετωπίζει το προεδρείο. Επίσης, προβλέπεται από τον ισχύοντα κανονισμό τα μέλη να έχουν το δικαίωμα να τοποθετούνται, ανεξάρτητα από την παρέλευση της ώρας. Αυτό, τις περισσότερες φορές οδηγεί σε επαναλήψεις και αναμασήματα όσων ήδη έχουν ειπωθεί

> Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο του Σώματος, στην τελευταία συνεδρίαση δόθηκε «γραμμή» να τοποθετηθούν όλα τα μέλη της παράταξης του δημάρχου σε αντίθεση με τους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης που παραχώρησαν το δικαίωμά τους, ώστε να συντομεύσει η διαδικασία. Η κόπωση έρχεται ως φυσικό επακόλουθο με τον τρόπο που λειτουργεί το δημοτικό συμβούλιο.

>Η άποψη της Κατερίνας Σολωμού είναι ότι η λειτουργία του Σώματος πάσχει, καταρχάς, στον κανονισμό. «Το προεδρείο έπρεπε να είναι πιο αυστηρό στους χρόνους. Δέχομαι ότι είναι πολύ δύσκολο. Και εγώ που σας το λέω, στην προχθεσινή συνεδρίαση ξέφυγα… Ο πρόεδρος είναι το κλειδί».

> Για την ένταση που προκλήθηκε με τον Κ. Πελετίδη πιστεύει ότι κακώς έχασε ο δήμαρχος την ψυχραιμία μαζί της (σηκώθηκε όρθιος και υποστήριζε ότι είναι ψευδής ο ισχυρισμός περί «στημένου» ακροατηρίου που αποδοκίμαζε τους συμβούλους της αντιπολίτευσης). «Ηταν ανεπίτρεπτο για τη θέση του δημάρχου να ισχυρίζεται ότι θα έπρεπε να ντρέπομαι και ότι έλεγα ψέματα. Είπα την αλήθεια. Ο σεβασμός κατακτιέται… Ο δήμαρχος ειρωνεύεται συνεχώς ενώ τοποθετούνται παρατάξεις και δημοτικοί σύμβουλοι. Θα έπρεπε να είναι κόσμιος… Πιστεύω ότι αυτές οι συμπεριφορές δείχνουν αλαζονεία».

>Από την Κατερίνα Σολωμού ζητήσαμε να εκτιμήσει εάν θα σταματήσουν αυτά τα φαινόμενα που σκίασαν τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου ή θα συνεχιστούν. «Φοβάμαι ότι το κλίμα θα παραμείνει όπως είναι. Υπάρχουν κάποιες κομματικές αγκυλώσεις που δεν θα αφήσουν να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Μακάρι να διαψευσθώ, αλλά φοβάμαι ότι δεν θα αλλάξει κάτι. Το ΚΚΕ λέει ότι δεν θέλει καμία συνεργασία, με κανέναν. Αν δεν πάει η ψηφοφορία όπως θέλουν, τότε εξαγριώνεται το κοινό που φέρνουν στις συνεδριάσεις. Ομως, δεν μπορείς να δέχεσαι να σε βρίζουν… Δεν δέχονται την διαφορετικότητα ακόμα και αν επαίρονται ότι είναι δημοκράτες γιατί έχουν μάθει στον απόλυτο συγκεντρωτισμό. Δεν δέχονται τον πλουραλισμό της δημοκρατίας».

Πηγή: pelop.gr

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

 Σεισμός 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά των Φιλιατρών σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής.Το ακριβές επίκεντρο εντοπίζεται 25 χιλιόμετρα ανατολικά των Στροφάδων. Νωρίτερα, το αυτόματο υπολογιστ . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Στις αρχές του 2020 η Πάτρα ήταν πρωτοπόρος και τοποθέτησε σε πλατείες τις πρώτες ταΐστρες αδέσποτων ζώων, για σκύλους και γάτες, παραδίδοντας μαθήματα φιλοζωίας σε ολόκληρη την χώ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ισχυρή σεισμική δόνηση τώρα στην Πάτρα! Σύμφωνα με τα πρωτα στοιχεια ο σεισμός είχε επίκεντρο τον Πύργου και ήταν μεγέθους 5,8 Ρίχτερ, ενώ είχε μεγάλη διάρκεια.   . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Θεόδωρος Κανελλόπουλος σχολίασε επί της ουσίας την μη αξιοποίηση του λιμανιού της Πάτρας. Η ανάρτησή του«Είναι γνωστό ότι η βιομηχα . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ισχυρή σεισμική δόνηση τώρα στην Πάτρα! Σύμφωνα με τα πρωτα στοιχεια ο σεισμός είχε επίκεντρο τον Πύργου και ήταν μεγέθους 5,8 Ρίχτερ, ενώ είχε μεγάλη διάρκεια.  
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Θεόδωρος Κανελλόπουλος σχολίασε επί της ουσίας την μη αξιοποίηση του λιμανιού της Πάτρας. Η ανάρτησή του«Είναι γνωστό ότι η βιομηχανία της κρουαζιέρας
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σήμερα η οικογένειά της, συγγενέις και φίλοι θα αποχαιρετήσουν την Ντιάνα Καράμπελα - Μαγνησαλή, που έφυγε σε ηλικία 60 ετών. Η εξόδιος ακολουθία θα τελεσθεί στον Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέα (νέο) Πατρών σ
Image
Image

Search