ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Αννα Μαστοράκου: Μεσαιωνικές οι αντιλήψεις για το 5G

«Δεν εκφράζω κανένα συμφέρον παρά μόνο εκείνο της δημόσιας υγείας». Με τη δημόσια αυτή διευκρίνιση η πυρηνική ιατρός και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Αννα Μαστοράκου παρουσίασε χθες το απόγευμα από το βήμα της Διακιδείου Σχολής, μία διαφορετική εικόνα σε σχέση με την επίδραση της ακτινοβολίας στη ζωή μας.

«Με το 5G Θα ψηθούμε όλοι - ανθρώπινο πείραμα - έλεγχος του νου - υπερόπλο μαζικής καταστροφής - σχέδιο στείρωσης, με παράλληλη εισροή μεταναστών, ώστε να αλλάξει η δημογραφική σύνθεση των πόλεων». Ολα αυτά που έχουν ακουστεί μέχρι σήμερα και μάλιστα και από συναδέλφους της, η κ. Μαστοράκου τα χαρακτήρισε «μεσαιωνική αντίληψη το έτος 2020»

Παρουσιάζοντας επιστημονικά επιχειρήματα κατά του 5G ανέφερε τα εξής:

@ Η βιομηχανία τηλεπικοινωνιών υποθέτει ότι οι εκθέσεις χαμηλού επιπέδου τους δεν θα προκαλέσουν ποτέ επιπτώσεις στην υγεία αλλά δεν υπάρχουν τεκμηριωμένα επιδημιολογικά δεδομένα.

@ Εάν και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υιοθετήσει την «αρχή της πρόληψης» (άρθρο 174-2) που επιτάσσει την λήψη προληπτικών μέτρων πριν υπάρξει βεβαιότητα για την βλαπτικότητα μιας ουσίας ή προϊόντος, στην περίπτωση των τεχνητών ηλεκτρομαγνητικών πεδίων η διακήρυξη αυτή έχει μείνει στα χαρτιά.

@ Επένδυση υπέρ της ενσύρματης και αποεπένδυση από την ασύρματη ακτινοβολία

@ Τα δίκτυα 5G θα έχουν πρόβλημα αδειοδότησης σε χώρες με αυστηρά όρια ασφαλείας

@ Το πυκνό δίκτυο των κεραιών 5G θα παρουσιάζει σημεία αθροιστικής ακτινοβολίας σε κάποια σημεία.

@ Αρνητικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία από πρακτικές του παρελθόντος πχ αμίαντος, ακτίνες Χ.

@ Τεράστια οικονομικά συμφέροντα επισκιάζουν τις δυσμενείς συνέπειες της εφαρμογής των 5G.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

Παρουσιάζοντας στη συνέχεια τις επιστημονικές αλήθειες που έχουν διατυπώσει: Ακτινοφυσικοί, ακτινολόγοι, ακτινοθεραπευτές, πυρηνικοί γιατροί και η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) απαρίθμησε τα εξής:

@ Μη ιοντίζουσα ακτινοβολία - δεν επηρεάζει το DNA

@ Υψηλή συχνότητα δεν σημαίνει υψηλή έκθεση. Οσο αυξάνει η συχνότητα της ακτινοβολίας, τόσο το μέσο βεληνεκές της ακτινοβολίας μειώνεται σημαντικά. Στην πράξη, με τις υψηλές συχνότητες της 5G τεχνολογίας, > ποσοστό της ακτινοβολίας ανακλάται και διαχέεται στον χώρο, ενώ απορροφάται επιφανειακά από το δέρμα (πιθανή ανάπτυξη θερμότητας).

@ Καθώς μειώνεται η αλληλεπίδραση της ακτινοβολίας με τους ανθρώπινους ιστούς, το σώμα εκτίθεται λιγότερο στο 5G από ότι στο 4G.

@ Δεκάδες ιατρικές συσκευές όπως οι ορθοπαιδικές, δερματολογικές και άλλες εφαρμογές (έλεγχος στα αεροδρόμια), λειτουργούν ήδη επί χρόνια στις ίδιες ακριβώς συχνότητες με τις κεραίες 5G, χωρίς αναφερόμενες επιπλοκές. Για την πρώτη φάση λειτουργίας των δικτύων 5G στην Ελλάδα, οι συχνότητες θα είναι πολύ κοντά στα 4G / Wifi που έχουν χρησιμοποιηθούν εκτενώς.

@ Η ΑRPANSA (Αυστραλία) διευκρινίζει ότι τα δίκτυα 5ης Γενιάς, δεν ενέχουν κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία. Προχώρησε σε διπλές, «τυφλές», δοκιμές σε άτομα τα οποία ισχυρίζονται ότι έχουν ήδη βιώσει παρενέργειες από την πιλοτική λειτουργία των δικτύων 5G. Τα υποκείμενα της έρευνας δήλωναν ότι είχαν συμπτώματα, ακόμα και όταν οι κεραίες δεν ήταν σε λειτουργία.

@ Η πυκνή τοποθέτηση σταθμών βάσης και κεραιών επάγουν μικρότερες ενεργειακές απαιτήσεις στα κινητά, μειώνοντας τα συνολικά επίπεδα της ακτινοβολίας στα οποία είναι εκτεθειμένος ο πληθυσμός.

@ Δεν υπάρχει καθιερωμένη βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη επίπτωση στους ανθρώπους ή το περιβάλλον από τα ραδιοκύματα στο τα επίπεδα ισχύος που χρησιμοποιούνται για το 5G.

Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου δεν έκρυψε ότι:

«Ζούμε σε θάλασσα ακτινοβολίας. Η ακτινοβολία είναι μέρος της φύσης. Προέρχεται από φυσικές και από τεχνητές πηγές. Οι ραδιενεργές ουσίες παράγονται τεχνητά κατά τη διάρκεια της διαδικασίας πυρηνικής σχάσης. Περίπου το 85% της ακτινοβολίας μας είναι φυσική και 15% τεχνητή».

Αναλύοντας την τεχνητή ακτινοβολία εξήγησε ότι αφορά τη ραδιενέργεια που παράγεται από ιατρικές πηγές και την πυρηνική βιομηχανία. «Οι ιατρικές πηγές εντάσσονται σε όλες τις διαγνωστικές πράξεις που εφαρμόζονται από την ακτινολογία, πυρηνική ιατρική και ακτινοθεραπεία για τη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου και διάφορων άλλων παθήσεων. Χρησιμοποιούνται ακτίνες Χ και ραδιενεργά σωματίδια πχ α- β- και γ-. Το ραδόνιο μας ακτινοβολεί καθημερινά και υπάρχει σε σπίτια, ιαματικές πηγές, σπήλαια, ορυχεία, υπόγειους χώρους εργασίας. Παρατηρούνται υψηλότερες τιμές κατά τη διάρκεια της νύχτας και τον χειμώνα. Το ραδόνιο αποτελεί παγκοσμίως την πιο σημαντική πηγή έκθεσης του πληθυσμού σε ιοντίζουσες ακτινοβολίες. Κατατάσσεται στην ίδια κατηγορία με το τσιγάρο».

Η έκθεσή μας σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία είναι καθημερινή και αδιάκοπη τόνισε η κ. Μαστοράκου απαριθμώντας τις κυριότερες πηγές εκπομπής της που αφορούν τον σημερινό άνθρωπο:

• πομποί ραδιοφωνικών σταθμών,

• πομποί τηλεοπτικών σταθμών,

• κεραίες σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας,

• κεραίες κινητών τηλεφώνων,

• κεραίες βάσεων ασύρματων τηλεφωνικών συσκευών

• ασύρματα τηλέφωνα

• wi-fi routers

• tablet (σε λειτουργία wi-fi ή σύνδεσης με δίκτυο κινητής τηλεφωνίας)

• laptops (σε λειτουργία wi-fi ή σύνδεσης με δίκτυο κινητής τηλεφωνίας)

• lasers

Μιλώντας η κ. Μαστοράκου ειδικότερα για την ακτινοβολία στα παιδιά τόνισε ότι «λόγω βιολογίας τα παιδιά βρίσκονται συνεχώς υπό ανάπτυξη, οπότε μεγάλος πληθυσμός των κυττάρων τους βρίσκονται σε φάση πολλαπλασιασμού. Επιπροσθέτως έχουν μεγαλύτερους πληθυσμούς ανώριμων και αδιαφοροποίητων κυττάρων (άωρα κύτταρα και βλαστοκύτταρα), η προσβολή των οποίων, πέραν της αναστολής ωρίμανσής τους, αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα παιδικών καρκίνων μειώνοντας το προσδόκιμο επιβίωσης. Οι σταθμοί ηλεκτρικών μετασχηματιστών, πλησίον των οποίων καταγράφονται σημαντικά επίπεδα Η/Μ ενέργειας, θεωρούνται υπαίτια για την αύξηση κρουσμάτων λευχαιμίας και νευρολογικών παθήσεων σε παιδιά.

Το κεντρικό νευρικό τους σύστημα είναι υπό ανάπτυξη και πιο ευαίσθητο στην επίδραση ακτινοβολίας. Τα παιδιά είναι κατά 10 φορές πιο ευαίσθητα από τους ενήλικες στην ίδια ποσότητα ακτινοβολίας, τόσο λόγω των παραπάνω, όσο και λόγω της μικρότερης μάζας τους».

Αναφερόμενη στην κινητή τηλεφωνία επισήμανε ότι «έχει αποδειχθεί επιστημονικά η θερμική επίδραση των κινητών ενώ δεν έχουν διαπιστωθεί δυσμενείς επιπτώσεις στην ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου, τη γνωσιακή λειτουργία, τον ύπνο, τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση» και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ που έχουν θεσπίσει αυστηρότερα όρια από τα οριζόμενα στη σχετική Σύσταση του Συμβουλίου της ΕΕ. Λόγω της μειωμένης έκθεσης του ανθρώπου με την αύξηση της απόστασης από την πηγή θα πρέπει ο πολίτης να έχει κατά νου να κρατάει αποστάσεις από τις ηλεκτρικές συσκευές και από τα κινητά. Σε κάθε περίπτωση, η μεγαλύτερη έκθεση βρίσκεται εντός σπιτιού και όχι εκτός. Το ραδόνιο είναι η κύρια πηγή ιοντίζουσας ακτινοβολίας εντός σπιτιού και θεωρείται δημόσιος κίνδυνος».

 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Σε κοινό αγώνα για μόνιμες προσλήψεις καλεί ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης του πρώην συμβασιούχους των κοινωφελή προγραμμάτων της Πάτρας, ο οποίος μιλώντας στο «achaianews.gr» . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Γεμάτοι με ξερά χόρτα και κλαδιά που δημότες κλαδεύουν από τις αυλές και τους κήπους τους τα περιβόλια τους, έχουν γεμίσει τα σημεία περιμετρικά των κάδων, ακόμα και δίπλα από παιδ . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος ο 45χρονος που κατηγορείται για το θάνατο του 65χρονου Γερμανού στα Φέρμα Ιεράπετρας. Με τη διαδικασία τ . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη απέστειλε στη διευθύνουσα την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας παραγγελία προκειμένου να διενεργηθεί πειθαρχική ευθύνη της Εισαγγελέως Πρωτ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σήμερα Παρασκευή, 19 Απριλίου, στις 11 το πρωί, θα τελεστεί το ετήσιο μνημόσυνο για τους έξι Πατρινούς που βρήκαν πριν από 33 χρόνια, τραγικό θάνατο από τη φονική έκρηξη βόμβας στην οδό Βότση.   Το
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

 Η Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας – Δυτικής Αχαΐας σε ανακοίνωσή της αναφέρει: Η Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας και Δυτικής Αχαΐας της Ε.Ε.Δ.Υ.Ε στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της πολύμορφης δράσης της, που βρίσκε
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με σταθερούς ρυθμούς συνεχίζεται η διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων προς το ευρύ κοινό  εκ μέρους της 6η ΥΠΕ, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.   Για σήμερα Παρασκευή 19 Απριλίου προγραμματίζονται δειγμ
Image
Image

Search