ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Διευρύνσεις-μεταγραφές σε εποχή θανατηφόρας πολιτικής πανδημίας

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΧΡΟΥ

Κάθε μέρα που περνά, όλο και περισσότερο γίνεται φανερό ότι η χώρα, με μια κούρσα χωρίς φρένα, οδηγείται στην οικονομική χρεωκοπία και τον κοινωνικό Αρμαγεδδώνα. Οδηγός η κυβέρνηση της ΝΔ, εκτός από τον παλιομοδίτικο κρατικοδίαιτο νεοφιλελευθερισμό του κ. Μητσοτάκη, την χαρακτηρίζει η εξάρτηση από ακροδεξιά, εθνικιστικά στοιχεία, μέσα και έξω από την κυβέρνηση, από την διαπλοκή με συστημικά ΜΜΕ και από αδίστακτο νεποτισμό και οικογενειοκρατία.

Είναι πρόδηλη η ανάγκη ανατροπής αυτής της καταστροφικής πορείας. Έχει ιστορικό καθήκον η αξιωματική αντιπολίτευση και ο ηγέτης της Αλέξης Τσίπρας, να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο, να συμπτύξει και να ηγηθεί Προοδευτικού μετώπου, Αριστερών Ριζοσπαστών, Αριστερών Οικολόγων και Αριστερών Κεντρώων. Για να γίνει αυτό χρειάζεται να απευθυνθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρός του άμεσα στον Λαό και τους εργαζόμενους. Με παρρησία, τόλμη και ειλικρίνεια, να πείσει ότι κατάλαβε τις αδυναμίες και τις αστοχίες που οδήγησαν στην μεγάλη ήττα του 2019, παρά το σημαντικό, τιτάνιο έργο της διακυβέρνησης του 2015- 19. Να αποδείξει ότι δεν θα τις επαναλάβει, διορθώνοντας τις πολιτικές και τα πρόσωπα που ευθύνονται. Να αφουγκραστεί τις ανάγκες των εργαζομένων, των μικρομεσαίων, της νεολαίας και της τρίτης ηλικίας, συμμετέχοντας και αντλώντας πολιτική γνώση και αγωνιστική δύναμη από τα κινήματά τους.

Στον αγώνα αυτόν δεν περισσεύει κανείς. Γι' αυτό, το μήνυμα που στέλνεται στην κοινωνία πρέπει να είναι ξεκάθαρο. Αταλάντευτη προσπάθεια για την αναστολή της καταστροφικής πορείας, στην κατεύθυνση της πάταξης της διαφθοράς και της διαπλοκής, της αναστύλωσης του εργατικού δικαίου, της δημόσιας Υγείας και παιδείας, της ανάπτυξης παραγωγικής αειφόρου γεωργίας, της αποκατάστασης και περιφρούρησης του περιβάλλοντος και με την κοινωνία όρθια.

Στην βάση αυτή εγείρονται ερωτηματικά για την τελευταία σύμπραξη, που ανακοινώθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση. Ο έστω και σαν απλός στρατιώτης, γόνος σύγχρονης πολιτικής βαρονίας της Ευβοίας και υπηρετήσας συγκεκριμένες πολιτικές για την διάλυση της δημόσιας παιδείας, ενισχύει το μήνυμα για την σύμπτυξη νικηφόρου μετώπου;  

Αν η μετέπειτα δραστηριότητά του δείχνει αλλαγή απόψεων, είναι αποδεκτός. Αν όμως αφήνονται  υπόνοιες ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ξεχειλώνει τις θέσεις της για να χωρέσει μέσα, τότε είναι απαράδεκτο και καταστροφικό. Αν όχι για την αξιωματική αντιπολίτευση, για την κοινωνία. Για την σύμπτυξη νικηφόρου μετώπου. Ιδιαίτερα όταν, την ίδια ώρα αποστρατεύονται ή εγκαταλείπουν το εγχείρημα, συλλογικότητες που τα δύσκολα χρόνια της διακυβέρνησης 2015-19, συμμετείχαν σταθερά.

Οι ευθύνες της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι τεράστιες. Είναι ουτοπία να θεωρεί κανείς ότι μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς αυτήν και πολύ περισσότερο εναντίον της.  Μια τέτοια προσέγγιση  στερεί το εγχείρημα από κάθε πολιτική προοπτική επιτυχίας. Γι' αυτό, όσοι το επιδιώκουν έχουν ελάχιστη, συνεχώς συρρικνούμενη, ανταπόκριση στην κοινωνία.

Από την άλλη, είναι ουτοπία να πιστεύει η αξιωματική αντιπολίτευση ότι μπορεί να σπάσει το αντι - ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο χωρίς ευρύτερες συμμαχίες στη βάση της κοινωνίας. Χωρίς να πλησιάσει με πειστικό τρόπο και καθαρό λόγο την κοινωνία.  Με ρωμαλέο το αντι - ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, το πολύ να παραμείνει στα έδρανα που βρίσκεται σήμερα. Δεν είναι δυνατόν να πλησιάσει τους πολίτες με διευρύνσεις εκ των άνω, με στελέχη που είδαν ευκαιρία παράτασης της πολιτικής τους περιπλάνησης.  Δεν έχει σοβαρό κοινωνικό αντίκτυπο.

Είναι λοιπόν πασιφανές ότι το στίγμα που δίνουν οι συμπράξεις, διευρύνσεις και μεταγραφές, δεν αφορά μόνον το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αφορά σε ολόκληρη την κοινωνία, που ψάχνει εναγωνίως για διέξοδο από την περιδίνηση που έχει περιέλθει, εξ αιτίας της θανατηφόρας πολιτικής πανδημίας.

* Ο Γιάννης Λύχρος είναι ιατρός, πνευμονολόγος.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Μέσα από την ψηφιακή εφαρμογή «MyCoast» θα μπορούν οι πολίτες να υποβάλουν άμεσα καταγγελίες για υπέρβαση των παραχωρήσεων ή για αυθαίρετη κατάληψη παραλίας. Συγκεκριμένα, δ . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα αποκαλυπτήρια του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωκλογές έκανε ο Στέφανος Κασσελάκης καθώς παρουσίασε στο Κέντρο Πολιτισμού – Ελληνικός Κόσμος και τα πέντε τελευταία ονόματ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ισχυρό μπουρίνι το απόγευμα της Παρασκευής στην περιοχή της Μεσσάτιδας Πατρών, με τα φαινόμενα να είναι έντονα σε Πετρωτό, Σαραβάλι, Κεφαλόβρυσο και Κρήνη. Το σκηνικό του καιρού συ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Λίγα λεπτά μετά το τροχαίο με τραυματισμό δικυκλιστή στους Πέντε Δρόμους της Πάτρας, είχαμε δύο ακόμη με τραυματισμούς. Αρχικά, κοντά στην πλατεία Βουδ, συγκρούστηκαν δύο ΙΧ με απο . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ισχυρό μπουρίνι το απόγευμα της Παρασκευής στην περιοχή της Μεσσάτιδας Πατρών, με τα φαινόμενα να είναι έντονα σε Πετρωτό, Σαραβάλι, Κεφαλόβρυσο και Κρήνη. Το σκηνικό του καιρού συνέθεταν σφοδροί άνεμ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Λίγα λεπτά μετά το τροχαίο με τραυματισμό δικυκλιστή στους Πέντε Δρόμους της Πάτρας, είχαμε δύο ακόμη με τραυματισμούς. Αρχικά, κοντά στην πλατεία Βουδ, συγκρούστηκαν δύο ΙΧ με αποτέλεσμα τον τραυματι
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Στο Γενικό Νοσοκομείο του Πύργου, τραυματισμένος, κατέληξε ένας 19χρονος μετά από άγρια συμπλοκή που σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στα Χαλικιάτικα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του patrisnews.c
Image
Image

Search