ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γιάννης Λάμπρου: Τα όρια της εξουσίας

Του Γιάννη Λάμπρου, Μέλος συντονιστικού της Ώρας Πατρών

Άλλα αποφασίζει το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας και άλλα υλοποιεί ο Δήμαρχός της. Η διάσταση απόψεων είναι ένα φαινόμενο συμβατό στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία. Αλίμονο εάν είχαμε όλοι και όλες την ίδια άποψη για τα πράγματα. Αυτό που δεν είναι συμβατό όμως με τη Δημοκρατία είναι η νομιμοποίηση των αποφάσεων της εκτελεστικής εξουσίας από ένα εκλογικό αποτέλεσμα - άσχετα με το εκλογικό σύστημα που ισχύει κάθε φορά - που δεν σου δίνει την πλειοψηφία στα αντίστοιχα όργανα λήψης αποφάσεων.

Αυτή την αντίθεση την κατανοώ, χωρίς να την δικαιολογώ, από τα μέλη του ΚΚΕ. Είναι γνωστή άλλωστε η άποψή τους ότι το Κόμμα μπορεί και πρέπει να αποφασίζει ακόμα και ενάντια στις αποφάσεις των κάθε φορά αρμόδιων Συμβουλίων. Ομολογώ όμως, ότι με εξέπληξε η θέση της κας Τογιοπούλου, λόγω της πολιτικής ιστορίας της αλλά κυρίως λόγω της επαγγελματικής της ιδιότητας, ως νομικός. «Ο Δήμαρχος έχει τη Λαϊκή Νομιμοποίηση ως ο επικεφαλής εκείνης της Παράταξης που κέρδισε τις εκλογές» υποστηρίζει σε άρθρο της καταρρίπτοντας τους κανόνες της λογικής αλλά και της ίδιας της επιστήμης της, της Νομικής.

Δεν θα μπορούσα να φανταστώ πιο ανόητη νομιμοποίηση αποφάσεων που δεν επιτελούν τη βασική συνθήκη νομιμοποίησης, την πλειοψηφία στο αρμόδιο όργανο. Ο Habermas διατυπώνει με ξεκάθαρο τρόπο τα όρια της εξουσίας: «Η επικοινωνιακά διάχυτη κυριαρχία εκδηλώνεται μέσα από την ισχύ των δημόσιων διαλόγων που πηγάζουν από αυτόνομες δημόσιες σφαίρες, πρέπει όμως να μορφοποιείται και στις αποφάσεις δημοκρατικά συγκροτημένων θεσμών διαμόρφωσης γνώμης και βούλησης, επειδή η ευθύνη για τις πρακτικά λειτουργικές αποφάσεις πρέπει να καταλογίζεται θεσμικά σε κάποιο όργανο με τρόπο σαφή». «Αποτελεί θεσμική εκτροπή η πιστή τήρηση εκ μέρους του Δημάρχου του προγράμματος της παράταξης του;» αναρωτιέται η κα Τογιοπούλου.

Για την τήρηση ή όχι του προγράμματος θα αποφασίσει το εκλογικό σώμα στις επόμενες εκλογές. Δεν μπορεί να είναι το ίδιο πρόσωπο ο κριτής και ο κρινόμενος. Αποτελεί όμως θεσμική εκτροπή η μη τήρηση των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Σε αυτό το ζήτημα ο κριτής δεν είναι το εκλογικό αποτέλεσμα αλλά η τήρηση των προβλεπόμενων τυπικών διαδικασιών λήψης απόφασης.

 

 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Σε τρεις συλλήψεις προχώρησε η αστυνομία του Σάντα Φε για τις απειλές κατά του Άνχελ ντι Μαρία και της οικογένειάς του. Τα τρία άτομα απειλούσαν τον Αργεντινό σούπερ σταρ, επειδή . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Εξαιρετικά απογοητευμένος με την κατάρρευση της Παρτίζαν στην τελευταία περίοδο του αγώνα με τον Ολυμπιακό εμφανίστηκε ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς. Αναλυτικά όσα ανέφερε ο Σέρβος τεχνι . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Εντυπωσιασμένος από την ατμόσφαιρα στην Stark Arena, αλλά και από την άμυνα που έπαιξαν στην τελευταία περίοδο οι Τόμας Γουόκαπ, Κώστας Παπανικολάου και Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος δήλω . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Το εκτός έδρας ματς με την Παρτίζαν για την 32η αγωνιστική της EuroLeague ήταν εκ των πραγμάτων δύσκολο, όμως το βράδυ της Πέμπτης (28/3) ο Ολυμπιακός έδειξε για ακόμα μία φορά πως . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, πραγματοποίησαν φοιτητές καθώς και μικρή ομάδα αντιεξουσιαστών για την τραγωδία των Τεμπών. Οι φοιτητές διήλθαν από τον σταθμό του ΟΣΕ στην Όθωνος Αμαλίας
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Άλλο ένα κρούσμα βίας μεταξύ ανηλίκων σημειώθηκε σε Γυμνάσιο του Πύργου, όπως έγινε γνωστό σήμερα Πέμπτη (23.03.24). Δύο μαθήτριες Γυμνασίου ήταν οι πρωταγωνίστριες αυτού του νέου επεισοδίου. Σε βίν
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με σταθερούς ρυθμούς συνεχίζεται η διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων προς το ευρύ κοινό  εκ μέρους της 6η ΥΠΕ, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ. Για αύριο Παρασκευή 29 Μαρτίου προγραμματίζονται δειγματολη
Image
Image

Search