ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

H δημοκρατία σε καραντίνα, ο Τύπος στην εντατική

Η αποχώρηση δημοσιογράφου από τη θέση της, μετά τις ασφυκτικές πιέσεις του Μαξίμου που η ίδια αποκάλυψε, δεν ήλθε ως κεραυνός εν αιθρία. Δεν πρόκειται δηλαδή για ένα μεμονωμένο περιστατικό, που αφορά μόνο το ρεπορτάζ της για τις διπλές καταγραφές των κρουσμάτων κορονοϊού από την ΗΔΙΚΑ και τον ΕΟΔΥ.

Διότι, προηγήθηκε η αποχώρηση άλλης δημοσιογράφου, αλλά και η αξίωση για μια ακόμα παραίτηση από τον ίδιο δημοσιογραφικό οργανισμό.

Η επαναληπτικότητα των αποχωρήσεων καταδεικνύει τον συστηματικό μιντιακό επεκτατισμό της κυβέρνησης της ΝΔ, που έχει καταλάβει πια μεγάλο μέρος του τύπου, ελέγχοντας τον τρόπο παρουσίασης των ειδήσεων και διαχωρίζοντας τους δημοσιογράφους σε φιλικούς προς την κυβέρνηση, που πρέπει να βιοπορίζονται, και εχθρικούς, που πρέπει να απολύονται.

Και που ταυτόχρονα πνίγει τη φωνή της αντιπολίτευσης, αποκρύπτοντας ειδήσεις, διαστρεβλώνοντας την αλήθεια και λοιδορώντας κόμματα και βουλευτές που διατυπώνουν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους να μιλούν.

Δεν είναι τυχαίο ότι η κατάσταση αυτή δεν μένει απαρατήρητη από ανεξάρτητους διεθνείς οργανισμούς. Η κατάταξη της χώρας μας στην 65η θέση διεθνώς ως προς την ελευθερία του τύπου, σύμφωνα με το ranking που δημοσίευσαν το 2020 οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα και το οποίο κοινοποίησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αποτελεί σφραγίδα στραγγαλισμού του πλουραλισμού και της πολυφωνίας στην Ελλάδα.

Αν σε όλα αυτά προστεθούν το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης που αδυνατεί να ελέγξει το καθεστώς κυβερνητικής μονοπληροφόρησης, ο πακτωλός χρημάτων που διανέμεται σε κυρίαρχα ΜΜΕ και οι νομοθετικές διευκολύνσεις για τη μείωση του προσωπικού στους τηλεοπτικούς σταθμούς, η κατάσταση είναι τρομακτική.

Το επόμενο βήμα είναι προφανώς ο έλεγχος του περιφερειακού Τύπου, που μέχρι στιγμής κρατά ένα υψηλό επίπεδο πολυφωνίας. Δεν φαίνεται να αργεί η μέρα που θα σιγήσουν οι περισσότεροι περιφερειακοί τηλεοπτικοί σταθμοί. Εξάλλου, για τον περιφερειακό έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, η αδιαφορία της κυβέρνησης να ενισχύσει τις προσπάθειές του είναι προκλητική.

Ως δημοκρατικοί πολίτες οφείλουμε να υπερασπιστούμε τώρα την ελευθερία του τύπου και των δημοσιογράφων, που απειλείται από τον τριτοκοσμικό αυταρχικό κατήφορο που επέλεξε η κυβέρνηση της ΝΔ. Αν δεν το πράξουμε, στο τέλος δεν θα υπάρχει κανείς να μιλήσει.

 

* Ο Μαρίνος Σκανδάμης είναι δικηγόρος - διδάκτωρ Νομικής, τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του Κινήματος Αλλαγής.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΕΛΛΑΔΑ

Στον εισαγγελέα έφτασε λίγο μετά τις 10 το πρωί της Παρασκευής (17.05.2024) ο 50χρονος συζυγοκτόνος, που κατηγορείται για την άγρια δολοφονία της 40χρονης στο Μενίδι, μόλις μία «αν . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

‘Εχει ξεκινήσει η εργολαβία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την κοπή χόρτων ανά την Περιφέρεια και μάλιστα μέσω και μιας «ΚοινΣΕπ», δίνοντας την δυνατότητα σε νέους με προβλήμα . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Μικρές αλλαγές στο σχήμα της δημοτικής αρχής της Πάτρας. Η μέχρι σήμερα πρόεδρος της ΚΕΔΗΠ Καρναβάλι Πάτρας, Ηρα Κουρή αναλαμβάνει σύμβουλος του δημάρχου για θέματα πολιτισμού κ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζονται τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στη Δυτ. Ελλάδα. Συνολικά έγιναν επτά συλλήψεις και σχηματίστηκαν δεκατρείς νέες δικογραφίες γιαενδοοικογεν . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζονται τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στη Δυτ. Ελλάδα. Συνολικά έγιναν επτά συλλήψεις και σχηματίστηκαν δεκατρείς νέες δικογραφίες γιαενδοοικογενειακή βία στη Δυτική
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Στις 22 Μαΐου έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν οι φοιτητικές εκλογές για τις σχολές του Πανεπιστημίου Πατρών. Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια αλλάζει ο τόπος διεξαγωγής των εκλογών , που
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σχετικά με χθεσινό δημοσίευμα σε ενημερωτική ιστοσελίδα της Πάτρας, που έκανε λόγο για καταγγελίες σχετικά με την ποιότητα του νερού στην περιοχή της Οβρυάς με αναφορά ότι αυτό είχε «χρώμα καφέ», από
Image
Image

Search