ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Λίγα λόγια για το Φράγμα

Του Χρήστου Πατούχα, επικεφαλής της Ανυπότακτης Πολιτείας

Πληροφορηθήκαμε ότι το έργο αποπεράτωσης του Φράγματος και η συντήρηση του για πέντε χρόνια, δημοπρατείται στις 18 του επόμενου μήνα. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 24,3 εκατομμύρια Ευρώ. Μάλιστα στην αναγγελία της δημοπράτησης του έργου, περιγράφονται αναλυτικά οι υπολειπόμενες εργασίες, πράγμα που δικαιώνει την δική μας άποψη ότι το έργο δεν είχε ολοκληρωθεί! Και προφανώς η τριετής συντήρηση του από την περαίωση και την παραλαβή του έργου είναι συμβατική υποχρέωση του κατασκευαστή. Αναμφισβήτητα,  η Κυβέρνηση πληρώνει πανωπροίκι στους κατασκευαστές. Για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους. Το ίδιο θα κάνει και με την Πατρών – Πύργου, (πλήρες το τίμημα στην Ολυμπία Οδό συν τις αποζημιώσεις στους προηγούμενους αναδόχους). 

Αυτά σαν πρακτική αυτής της Κυβέρνησης είναι πολύ φυσιολογικά. Είναι γνωστές οι σχέσεις συναλλαγής και υποταγής της στις απαιτήσεις του μεγάλου κατασκευαστικού κεφαλαίου.

Αυτό που μας ξενίζει, είναι η στάση των Δημοτικών παρατάξεων που λειτουργούν σαν «οι πρόθυμοι επισπεύδοντες».

 Προσοχή! Αυτό είναι άσχετο με την δημιουργία ή μη Φορέα Διαχείρισης. Το είχαμε τονίσει στην σχετική συζήτηση.  Αν ο Φορέας, είχε ήδη συγκροτηθεί, θα είχε αναλάβει όλα τα έργα αποπεράτωσης, αλλά και την συντήρηση που ήταν ευθύνη του αναδόχου. Δηλαδή το κόστος των 24,3 εκατομμυρίων. Και το όλο λειτουργικό κόστος της Ανώνυμης Εταιρείας που προϋπολογίζεται στα 2,5 έως 3 εκατομμύρια ετησίως. Ας σκεφτούν οι συνδημότες μας, πόσο θα είχαν επιβαρυνθεί μέχρι σήμερα, αν η Ανώνυμη Εταιρεία είχε δημιουργηθεί από το 2014, όπως οι ίδιες παρατάξεις πρότειναν.

Ακούσαμε τον επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στον Δήμο, να λέει ότι «ο Δήμος δίνει το Φράγμα στον ιδιώτη», εννοώντας επί της ουσίας, ότι το έργο των 24,3 εκατομμυρίων, έπρεπε να το πληρώσουν οι δημότες και όχι η Κυβέρνηση. Ας είναι προσεκτικότεροι όσοι, χωρίς θεμελιωμένη άποψη, συμπλέουν μαζί του.

Αλλά θα κάνουμε ένα συνολικότερο σχόλιο. Την ιδιωτικοποίηση κρίσιμων τομέων της κοινωνικής και της δημόσιας ζωής, είναι οι παρατάξεις τους και τα κόμματα τους που την πραγματοποιούν. Που την εξαγγέλλουν και την υλοποιούν στο όνομα «της εξυγίανσης και της παραγωγικότητας», μιας αναποτελεσματικής Δημόσιας Διοίκησης. Που όλες τις δημόσιες δομές, τις απαξιώνουν οι ίδιοι είτε με την πελατειακή τους πολιτική, είτε ευθέως υπηρετώντας τα ιδιωτικά συμφέροντα.

Είναι τα κόμματα τους που έχουν αλυσοδέσει την χώρα και το λαό της με τα μνημόνια και την παρασιτική πρόσδεση τους στην εσωτερική και διεθνή οικονομική ολιγαρχία, καταδικάζοντας και τους εργαζόμενους και την Αυτοδιοίκηση στην απόλυτη εξαθλίωση.

Τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα βασικών αγαθών, δεν τον υπερασπίζει το σύστημα εξουσίας στο οποίο ανήκουν και το υπηρετούν, δεν τον υπερασπίζει η ιδεολογική και πολιτική τους τοποθέτηση.

Είναι αναγκαίο ωστόσο να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους. Και στην βάση των πραγματικών πολιτικών διαφορών να συγκροτούμε τον διάλογο, τις τακτικές συμμαχίες, την κοινή δράση.

Εμείς γνωρίζουμε τα όρια. Και καταλαβαίνουμε τί είναι προς όφελος του λαϊκού συμφέροντος και τι είναι εναντίον του. Γνωρίζουμε και τις δυνατότητες του κινήματος στις συνθήκες μιας μεγάλης ήττας. Αλλά δεν θα επιτρέψουμε, στο μέτρο των δικών μας δυνάμεων, να καταπίνουμε την υποκρισία, τον λαϊκισμό, τον στείρο αντιπολιτευτικό τακτικισμό, την διγλωσσία, την εξαπάτηση, τις αυταπάτες.

Επανερχόμαστε στο Φράγμα. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις για τον προσεχή διαγωνισμό, η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στο 3ο τρίμηνο του 2021 και θα υπογραφεί η σύμβαση. Επομένως, αν όλα εξελιχθούν φυσιολογικά, η λειτουργία του Φράγματος διασφαλίζεται μέχρι το τέλος του 2026. Και ελπίζουμε να μην σημειωθούν αστοχίες ούτε στο Φράγμα ούτε στην ποιότητα του νερού.

Προφανέστατα λοιπόν, το θέμα αφορά την επόμενη Δημοτική θητεία. Όποια επιλογή και αν γίνει θα μας απασχολήσει το 2025. Η δική μας γνώμη, είναι το 2025 και αν όλα έχουν εξελιχθεί ομαλά, να αναλάβει η ΔΕΥΑΠ την διαχείριση των υδάτων του Φράγματος. Συγκροτώντας αρμόδια Τεχνική Υπηρεσία για αυτό.

 Για την διασφάλιση της ισότητας, της ορθής διαχείρισης, της υπεράσπισης των συμφερόντων κάθε ωφελούμενου Δήμου, να υπάρχει άμισθη Διοικητική Επιτροπή για τα θέματα του Φράγματος, με ισότιμη συμμετοχή και των τριών Δήμων.

Ας σκεφθούν την πρόταση μας όλοι οι εμπλεκόμενοι. Και ας γλυτώσουμε επιτέλους από τον επικίνδυνο υπερβάλλοντα ζήλο, από τους βασιλικότερους του βασιλέως και την αντιπολιτευτική τους προχειρότητα.

 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Συγκλονιστική ήταν, για μια ακόμη φορά, η Μαρία Καρυστιανού, η μητέρα της 20χρονης Μάρθης Ψαροπούλου, που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη, στην ομιλία της στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρ . . .
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο αναπληρωτής περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας, Χαράλαμπος Μπονάνος, έκανε μια ιδιαίτερη ανάρτηση στο fb, στον απόηχο του Πατρινού Καρναβαλιού: Μετά το ξεφάντωμα, ώρα για αναστοχασμό κ . . .
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η βουλευτής Αχαΐας της Νέας Αριστεράς, Σία Αναγνωστοπούλου, έκανε μια ιδιαίτερη ανάλυση, εν είδει σχολίου, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για την τακτική της ΝΔ και τα πολιτικά αντ . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ο Ολυμπιακός έχει ως βασική επιλογή στην δεξιά πλευρά της άμυνας τον Ροντινέι, έχει κλείσει ήδη για το καλοκαίρι τον Πορτογάλο Κοστίνια από τη Ρίο Άβε, αλλά στην Βραζιλία τον συνδέ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά ξέσπασε σε σταθμευμένο όχημα στην συμβολή των οδών Ηλείας και Γερμανού στην Πάτρα, το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας. Στο σημείο σπεύδει πυροσβεστική και αστυνομία. Η φωτιά, σύμφωνα με πληροφορίες
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ανακοίνωση του Δήμου Πατρέων:  Η μεγάλη γιορτή του Πατρινού Καρναβαλιού, του Καρναβαλιού τηςΕλλάδας, έφθασε στο τέλος της.Όλες οι εκδηλώσεις στέφθηκαν με επιτυχία και ειδικά το τελευταίοτριήμερο, κατ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Η περιφερειακή παράταξη «Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα» με επικεφαλής τον Κώστα Καρπέτα,θέτει τρία σημαντικά θέματα που απασχολούν τους κατοίκους των Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας,Ηλείας και Αιτωλοακ
Image
Image

Search