ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Στη μνήμη του Μακαριστού Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίου

Τιμούσε την Πάτρα για τη μεγάλη βοήθειά της κατά τον πόλεμο.

Εκοιμήθη ο πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος,μια μεγάλη μορφή της Ορθοδοξίας, έναςχαρισματικός Εκκλησιαστικός ηγέτης.Ο 45ος Πατριάρχης των Σέρβων Ειρηναίος, γεννήθηκε το 1930 στο χωριό Βίντοβα της πόλης Τσατσάκ στην κεντρική Σερβία. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Βελιγραδίου και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στην Αθήνα το 1962 - 1963. Το 1975 εξελέγη Επίσκοπος Νύσσης. Μιλούσε άπταιστα  ελληνικά.

Είχα την τύχη και την ευλογία, να γνωρίσω τον πατριάρχη Ειρηναίο,  έναν ιεράρχη ο οποίος σε καθήλωνε με την απλότητά, την πραότητα, τη μόρφωση, την  προσωπικότητα του.

Το 2010 ο Δήμος της Πάτρας,σε αναγνώριση αυτής της ευγνωμοσύνης που ένοιωθαν οι Σέρβοι, δέχθηκε την πρώτη επίσημη πρόσκληση, από τον ίδιο τον νεοεκλεγέντα πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίο, προκειμένου να συμμετέχουμε στην επίσημη ενθρόνισή του. Εκπροσώπησα τότε το Δήμο της Πάτρας και έζησα δυο συγκλονιστικές εμπειρίες.

Η πρώτη τον Ιανουάριο του 2010,στον καθεδρικό Ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Βελιγράδι,όπου τελέστηκε η ανεπίσημη ενθρόνιση του, παρουσία χιλιάδων πιστών, του πρωθυπουργού της Σερβίας Μίρκο Τσβέτκοβιτς, πολιτικών ηγετών από όλο τον κόσμο,εκπροσώπων όλων των Πατριαρχείων και εκκλησιών.Ο τελετάρχης τιμής ένεκεν για την Πάτρα, τοποθέτησε τον εκπρόσωπό της μαζί με την πολιτική ηγεσία της Σερβίας. Χαρακτηριστικό της εκτίμησης και αγάπης του πατριάρχη προς την Πάτρα. Μετά δε το πέρας της ενθρόνισης, ο ίδιος ζήτησε να παραμείνουμε,τρεις από τους αγαπημένους του ιερείς  από την πόλη μας,οπατέρας Ερμόλαος, ο πατέρας Στυλιανός και οπατέρας Γιερβάσιος και ο εκπρόσωπος του Δήμου της Πάτρας,ανάμεσα στους ελάχιστους επισήμους, οι οποίοιτον συνοδεύσαμε στο πατριαρχείο.

Η δεύτερη πρόσκληση ήρθε τον Οκτώβριο του 2010, όταν ενθρονίστηκε και επίσημα,  στην ιστορική έδρα του Σερβικού Πατριαρχείου, στο Πετς του Κοσόβου, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, για την τήρηση των οποίων είχε επιστρατευτεί το σύνολο σχεδόν της KFOR και της EULEX.

Δεν επετράπει να συμμετάσχουν παρά μόνο ο Πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς, και ο πρίγκιπας Αλέξανδρος Καρατζόρτζεβιτς με τη σύζυγό του. Είναι χαρακτηριστικό πως  η αστυνομία της EULEX, στα διοικητικά σύνορα Σερβίας-Κοσόβου, στη διάβαση Ράσκα, δεν επέτρεψε την είσοδο σε πολιτικούς ηγέτες. Ανάμεσα στους ελάχιστους που είχαν ειδική άδεια και την τιμή, να παρακολουθήσουν την ενθρόνιση, σε ‘εχθρικό’ έδαφος, οπατέρας Ερμόλαος ο πατέρας  Γιερβάσιος, και εγώ ως εκπρόσωπος του Δήμου της Πάτρας. Στην περιοχή επικρατούσαν συνθήκες πολέμου, είναι χαρακτηριστικό, πως τα αυτοκίνητα που μας μετέφεραν δέχθηκαν επίθεση κατά τη διαδρομή, ενώ μετά το πέρας της ενθρόνισης, λόγω της επικινδυνότητας, μας συνόδευσαν έξω από το Κόσσοβο, οι κυανόκρανοι του Ο.Η.Ε.

               Εννέα χρόνια αργότερα το 2019 για τρίτη φορά,υπήρξε προσωπική πρόσκληση από τον μακαριστό πατριάρχη Ειρηναίο, για να παραστούμε την περίοδο του Πάσχα,στη λειτουργία, στον καθεδρικό Ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Βελιγράδι, όσο και κατά τις επίσημες εκδηλώσεις του Πατριαρχείου, στο Εθνικό Θέατρο του Βελιγραδίου. Μας φιλοξένησε και μας δέχθηκε και πάλι με μεγάλη χαρά στο Πατριαρχείο. Ήταν δίχως να το γνωρίζουμε και η τελευταία φορά που τον συναντήσαμε.

Ο μακαριστός πατριάρχης Ειρηναίος, ποτέ δεν ξέχασε τη μεγάλη προσφορά των Ελλήνων και ιδιαίτερα των πατρινών, κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Είχε πάντα έναν λόγο αγάπης και έκφρασης ευγνωμοσύνης του λαού της Σερβίας  προς τους εκπροσώπους της Πάτρας και το αποδείκνυε. Σε κάθε ευκαιρία, αναφερόταν στους Έλληνες και ειδικά στους πατρινούς και στη μεγάλη βοήθεια τους τον καιρό του πολέμου. Περιέγραφε τα καραβάνια από φορτηγά με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης που έφταναν εν μέσω του πολέμου στα χωριά τους, με συνοδούς συμπατριώτες μας και επικεφαλής ιερείς.

Ειδική αναφορά έκανε στη φιλοξενία, εκατοντάδων μικρών παιδιών από τη Σερβία, την εποχή του πολέμου.Είναι εντυπωσιακό κατά τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων, το  πόσοι νεαροί Σέρβοι γνώριζαν την Πάτρα και μας μιλούσαν με αγάπη και ευγνωμοσύνη για τους πατρινούς, ιδιαίτερα για τους ιερείς μας, σε άπταιστα ελληνικά, τα οποία είχαν μάθει κατά την εδώ φιλοξενία-παραμονή τους κυρίως σε κατασκηνώσεις της εκκλησίας. Την Πάτρα είχε επισκεφθεί και ο ίδιος, πριν γίνει πατριάρχης.

Ο μακαριστός πατριάρχης Ειρηναίος, υπήρξε μια ήρεμη δύναμη για το Πατριαρχείο Σερβίας και παράγοντας ισορροπίας στο εσωτερικό των Ορθοδόξων Προκαθημένων.

Η Πάτρα έχασε έναν άνθρωπο που την αγάπησε και εκτίμησε τη βοήθεια του λαού της, στις δύσκολες εποχές που η χώρα του αντιμετώπιζε τη λαίλαπα του πολέμου.

Κάτι που αναγνώριζε διαρκώς, δεν το ξέχασε ποτέ.

Αιωνία του η μνήμη.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Ένα αδιανόητο περιστατικό σημειώθηκε χθες το βράδυ σε κεντρικό σημείο του Πύργου που είχε σαν αποτέλεσμα ένας νεαρός να μεταφερθεί με τραύματα στο κεφάλι στο γενικό νοσοκομείο του . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΧΑΪΑΣΣύλληψη αλλοδαπού για παράνομη οπλοκατοχή Συνελήφθη, χθες το βράδυ, στην Πάτρα, από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ τηςΥποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών, ένας αλλοδ . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες του Δήμου Πατρέων σχετικά με το περιστατικό ηλεκτροπληξίας μαθητή Λυκείου χθες το μεσημέρι, σε σχολικό συγκρότημα σε προάστιο της Πάτρας. Αμέσως με . . .
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η πόλη της Πάτρας μεταμορφώνεται σε έναν ζωντανό κινηματογραφικό προορισμό από τις 28 έως τις 31 Μαρτίου, φιλοξενώντας το Urban Film LUX. Αυτή η μοναδική εκδήλωση προσκαλεί τους κ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΧΑΪΑΣΣύλληψη αλλοδαπού για παράνομη οπλοκατοχή Συνελήφθη, χθες το βράδυ, στην Πάτρα, από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ τηςΥποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών, ένας αλλοδαπός άνδρας, διότι σ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 67 ετών ο Νικόλαος Κεραμιδάς, μετά από πολύμηνη μάχη με ασθένεια. Γεννημένος το 1957, ξεκίνησε να εργάζεται σε εκτελωνιστικό γραφείο από το 1969 σε ηλικία 13 ετών. Διετέλεσ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Συνελήφθη, προχθές το πρωί, στον Πύργο , από τους αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πύργου, ένας ημεδαπός άνδρας, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε, κακουργηματι
Image
Image

Search