ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γυναίκα και Πολιτική

Στην Ελλάδα η πολιτική θεωρείται ακόμα υπόθεση ανδρική, ακόμα κι αν οι γυναίκες έχουν διαπαιδαγωγηθεί να δουλεύουν πολύ, να διεκδικούν συνθήκες ειρηνικής συνύπαρξης και πεδία συνεννόησης και συνεργασιών.
Το ελληνικό κοινοβούλιο αριθμεί μόλις μία γυναίκα πρόεδρο κόμματος, τη Φώφη Γεννηματά και περίπου 56 γυναίκες βουλευτές. Ωστόσο το 2020 η Βουλή των Ελλήνων εξέλεξε με σαφή πλειοψηφία την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ένα από τα ελάχιστα αισιόδοξα δεδομένα της χρονιάς, θα μπορούσε να πει κανείς. Και λίγο πριν εκπνεύσει το έτος η Αννα Διαμαντοπούλου προτείνεται ως ελληνική υποψηφιότητα για την ηγεσία του διεθνή οργανισμού των ανεπτυγμένων κρατών που υποστηρίζουν τις αρχές της οικονομίας της ελεύθερης αγοράς, του ΟΟΣΑ. Καθόλου τυχαία η επιλογή μιας γυναικείας υποψηφιότητας.

Αν και στη χώρα μας η μειωμένη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική είναι ένα θέμα που δεν ξύπνησε ποτέ αντανακλαστικά, δεν προβλημάτισε, αντιθέτως φαίνεται να μην είχε ποτέ και τόση σημασία, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, το στίγμα και η τάση της ουσιαστικής δράσης των γυναικών στην πολιτική είναι πλέον σαφής, ισχυρή και με πολύ σταθερά βήματα προόδου.

>Με νίκη 49% των Νεοζηλανδών Εργατικών, ένα κόμμα πετυχαίνει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση σε μια χώρα που βρίσκονταν σε ύφεση από το 1996. Η Τζασίντα Αρντερν ανέλαβε την πρωθυπουργία της χώρας  κατακτώντας μέχρι σήμερα το υψηλότερο ποσοστό αποδοχής τόσο για τους χειρισμούς της στις επιθέσεις στα τεμένη στο Κράιστερτς, όσο και για τη διαχείριση της πανδημίας, συγκεντρώνοντας προσωπικούς επαίνους, τόσο στη χώρα της όσο και στο εξωτερικό.
    
>Ακολουθεί η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Σάνα Μαρίν, μόλις 34 ετών και επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών αλλά και η νεότερη πρωθυπουργός στον κόσμο. Μεγάλωσε με δυο μαμάδες, τη μητέρα της και τη σύντροφό της και είπε ότι αυτή η οικογένεια της έδειξε τη σημασία της ισότητας, της δικαιοσύνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Ποτέ δεν έχω σκεφτεί την ηλικία μου ή το φύλο μου, σκέφτομαι τους λόγους για τους οποίους μπήκα στην πολιτική και αυτά τα πράγματα για τα οποία κερδίσαμε την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος», είπε ο Μαρίν στους δημοσιογράφους.

>Στην ίδια ηλικιακή ομάδα των 35-40 ετών ανήκει και η πρωθυπουργός της Δανίας η Μέτε Φρεντέρικσεν, 42 ετών, επίσης η νεότερη πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας της κι αυτή ως επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών μετά από συμφωνία που κατάφερε να συνάψει με τα τρία κόμματα της αριστεράς.
>Βεβαίως στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή τα σκήπτρα κρατάει το συντηρητικό δίδυμο σε δυο από τις πιο καθοριστικές θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως μια διάθεση δημιουργίας και ενίσχυσης ενός γαλλογερμανικού τόξου. Με την Ανγκελα Μέρκελ να βλέπει την έξοδο στο Βερολίνο, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρώην υπουργός και στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών, ήρθε για να μείνει. Η πορεία της στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν ήταν εύκολη. Τόσο το Μεταναστευτικό όσο και το Brexit προκάλεσαν τις αντοχές και τις ικανότητες της. Κάποιες από τις πιο σημαντικές  αποφάσεις της να αφορούν την μη αναστολή της ελεύθερης κυκλοφορίας στη ζώνη Σένγκεν με την αύξηση των κρουσμάτων στην Ιταλία τον Μάρτιο που μόλις πέρασε, αλλά και την πρόταση που κατέθεσε στο ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, όταν η ΕΕ πήρε την απόφαση να ενισχύσει τους Ευρωπαίους πολίτες.
>Το άλλο ισχυρό μισό η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Γαλλίδα, δικηγόρος Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία και είναι η πρώτη γυναίκα στο αξίωμα της υπουργού Οικονομικών των G8. Στην Ελλάδα την πρωτομάθαμε με την αντικατάσταση του Ντομινίκ Στρος Καν στη θέση του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ, γνωστή σε όλους μας για την περίφημη δήλωσή της: ‹‹Οι Ελληνες πέρασαν καλά και τώρα ήρθε η ώρα της πληρωμής›.›

>Πλέον και οι ΗΠΑ απέκτησαν την πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρο της μαύρης και αφρο-ινδικής καταγωγής Κάμαλα Χάρις, η οποία πράγματι έγραψε ιστορία. Νωρίτερα υπήρξε η πρώτη Αμερικανίδα γερουσιαστής με ινδική καταγωγή, νομικός, συγγραφέας παιδικών βιβλίων, με απόψεις και θέσεις που βρίσκουν αντίθετο τον μέσο συντηρητικό Αμερικάνο. Με το νέο Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και σε ηλικία 77 ετών , η επιλογή αντιπροέδρου έχει καθοριστική σημασία τόσο πολιτικά όσο και κοινωνικά καθώς ο ρόλος της ως γυναίκα, θα λειτουργήσει καθοριστικά αμφισβητώντας τα πολιτικά στερεότυπα και  διευρύνοντας έμπρακτα τα πεδία δράσης των γυναικών στην πολιτική. Στην ομιλία της μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, η Κάμαλα Χάρις φόρεσε λευκά ρούχα, αποτίνοντας φόρο τιμής στις σουφραζέτες, τις γυναίκες που πριν 100 χρόνια πάλεψαν για το δικαίωμα ψήφου των γυναικών στις ΗΠΑ.
Οι γυναίκες ακόμα και σήμερα κακοποιούνται, περιορίζονται, δέχονται διακρίσεις, και ακόμα και αν η νομική ισότητα έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό, στην πράξη οι γυναίκες υπαμείβονται σε όλα τα επίπεδα, πόσο μάλλον σήμερα που διανύουμε μέρες κρίσης και πανδημίας. 100 χρόνια φέτος από το θάνατο της οικουμενικής Μελίνα Μερκούρη αρκεί να θυμηθούμε τη δική της δήλωση μία χρονιά πριν πεθάνει : ‹‹ο αγώνας της Γυναίκας δεν θα σταματήσει μέχρι την πλήρη δικαίωση της στον οικονομικό και κοινωνικό δημόσιο βίο της››.
Ετσι κι αλλιώς η εφαρμογή της δημοκρατίας ολοκληρώνεται με την ισότιμη συμμετοχή ανδρών και γυναικών και αν μου επιτρέπεται η διαπίστωση πως η γυναικεία φύση με το βασικό της χαρακτηριστικό, την ικανότητα της ενσυναίσθησης, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ασφαλές προστατευτικό περίβλημα μιας δίκαιης τουλάχιστον παγκόσμιας πολιτικής σκηνής και ένα εχέγγυο διατήρησης της μέσα στο χρόνο ει δυνατόν και στο διηνεκές.


*Η Αμαλία Δημητροπούλου είναι εκπαιδευτικός.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΕΛΛΑΔΑ

Καταπλακώθηκε από τα μπάζα που προκάλεσε η κατάρρευση στο κτίριο της οδού Νεωρίων στον Πειραιά. Το Σάββατο 20 Απριλίου 2024, στις 12 το μεσημέρι, στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγ . . .
ΕΛΛΑΔΑ

Χαλάει ο καιρός από την Παρασκευή 19 Απρίλιου, με την ΕΜΥ να έχει εκδώσει έκτακτο δελτίο επιδείνωσης και τους μετεωρολόγους, στηριζόμενοι στα μέχρι στιγμής προγνωστικά δεδομένα, να . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Είναι να απορεί κανείς με το νέο περιστατικό βίας μεταξύ ανηλίκων με πρωταγωνιστή αυτή τη φορά ένα 7χρονο παιδί από την Πάτρα, μαθητής δευτέρας δημοτικού που ξυλοκόπησε έναν 8χρονο . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Συνολικά (1230) μαθητές Γυμνασίων της Δυτικής Ελλάδας συμμετείχαν στο Θεματικό Πάρκο «Χτίζουμε τοίχο στη νεανική παραβατικότητα», πουλειτούργησε από από τις 27 Μαρτίου στην Πάτρα, . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Συνολικά (1230) μαθητές Γυμνασίων της Δυτικής Ελλάδας συμμετείχαν στο Θεματικό Πάρκο «Χτίζουμε τοίχο στη νεανική παραβατικότητα», πουλειτούργησε από από τις 27 Μαρτίου στην Πάτρα, στον Πύργο, στο Αγρί
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (9/2024) που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, σήμερα Πέμπτη 18 Απριλίου 2024, πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού προβλέπεται στο μεγαλύτερο
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Κηδεύεται τηνΠαρασκευή ο 47χρονος Φίλιππος Δημητρακόπουλος, ο οποίος έφυγε από τη ζωή μετά από γενναία μάχη με τον καρκίνο Ηταν παντρεμένος με την πρώην παρουσιάστρια εκπομπών Ματίνα Μιχάλη με την οπ
Image
Image

Search