ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Μια ξεχωριστή 17η Νοέμβρη

Του ΝΙΚΟΥ ΜΟΙΡΑΛΗ

Σχεδόν μισός αιώνας μας χωρίζει από την εξέγερση του Πολυτεχνείου και την ανατροπή της Χούντας των Συνταγματαρχών. 47 χρόνια μετά, βιώνουμε μια ξεχωριστή περίοδο και υποχρεωνόμαστε σε κατοίκον περιορισμό και απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω της εξάπλωσης του COVID-19. Η απαγόρευση συναθροίσεων περισσοτέρων από 4 πολιτών επί τρεις μέρες στην επικράτεια αποτελεί μια αυταρχική πολίτικη απόφαση και συγχρόνως μια επίδειξη δύναμης από την σημερινή κυβέρνηση που πότε της στην σύγχρονη Ελληνική Ιστορία της μεταπολίτευσης δεν υιοθέτησε το ιδεώδες και τους αγώνες του πολυτεχνείου.

Αραγε τι οφείλουμε να πράξουμε όλοι οι αριστεροί, προοδευτικοί πολίτες για να αναβιώσουμε το τρίπτυχο ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ μέσα στο κλειστό πλαίσιο της ατομικής μας ελευθερίας; Ο Μίλαν Κούντερα, ο Τσέχος συγγραφέας, είχε πει: «Ο αγώνας του ανθρώπου ενάντια στην εξουσία, είναι ο αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη». Πρέπει λοιπόν να θυμηθούμε ότι η σημαντικότερη πολιτική παρακαταθήκη που μας άφησαν οι νεκροί αγωνιστές του πολυτεχνείου είναι η ενωτική αντίληψη για την Αριστερά. Να αφήσουμε στο πίσω μέρος του κεφαλιού μας άκαιρους δογματισμούς και μικρόψυχους ηγεμονισμούς κατανοώντας την ανάγκη ενιαίας πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης απέναντι στα κοινά προβλήματα.

 Για εμάς η ιδεολογική αντίληψη της σύγχρονης αριστεράς δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι ένα σύνολο από νέκρα δόγματα και προκαταλήψεις, αλλά αντίθετα, να συνιστά μια ολοκληρωμένη και ρεαλιστική εναλλακτική πολίτικη πρόταση για την κοινωνία που οραματιζόμαστε. Ο αγώνας της μνήμης ενάντια σε αυτούς που επιλέγουν να ξεχνούν την άξια και την επικαιρότητα του μηνύματος του Πολυτεχνείου, στις σημερινές συνθήκες, εμπεριέχει τοποθετήσεις στα 'social για τα γεγονότα, εκδηλώσεις μέσω τηλεδιασκέψεων, παρεμβάσεις στα ΜΜΕ και με πλήρη σεβασμό για την προστασία της υγείας των συνανθρώπων μας την κατάθεση στεφάνων στα επιμέρους μνημεία των πεσόντων ανά την Ελλάδα. Ο αγώνας της μνήμης δεν πρέπει να χαθεί, αυτή θα είναι η παρατεταμένη γροθιά μας στην σημερινή αυταρχική εξουσία.

*Ο Νίκος Μοίραλης είναι γραμματέας νομαρχιακής επιτροπής ΠΑΣΟΚ Αχαΐας.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Οι δημοσιογράφοι και οι συνεργάτες της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας achaianews.gr σας εύχονται χρόνια πολλά και καλό Πάσχα! . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών μεταφέρθηκε πολυτραυματίας μια 22χρονη κοπέλα μετά από τροχαίο που σημειώθηκε τα ξημερώματα του Μεγάλου Σαββάτου σε περιοχή του Ηλειακ . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Φωτιά έπιασε διαμέρισμα στην Αγία Παρασκευή Αττικής, επί της οδού 28ης Οκτωβρίου, με τραγικό αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του άτομο που εγκλωβίστηκε. Μετά από παρέμβαση της Πυροσβεσ . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με κατάνυξη και λαμπρότητα γιορτάζουν οι πιστοί σε όλη τη χώρα σήμερα, Κυριακή του Πάσχα, την Ανάσταση του Θεανθρώπου και τη νίκη της ζωής επί του θανάτου.   Το έθιμο προστάζει τ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Οι δημοσιογράφοι και οι συνεργάτες της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας achaianews.gr σας εύχονται χρόνια πολλά και καλό Πάσχα!
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σας αρέσει να περπατάτε στα ταξίδια σας και να γνωρίζετε το μέρος που επισκέπτεστε με τα πόδια; Αυτές οι πόλεις διευκολύνουν τους περιπάτους με μονοπάτια, περατζάδες, μικρότερη πιθανότητα για βροχή κα
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης, η γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου, επίσημα Γέφυρα Χαρίλαου Τρικούπη, θα φωταγωγηθεί το βράδυ της 8ης Μαΐου στα χρώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να υπενθυμίσει στους πολίτες
Image
Image

Search