ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Εθελοντική αιμοδοσία στην καραντίνα

Γράφει η Ματίνα Κούγελου , Αιματολόγος  Διευθύντρια ΕΣΥ

Δύσκολα και πρωτόγνωρα τα πράγματα που συμβαίνουν γύρω μας. Πώς να αντιμετωπίσεις μια κατάσταση, όταν βομβαρδίζεσαι καθημερινά από πληροφορίες που δεν μπορείς να διαχειριστείς. Παρόλα αυτά πρέπει να προχωρήσουμε τη ζωή μας, με μια καθημερινότητα τελείως διαφορετική. Κάποιες συνήθειες έχουν καταργηθεί, κάποιες άλλες έχουν  τροποποιηθεί , ενώ άλλες δεν μπορούν παρά να μην είναι οι ίδιες. Οι ασθένειες δεν σταματούν. Τα τροχαία ατυχήματα, δυστυχώς συνεχίζουν να συμβαίνουν. Εγχειρήσεις πρέπει να γίνονται. Οι θαλασσαιμικοί ασθενείς για να μπορέσουν να επιβιώσουν, πρέπει να μεταγγισθούν.  Η ζωή ευτυχώς δε σταματά με την καραντίνα.

Για όλους αυτούς και για άλλους τόσους λόγους, χρειαζόμαστε όσο ποτέ άλλοτε, την ομόνοια, την ενσυναίσθηση και τον εθελοντισμό. Οι ανάγκες για αίμα είναι διαρκείς.  Όπως είδαμε και στην προηγούμενη καραντίνα, οι εθελοντές αιμοδότες, ανταποκρίθηκαν για μια ακόμη φορά. Παρότι υπήρξε μείωση στη συλλογή αίματος, όπως και στις μεταγγίσεις, η ζωή κανενός ανθρώπου δεν κινδύνεψε, από έλλειψη αίματος.  Να ξεκαθαρίσουμε  εδώ πως ο SARS-COV-2 ,ανήκει στους ιούς που προκαλούν οξύ αναπνευστικό σύνδρομο. Οι μέχρι τώρα μελέτες που έχουν γίνει, δείχνουν πως ο ιός δεν μεταδίδεται μέσω του αίματος. Οι εθελοντές αιμοδότες είναι οι άνθρωποι, που παρόλο το άγχος και το φόβο τους ανταποκρίθηκαν στο πρώτο κύμα της καραντίνας. Έχοντας όπλο τον αλτρουισμό και την αλληλεγγύη και αυτή τη φορά, είμαι σίγουρη πως θα ανταποκριθούν με μεγαλύτερη προσέλευση και ζήλο, για να προσφέρουν το πιο πολύτιμο αγαθό που διαθέτουν.  Το αίμα.

Τηρώντας τους κανόνες υγιεινής, τα μέτρα ασφαλείας, κρατώντας τις αποστάσεις και φορώντας τη μάσκα μας και φυσικά στέλνοντας το γνώριμο πια μήνυμα στο 13033, κωδικός 4, μπορείς να πας είτε στην πιο κοντινή σου αιμοδοσία, είτε σε μια οργανωμένη εξωτερική αιμοληψία και να δώσεις αίμα. Και οι δύο αιμοδοσίες της πόλης μας λειτουργούν καθημερινά και τα σαββατοκύριακα, πρωί-απόγευμα. Μπορείς επίσης να δώσεις αιμοπετάλια, παράγωγο του αίματος πολύ σημαντικό.  Μη μένεις όμως απαθής. Για οποιαδήποτε απορία έχεις, μη διστάσεις, ρώτησε τους επαγγελματίες υγείας των αιμοδοσιών. Αν λοιπόν είσαι υγιής, από 17-65 χρόνων, άσε τους φόβους σου και προσπάθησε. Αυτό είναι η αρχή. Σκέψου ότι θα σώσεις 3 ζωές. Σκέψου, ότι μπορεί να το χρειαστεί κάποιος δικός σου. Σκέψου ότι μπορεί απλά να το χρειαστείς και εσύ. Αν έχεις έρθει σε επαφή με ύποπτο κρούσμα, ή έχεις νοσήσει ο ίδιος, μπορείς να αιμοδοτήσεις μετά από 28 μέρες. Αν πάλι, παρουσιάσεις συμπτώματα έως και 14 μέρες μετά την αιμοδοσία, ενημέρωσε τους γιατρούς. Η πόλη μας συλλέγει περίπου 27-29.000 μονάδες αίματος ετησίως. Από αυτές, περίπου, 9-10.000 μονάδες αίματος, μεταγγίζονται στους ασθενείς με θαλασσαιμία που παρακολουθούνται και στις δυο μονάδες μεσογειακής αναιμίας(Π.Γ.Ν.Π- Καραμανδανείου).  Όλες αυτές οι μονάδες αίματος δεν αντιστοιχούν και σε αιμοδότες. Ως γνωστόν, ένας αιμοδότης μπορεί να δώσει από 1-4 φορές το χρόνο αίμα. Αν λοιπόν ,στην Ελλάδα έδιναν 200-300.000 άνθρωποι εθελοντικά αίμα, 2-3 φορές το χρόνο, οι ετήσιες ανάγκες θα είχαν καλυφθεί.

Είμαι αισιόδοξη πως σύντομα θα τα καταφέρουμε. Αρκεί να μπει στο γονιδίωμά μας. Να είναι ΘΕΛΩ και όχι ΠΡΕΠΕΙ. Ναι, έχουμε κουραστεί. Ναι, ο καθένας μας έχει  τις δικές του έγνοιες, τα δικά του προβλήματα.  Η υγεία όμως δεν είναι και δε θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Γι’αυτό πάμε λοιπόν και αυτή τη φορά, να κάνουμε τη διαφορά.  Στέλνουμε μήνυμα στο 13033. Στέλνουμε μήνυμα στη ΖΩΗ.

 

 

 

 

 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο παρβοϊός, που στοίχισε τη ζωή σε ένα παιδί μόλις 3,5 ετών στη Θεσσαλονίκη, είναι μια κοινή παιδική ασθένεια που παρουσιάζει έξαρση.  Από την πανδημία του κορωνοϊού και μετά, δεν . . .
ΕΛΛΑΔΑ

Έρχεται συμπληρωματικό ψηφιακό βοήθημα για συγκεκριμένη κατηγορία μαθητών σχολείων. Όπως γνωστοποίησε σήμερα o πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή τη . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Θλίψη στην Πάτρα για την Αναστασία Γιαννοπούλου, που "έσβησε" σε ηλικία μόλις 40 ετών. Αντιμετώπιζε χρόνιο πρόβλημα με την καρδιά της και προ ημερών είχε μεταβεί στην Αθήνα για το . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ο Φιλ Φόντεν ψηφίστηκε παίκτης της χρονιάς στην Πρέμιερ Λιγκ, ανακοίνωσε σήμερα (18/5) η κορυφαία ποδοσφαιρική Λίγκα του πλανήτη για τον 23χρονο άσο. Ο Φόντεν πραγματοποίησε την κ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Θλίψη στην Πάτρα για την Αναστασία Γιαννοπούλου, που "έσβησε" σε ηλικία μόλις 40 ετών. Αντιμετώπιζε χρόνιο πρόβλημα με την καρδιά της και προ ημερών είχε μεταβεί στην Αθήνα για τον σκοπό αυτό. Δυστυχ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ο Κωστής Λουκόπουλος, παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Ναυπακτιακού, έφυγε σε ηλικία μόλις 45 ετών. Ο Κωστής, που μεγάλωσε στην Ναύπακτο, παντρεύτηκε και ζούσε για χρόνια στην Αθήνα, τα τελευταία δύο χρ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σοβαρό ενδοοικογενειακό επεισόδιο σημειώθηκε στην Δυτική Αχαΐα, με τον αδελφό να γρονθοκοπεί την αδελφή του και να την τραυματίζει.  Σύμφωνα με πληροφορίες, το περιστατικό έγινε στον Άνω Αλισσό, όταν
Image
Image

Search