ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Για το θαλάσσιο μέτωπο

 

Γράφει ο Χρήστος Πατούχας, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης  «Ανυπότακτη Πολιτεία»

Η τοπική μας ιστορία, έχει ήδη καταγράψει τις ενέργειες, τις πρωτοβουλίες, τους αγώνες, την στάση πολιτικών και δημοτικών δυνάμεων, την στάση των Κυβερνήσεων, την στάση επιχειρηματικών κύκλων και όσων ήθελαν την παραλιακή ζώνη οικόπεδο για τα συμφέροντα τους. Έγινε πλούσια δημόσια συζήτηση πριν και κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τις Κυβερνήσεις, υπάρχουν αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου μετά από εκτενή διαβούλευση, για την αναγκαιότητα, το περιεχόμενο και την κατεύθυνση του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού.

Που βρισκόμαστε σήμερα;

 Η Δημοτική Αρχή, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου προκήρυξε τον Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό, τελείωσε το πρώτο στάδιο του Διαγωνισμού με τις δηλώσεις συμμετοχής και άρχισε το στάδιο της αξιολόγησης των Αρχιτεκτονικών προτάσεων. Είναι προφανές ότι σε εύλογο διάστημα θα έχουμε τα αποτελέσματα του διαγωνισμού και την κατάταξη των προτάσεων. Ναι. Η Δημοτική Αρχή και η επιβλέπουσα Τεχνική Υπηρεσία, πρέπει να διασφαλίσουν την παραγωγική λειτουργία της επιτροπής αξιολόγησης και να μην έχουμε καθυστερήσεις. Να σημειωθεί ότι η επιτροπή αυτή είναι αμειβόμενη, πράγμα που επιβάλλει την μέγιστη επαγγελματική συνέπεια.

Ποιος θα είναι εν προκειμένω ο δημιουργικός ρόλος Δημοτικών Συμβούλων και παρατάξεων; Η διασφάλιση της χρηματοδότησης των έργων της Ανάπλασης σύμφωνα με την Αρχιτεκτονική Μελέτη που θα προκριθεί. Είναι βέβαιο ότι θα είναι δύσκολος δρόμος. Που θα απαιτήσει σύμπνοια, αποφασιστικότητα, ευρεία πολιτική στήριξη, πιθανότατη σύγκρουση με την Κυβέρνηση, οπωσδήποτε σύγκρουση με τα ποικίλα ιδιωτικά συμφέροντα που εξακολουθούν να καραδοκούν. Υπάρχει πεδίο δόξας για συμμετοχή και δράση. Για το συμφέρον της πόλης και των δημοτών. Μακριά από μίζερες, μικροπολιτικές ομφαλοσκοπήσεις, που εκτός των άλλων, παραποιούν την ιστορική αλήθεια.

Είμαστε υποχρεωμένοι, στο όνομα της αλήθειας, να σχολιάσουμε επιγραμματικά, τις πρόσφατες ανακοινώσεις της ΩΡΑΣ ΠΑΤΡΩΝ και του ΣΥΡΙΖΑ.

    1. Όλοι οι Δήμαρχοι και τα Δημοτικά Συμβούλια των τελευταίων δεκαετιών, ήταν υπέρ της απόδοσης του Θαλασσίου Μετώπου στην Πόλη. Και είναι ιστορική ανακολουθία, να μην αναγνωρίσουμε, ότι ο θεμελιωτής του αιτήματος υπήρξε ο αείμνηστος Δήμαρχος Θεόδωρος Κ. Άννινος. Αυτός, σχεδίασε ιδιοχείρως την μακέτα του Πάρκου των 7.000 στρεμμάτων που κοσμεί άγνωστες Δημοτικές Βιβλιοθήκες. Το αίτημα του Άννινου νοθεύτηκε στην συνέχεια με την λανθασμένη χωροθέτηση του νέου Λιμανιού στην σημερινή του θέση. Αυτός είναι ο λόγος που προτείνουμε την ονομασία του Νότιου Πάρκου, σε «ΠΑΡΚΟ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΑΝΝΙΝΟΥ»

    2. Η παράταξη της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ, με την σημερινή και τις προηγούμενες ονομασίες της, ήταν πάντοτε υπέρ της διασφάλισης του Δημόσιου Χαρακτήρα της Παραλιακής Ζώνης. Λανθασμένα, και έχουμε ασκήσει πολύ σκληρή κριτική για αυτό, δεν υποστήριζε στο παρελθόν την απόδοση της στον Δήμο.

    3. Η πρώτη μεγάλη κατάκτηση, αποτέλεσμα μεγάλων κινητοποιήσεων, ήταν η υπογραφή της Σύμβασης Προσωρινής Παραχώρησης,  τον Ιανουάριο του 2012. Σημειώνουμε ότι ήταν ποιοτικά καλύτερη από την Οριστική Παραχώρηση του 2017.

    4. Οι Κυβερνήσεις της Ν.Δ. που ακολούθησαν προσπάθησαν να απαξιώσουν, να υπονομεύσουν και να ανακαλέσουν την Σύμβαση αυτή. Δεν τα κατάφεραν! Χάρις στην σθεναρή μας αντίσταση. Και αποτέλεσε το «ΚΕΚΤΗΜΕΝΟ» όλων των μετέπειτα διεκδικήσεων. Σε αυτή στηρίχθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο και μετά την Δημοτική αλλαγή του 2014. Και η πλειοψηφία του σημερινού Δημάρχου.

    5. Οι αγαπητοί φίλοι της ΩΡΑΣ ΠΑΤΡΩΝ και του ΣΥΡΙΖΑ, θέλουν να τους επαινούμε και να τους ευγνωμονούμε; Γιατί άραγε; Ας φρεσκάρουμε λίγο την μνήμη τους. Που δεν είναι υπεύθυνο να την έχουν επιλεκτική.

Η πρώτη πρόταση που κατέθεσε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, διά του Υπουργού κυρίου Δρίτσα, προέβλεπε συζήτηση από μηδενική βάση με προϋπόθεση την συναίνεση του Δήμου στην κατάργηση της Σύμβασης Προσωρινής Παραχώρησης!

 Τι θα είχε συμβεί, αν η πρόταση γινόταν δεκτή; Κανείς δεν γνωρίζει την απάντηση. Το Δημοτικό Συμβούλιο ευτυχώς την απέρριψε. Οι μόνοι υποστηρικτές της ήταν η Δημοτική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ και η Διοίκηση του ΟΛΠΑ. Στην επόμενη πρόταση, δύο χρόνια μετά, ο Υπουργός αναγνώρισε το λάθος της πρώτης του πρότασης. Αναγνώρισε ποτέ το λάθος της ψήφου της η ΡΑΠ και η ΩΡΑ ΠΑΤΡΩΝ; Απάντηση: Ποτέ! Εννοείτε, το ίδιο λάθος διέπραξε όταν ψήφιζε την υπογειοποίηση της Σ.Γ, από Άγιο Αλέξη μέχρι Άγιο Ανδρέα. Και στο παρελθόν τους στην Δημοτική Αρχή Δημαρά ψήφιζαν την πλήρως επιφανειακή διέλευση. Είναι προφανές ότι την σωστή λύση την πέτυχαν όσοι αποτελεσματικά αντιστάθηκαν.

Αυτά αγαπητοί φίλοι, γίνονται όταν οι Δημοτικές παρατάξεις, είναι τόσο «ανεξάρτητες» που γίνονται βασιλικότερες του Βασιλέως!

Προφανώς, δεν είναι στην δική μας πρόθεση, αγαπητοί φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, να ακυρώσουμε την συμβολή του οποιουδήποτε στην επίλυση προβλημάτων της πόλης. Αλλά στο πως από την πλευρά μας θα διεκδικούμε, από κάθε Κυβέρνηση, όσα η πόλη μας δικαιούται.

Γενικότερα, αντί να μέμφεστε όσους δεν σας χειροκρότησαν επαρκώς σαν Κυβέρνηση, θα έπρεπε να ανησυχείτε που δεν παραχώρησε η Κυβέρνηση σας το Ανατολικό Πάρκο, τους υπόλοιπους κοινόχρηστους, παραλιακούς και μη, χώρους και τους υποθήκευσε στο Υπερταμείο και τους δανειστές για 100 χρόνια. Και η παράταξη σας στο Δήμο πελαγοδρομεί άλλοτε ταυτιζόμενη με την λοιπή αντιπολίτευση σε δρόμους λαϊκισμού και μικρότητας, άλλοτε λειτουργώντας σαν «λαγός» νεοφιλελεύθερων και αντιλαϊκών « μεταρρυθμίσεων». Εξετάστε ξανά το θέμα των σχολικών καθαριστριών. Θα σας βοηθήσει στην αριστερή σας τοποθέτηση.

 

Δεν χρειάζεται, να αποδείξουμε σε κανέναν την  συμβολή της Ανυπότακτης Πολιτείας στην απόδοση του Θαλασσίου Μετώπου. Την γνωρίζουν όλοι. Και θα επιμείνουμε στην ίδια κατεύθυνση. Των ενωτικών, δημοκρατικών, προοδευτικών και αριστερών αγώνων. Σε όλα τα κοινωνικά μέτωπα.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Ένα αδιανόητο περιστατικό σημειώθηκε χθες το βράδυ σε κεντρικό σημείο του Πύργου που είχε σαν αποτέλεσμα ένας νεαρός να μεταφερθεί με τραύματα στο κεφάλι στο γενικό νοσοκομείο του . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΧΑΪΑΣΣύλληψη αλλοδαπού για παράνομη οπλοκατοχή Συνελήφθη, χθες το βράδυ, στην Πάτρα, από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ τηςΥποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών, ένας αλλοδ . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες του Δήμου Πατρέων σχετικά με το περιστατικό ηλεκτροπληξίας μαθητή Λυκείου χθες το μεσημέρι, σε σχολικό συγκρότημα σε προάστιο της Πάτρας. Αμέσως με . . .
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η πόλη της Πάτρας μεταμορφώνεται σε έναν ζωντανό κινηματογραφικό προορισμό από τις 28 έως τις 31 Μαρτίου, φιλοξενώντας το Urban Film LUX. Αυτή η μοναδική εκδήλωση προσκαλεί τους κ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΧΑΪΑΣΣύλληψη αλλοδαπού για παράνομη οπλοκατοχή Συνελήφθη, χθες το βράδυ, στην Πάτρα, από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ τηςΥποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών, ένας αλλοδαπός άνδρας, διότι σ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 67 ετών ο Νικόλαος Κεραμιδάς, μετά από πολύμηνη μάχη με ασθένεια. Γεννημένος το 1957, ξεκίνησε να εργάζεται σε εκτελωνιστικό γραφείο από το 1969 σε ηλικία 13 ετών. Διετέλεσ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Συνελήφθη, προχθές το πρωί, στον Πύργο , από τους αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πύργου, ένας ημεδαπός άνδρας, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε, κακουργηματι
Image
Image

Search