ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Σταματάμε τη Σπατάλη Τροφίμων

 Με τον όρο «σπατάλη τροφίμων» αναφερόμαστε στην απόρριψη τροφίμων, που είναι κατάλληλα για κατανάλωση από τον άνθρωπο, η οποία συντελείται σε όλο το μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων.

• Κάθε χρόνο σπαταλιέται το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων που προορίζεται για κατανάλωση από τον άνθρωπο, περίπου 1,3 δις τόνοι.

• Στην κατηγορία των φρούτων και λαχανικών η σπατάλη είναι σχεδόν το μισό (45%) της ετήσιας παραγωγής.

• Χρειάζονται 13 λίτρα νερό για να παραχθεί 1 ντομάτα και 50 λίτρα νερό για 1 πορτοκάλι. Συνυπολογίστε στις απώλειες, το έδαφος, την ενέργεια, τα καύσιμα, την εργασία και όλα όσα περιλαμβάνει η αγροτική παραγωγή, η αποθήκευση, η διανομή, η διάθεση κ.λπ.

• Αν η σπατάλη τροφίμων ήταν χώρα, θα ήταν τρίτη πίσω από την Κίνα και τις ΗΠΑ σε εκπομπές επικίνδυνων αερίων του θερμοκηπίου.

Η 74η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών όρισε την 29η Σεπτεμβρίου 2020 ως Παγκόσμια Ημέρα ευαισθητοποίησης για το πρόβλημα της απώλειας και σπατάλης τροφίμων (International Day of Awareness of Food Loss and Waste- IDAFW). Με αυτή την απόφαση τα Ηνωμένα Εθνη καταδεικνύουν τον κομβικό ρόλο που παίζει η μείωση της σπατάλης τροφίμων ως προς την επίτευξη ενός νέου βιώσιμου μοντέλου παραγωγής και διάθεσης τροφίμων. Η μείωση της σπατάλη τροφίμων αποτυπώνεται και στους 17 στόχους των Ηνωμένων Εθνών για τη βιώσιμη ανάπτυξη (SDGs), καθώς συνδέεται άμεσα με το στόχο 12 που αφορά την υπεύθυνη παραγωγή και κατανάλωση και με τους στόχους 2 (μηδενική πείνα) και 13 (δράση για το κλίμα), ενώ συμπεριλαμβάνεται και στην στρατηγική «Farm to Fork» που εντάσσεται στο νέο Green Deal της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η σπατάλη τροφίμων αποτελεί ένα εξαιρετικά περίπλοκο πρόβλημα. Συναντάται τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες σε όλο το μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων. Στις αναπτυσσόμενες χώρες η σπατάλη συντελείται κυρίως στα στάδια της παραγωγής, της συγκομιδής, των μεταφορών και της αποθήκευσης, για λόγους όπως η έλλειψη υποδομών και μηχανημάτων, η έλλειψη τεχνογνωσίας, τα ανώριμα δίκτυα διανομής κ.α.

Από την άλλη, στις ανεπτυγμένες χώρες, όπως είναι η Ελλάδα, η σπατάλη τροφίμων οφείλεται σε παράγοντες όπως η ζήτηση, η υπερπαραγωγή, τα αυστηρά πρότυπα που θέτουν οι αλυσίδες λιανικής πώλησης (Super Markets), η λογική του γρήγορου φαγητού (fast food), οι λανθασμένες καταναλωτικές πρακτικές και συνήθειες που επικρατούν σε επίπεδο νοικοκυριού κ.α.

Τα τελευταία χρόνια η σπατάλη τροφίμων βρίσκεται όλο και πιο συχνά στο δημόσιο διάλογο ενώ έχει ενταθεί και η επιστημονική έρευνα σχετικά με τα αίτια που προκαλούν το πρόβλημα αλλά και με τα κίνητρα που θα μπορέσουν να αντιστρέψουν την παρούσα κατάσταση. Ο λόγος που η σπατάλη τροφίμων αποτελεί επίκαιρο ζήτημα και χρήζει ιδιαίτερης προσοχής είναι οι επιπτώσεις που προκαλεί τόσο στο περιβάλλον όσο στην κοινωνία και στην οικονομία.

Συνοπτικά μπορούμε να αναφέρουμε:

• Περιβάλλον: εκπομπές επικίνδυνων αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα που απελευθερώνονται στο στάδιο της αποσύνθεσης των τροφίμων, απώλεια νερού και γης για την παραγωγή τροφίμων που τελικά δεν καταναλώθηκαν.

• Κοινωνία: αύξηση της επισιτιστικής ανασφάλειας, ένταση της φτώχειας, της πείνας και των ανισοτήτων.

• Οικονομία: απώλεια χρηματικών πόρων για την παραγωγή προϊόντων που δεν πωλήθηκαν και αντίστοιχα απώλεια εισοδήματος των νοικοκυριών για τρόφιμα που τελικά δεν καταναλώθηκαν. Επίσης, η διαχείριση του μεγάλου όγκου των αποβλήτων αποτελεί μια εξαιρετικά κοστοβόρα διαδικασία για την πολιτεία και το κράτος.

Τροφή για σκέψη αποτελεί και ο προβληματισμός σχετικά με το υψηλό κόστος ευκαιρίας της σπατάλης τροφίμων αν σκεφτούμε που αλλού θα μπορούσαμε να είχαμε επενδύσει όλους αυτούς τους πόρους, φυσικούς, χρηματικούς, χρόνο, ενέργεια κλπ αντί για την παραγωγή τροφίμων που τελικά απορρίφτηκαν στα σκουπίδια και δεν καταναλώθηκαν.

Τέλος, τα διαθέσιμα δεδομένα που αφορούν τις ποσότητες σπατάλης τροφίμων στην Ελλάδα, μπορούμε να πούμε ότι ακόμα βρίσκονται σε έλλειψη. Παρόλα αυτά, η ένταση της έρευνας αλλά και οι νέες πρωτοβουλίες και συνέργιες που αναπτύσσονται για την αντιμετώπιση και τη μείωση της σπατάλης τροφίμων είναι ενθαρρυντικές. Στα παραπάνω πλαίσια από σήμερα 29 Σεπτεμβρίου 2020, εκκινεί τη δράση της η «Συμμαχία για τη Μείωση της Σπατάλης Τροφίμων» μια εθελοντική κίνηση κοινωνικών φορέων, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων με σκοπό την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών, την ανταλλαγή πληροφοριών και γνώσης, την εφαρμογή δημόσιας πολιτικής για την πρόληψη και τη μείωση της σπατάλης τροφίμων στην Ελλάδα αλλά και τη προώθηση δωρεάν πλεονασμάτων τροφίμων για κοινωφελή σκοπό.

Ζαχαράτος Θεοφάνης
Οικονομολόγος, MBA, MSc,

Υποψήφιος Διδάκτωρ Παν. Πατρών

Εργαστήριο Οργάνωσης και

Διοίκησης Επιχειρήσεων

του Αγροτικού Χώρου,

Πανεπιστήμιο Πατρών

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Σε τρεις συλλήψεις προχώρησε η αστυνομία του Σάντα Φε για τις απειλές κατά του Άνχελ ντι Μαρία και της οικογένειάς του. Τα τρία άτομα απειλούσαν τον Αργεντινό σούπερ σταρ, επειδή . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Εξαιρετικά απογοητευμένος με την κατάρρευση της Παρτίζαν στην τελευταία περίοδο του αγώνα με τον Ολυμπιακό εμφανίστηκε ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς. Αναλυτικά όσα ανέφερε ο Σέρβος τεχνι . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Εντυπωσιασμένος από την ατμόσφαιρα στην Stark Arena, αλλά και από την άμυνα που έπαιξαν στην τελευταία περίοδο οι Τόμας Γουόκαπ, Κώστας Παπανικολάου και Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος δήλω . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Το εκτός έδρας ματς με την Παρτίζαν για την 32η αγωνιστική της EuroLeague ήταν εκ των πραγμάτων δύσκολο, όμως το βράδυ της Πέμπτης (28/3) ο Ολυμπιακός έδειξε για ακόμα μία φορά πως . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, πραγματοποίησαν φοιτητές καθώς και μικρή ομάδα αντιεξουσιαστών για την τραγωδία των Τεμπών. Οι φοιτητές διήλθαν από τον σταθμό του ΟΣΕ στην Όθωνος Αμαλίας
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Άλλο ένα κρούσμα βίας μεταξύ ανηλίκων σημειώθηκε σε Γυμνάσιο του Πύργου, όπως έγινε γνωστό σήμερα Πέμπτη (23.03.24). Δύο μαθήτριες Γυμνασίου ήταν οι πρωταγωνίστριες αυτού του νέου επεισοδίου. Σε βίν
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με σταθερούς ρυθμούς συνεχίζεται η διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων προς το ευρύ κοινό  εκ μέρους της 6η ΥΠΕ, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ. Για αύριο Παρασκευή 29 Μαρτίου προγραμματίζονται δειγματολη
Image
Image

Search