ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Τουρκική κυριαρχία στη Μεσόγειο επί αιώνες: Ενα μεγάλο ψέμα

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν είχε το θράσος να πει πρόσφατα:

«Δεν δικαιούται κανείς να αποκλείσει την Τουρκία από την Μεσόγειο η οποία επί αιώνες ήταν υπό τουρκική κυριαρχία»

Μήπως πρέπει να μελετήσει λίγο καλύτερα την παγκόσμια ιστορία και κυρίως την Τουρκική ή Οθωμανική αυτοκρατορία; Η Μεσόγειος ήταν εν μέρει υπό τουρκική κυριαρχία το πολύ για 3-4 αιώνες. Η Τουρκική κυριαρχία στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή μέχρι τη Βόρεια Αφρική δεν ξεπερνούν τα 500 χρόνια. Από όλα τα ιστορικά βιβλία η Οθωμανική αυτοκρατορία ιδρύθηκε το 1299 στη βορειοδυτική Μικρά Ασία στην πόλη Σετζούτ από τον Ογούζο Τούρκο φύλαρχο Οσμάν Α΄. Ηταν γιος του Τούρκου φύλαρχου Ερτογρούλ που ήταν αρχηγός της φυλής των Καγί ο οποίος εγκαταστάθηκε στη Σετζούτ αφού μετανάστευσε με την φυλή και την οικογένειά του από τη Αρμενία. Αυτοανακηρύχτηκε Σουλτάνος του δικού του μικρού ανεξάρτητου κράτους, στο οποίο έδωσε το όνομα του. Σταδιακά άρχισε να επεκτείνει την κυριαρχία του, αρχικά στην περιοχή του Μαρμαρά και αργότερα στη Μικρά Ασία. Πολιόρκησε την Προύσα, την οποία τελικά κατέλαβε ο γιος του Ορχάν το 1326. Μόλις το 1354 οι Οθωμανοί πέρασαν στην Ευρώπη και με την κατάκτηση των Βαλκανίων η Οθωμανική μικρή επαρχία μεταμορφώθηκε σε μια διηπειρωτική αυτοκρατορία. Οι Οθωμανοί κατέλυσαν τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία με την άλωση της Κωνσταντινούπολης από το Μωάμεθ τον Πορθητή το 1453. Αρα οι Τούρκοι ήλθαν από τα βάθη της Ασίας και με το οθωμανικό σπαθί υπέταξαν τον ένα λαό μετά τον άλλο. Τα παράλια της Βόρειας Αφρικής, την Αίγυπτο και άλλες χώρες που είχαν πρόσβαση στην Μεσόγειο τις κατέκτησαν μέχρι το 1600. Η οθωμανική αυτοκρατορία διαλύθηκε στις αρχές του 1900 (οριστικά με την συνθήκη των Σεβρών το 1922). Αρα η Μεσόγειος ήταν υπό Τουρκική κυριαρχία το πολύ τρείς αιώνες. Ας μάθει ο κ. Ερντογάν ότι στην Μεσόγειο ζούσαν λαοί πολύ πριν ο Τούρκος με το οθωμανικό σπαθί επιβάλει την υποταγή λαών. Αυτοί οι λαοί ήταν: Αιγύπτιοι, Ελληνες, Αραβες, Εβραίοι, Φοίνικες, Ρωμαίοι, Σέρβοι, Πέρσες και πολλοί άλλοι. Και αυτοί ζούσαν τουλάχιστον πριν από τον 15ο Π.Χ. αιώνα. Ξέρετε μαθηματικά κ. Ερντογάν; Μάλλον όχι. Από τον 15ο π.Χ. αιώνα μέχρι τον 15ο μ.Χ. είναι 30 αιώνες .

Αρα κ. Ερντογάν ψεύδεστε ασύστολα όταν λέτε ότι η «Μεσόγειο η οποία επί αιώνες ήταν υπό τουρκική κυριαρχία». Με το ζόρι 3-4 αιώνες! Η Μεσόγειος ήταν το κέντρο πολιτισμών πολλών λαών για πάνω από 30 αιώνες πριν έλθουν οι πρώτοι επικαλούμενοι "Τουρκοι"από τα βάθη της Ασίας. Και όλοι αυτοί ζούσαν αρμονικά με τις τότε συνθήκες και ανέπτυξαν απαράμιλλους πολιτισμούς που η Τουρκία ούτε στον ύπνο της δεν έχει να δείξει στην ανθρωπότητα. Αρα κ. Ερντογάν θα πρέπει να μάθετε καλά την ιστορία των λαών και των πολιτισμών της Μεσογείου. Και γι' αυτό καλύτερα να μη τολμήσετε να ξαναμιλήσετε για ποιοι λαοί έχουν τα περισσότερα δικαιώματα στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο.

 

Καθ. Πέτρος Π. Γρουμπός, ομότιμος καθηγητής, Πανεπιστημίου Πατρών

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Ένα αδιανόητο περιστατικό σημειώθηκε χθες το βράδυ σε κεντρικό σημείο του Πύργου που είχε σαν αποτέλεσμα ένας νεαρός να μεταφερθεί με τραύματα στο κεφάλι στο γενικό νοσοκομείο του . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΧΑΪΑΣΣύλληψη αλλοδαπού για παράνομη οπλοκατοχή Συνελήφθη, χθες το βράδυ, στην Πάτρα, από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ τηςΥποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών, ένας αλλοδ . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες του Δήμου Πατρέων σχετικά με το περιστατικό ηλεκτροπληξίας μαθητή Λυκείου χθες το μεσημέρι, σε σχολικό συγκρότημα σε προάστιο της Πάτρας. Αμέσως με . . .
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η πόλη της Πάτρας μεταμορφώνεται σε έναν ζωντανό κινηματογραφικό προορισμό από τις 28 έως τις 31 Μαρτίου, φιλοξενώντας το Urban Film LUX. Αυτή η μοναδική εκδήλωση προσκαλεί τους κ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΧΑΪΑΣΣύλληψη αλλοδαπού για παράνομη οπλοκατοχή Συνελήφθη, χθες το βράδυ, στην Πάτρα, από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ τηςΥποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών, ένας αλλοδαπός άνδρας, διότι σ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 67 ετών ο Νικόλαος Κεραμιδάς, μετά από πολύμηνη μάχη με ασθένεια. Γεννημένος το 1957, ξεκίνησε να εργάζεται σε εκτελωνιστικό γραφείο από το 1969 σε ηλικία 13 ετών. Διετέλεσ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Συνελήφθη, προχθές το πρωί, στον Πύργο , από τους αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πύργου, ένας ημεδαπός άνδρας, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε, κακουργηματι
Image
Image

Search