ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

O Αύγουστος των δόσεων

Tου Βασίλη Κορκίδη προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής

 

Φυσικά και νομικά πρόσωπα με τα μειωμένα φετινά εισοδήματα, καλούμαστε να πληρώσουμε τους φόρους του 2020 για τα αυξημένα εισοδήματα του 2019, αλλά τουλάχιστον με χαμηλότερους συντελεστές, μικρότερη προκαταβολή και περισσότερες δόσεις. 

 

Μέχρι τέλος Ιουλίου είχαν υποβληθεί 5,2 εκ. φορολογικές δηλώσεις που αντιστοιχούν σε 7,1 εκ. εκκαθαριστικά σημειώματα και από την επεξεργασία της ΑΑΔΕ προκύπτει ότι 2,47 εκ. ΑΦΜ το 35% καλούνται να πληρώσουν πρόσθετο φόρο εισοδήματος 2,2 δις ευρώ ή κατά μ.ο. 887 ευρώ επιπλέον. Το 13%, περίπου 900.000 θα πάρουν επιστροφή φόρου 264 εκ., ενώ 3,7 εκ. δηλώσεις το 52% είναι μηδενικές. Επίσης έχουν υποβληθεί 1 εκ. καταστάσεις οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα Ε3 και 2,5 εκ. καταστάσεις για μισθώματα ακινήτων Ε2.

 

Τον Αύγουστο αναμένεται η συνέχεια, αφού το πρώτο 10ήμερο θα γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές στο Taxisnet προκειμένου να συμπεριληφθεί η μειωμένη προκαταβολή φόρου για το 2021 στα εκκαθαριστικά σημειώματα των νομικών προσώπων, καθώς και η έκπτωση του 2% για την εφάπαξ καταβολή του συνόλου των ετήσιων φόρων. Μετά και τη νέα εκκαθάριση, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να δουν στην «προσωποποιημένη πληροφόρηση» το νέο ποσό οφειλής, ενώ όσοι ήδη έχουν πληρώσει την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος θα μπορούν να συμψηφίσουν το ποσό της ελάφρυνσης που προκύπτει από τη μειωμένη προκαταβολή με μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις. Μετά και την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή, η διαδικασία για την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος και την απόφαση για μείωση της προκαταβολής φόρου, περνά στα «χέρια» της ΑΑΔΕ.

 

Με βάση τα όσα προβλέπονται, τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματικές ή και αγροτικές δραστηριότητες και είναι υποκείμενα σε ΦΠΑ καθώς επίσης και τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες που υπόκεινται σε ΦΠΑ θα λάβουν μείωση της προκαταβολής φόρου, ανάλογα με την πτώση τζίρου που είχαν το πρώτο εξάμηνο του 2020 έναντι του 1ου εξαμήνου του 2019. Ειδικότερα, για πτώση τζίρου 5%-15%, το ποσοστό μείωσης της προκαταβολής θα ανέλθει στο 30%, για 15,01%-25% στο 50%, για 25,01%-35% στο 70% και για πτώση τζίρου μεγαλύτερη του 35%, η προκαταβολή μηδενίζεται. Για τον ακριβή υπολογισμό της πτώσης του τζίρου θα λαμβάνονται υπόψη οι δηλώσεις ΦΠΑ του πρώτου εξαμήνου 2019 που έχουν υποβληθεί μέχρι τη δημοσίευση των διατάξεων του νομοσχεδίου στην ΕΚ και οι δηλώσεις ΦΠΑ του πρώτου εξαμήνου του 2020, ως εξής:

α) για τηρούντες απλογραφικά λογιστικά αρχεία, η δήλωση ΦΠΑ του πρώτου τριμήνου που έχει υποβληθεί μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος και η δήλωση ΦΠΑ του δευτέρου τριμήνου που υποβάλλεται μέχρι τις 31.7.2020 ή

β) για τηρούντες διπλογραφικά λογιστικά αρχεία, οι δηλώσεις ΦΠΑ Ιανουαρίου - Μαΐου που έχουν υποβληθεί μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος και η δήλωση ΦΠΑ Ιουνίου που υποβάλλεται μέχρι τις 31.7.2020. Το ποσό του τζίρου που θα λαμβάνεται υπόψη θα είναι αυτό που δηλώνεται στον κωδικό 312 της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ.

 

Όσες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες κάνουν τη φορολογική τους δήλωση μέχρι και τις 28 Αυγούστου με βάση και τη νέα παράταση, έχουν τη δυνατότητα τη δόση του Ιουλίου και να τη πληρώσουν μαζί με του Αυγούστου. Στο μεσοδιάστημα θα έχουν πραγματοποιηθεί και οι απαιτούμενες τροποποιήσεις στο σύστημα TAXIS προκειμένου οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις να ενημερωθούν εξαρχής για τα σωστά ποσά που πρέπει να καταβάλουν. Η δήλωση του Αυγούστου συνοδεύεται με διπλή δόση, ώστε να απομείνουν 6 από τις συνολικά 8 μηνιαίες δόσεις μέχρι τον Φεβρουάριο του 2021, αλλά φέρνει μειώσεις και εκπτώσεις, κυρίως από τη προκαταβολή φόρου.

ΚΑΛΟ ΑΥΓΟΥΣΤΟ σε όλους και για όσους και όσο μπορούν

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΑΠΟΨΕΙΣ

Δεν πέρασαν λίγα 24ωρα από την κιτς φιέστα του κ. Γεωργιάδη με τα απογευματινά χειρουργεία και η πολιτική της κυβέρνησης που υπονομεύει τη λειτουργία του δημόσιου συστήματος υγείας . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής επιτίθεται με σφοδρότητα προς τους υπευθύνους για την παράνομη δράση πλανοδίων. Συγκεκριμένα αναφέρει: Το τριήμερ . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Από το πρωί της Παρασκευής ξεκίνησαν στην Πάτρα τα πρατράγουδα από "επισκέπτες" που δεν ήρθαν για διασκέδαση αλλά ίσως για να γεμίσουν τη τσέπη τους, ή ακόμα και για αν ζητιανέψουν . . .
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

  Μία ιδιαίτερα σημαντική εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή και κατοχή της μαρτυρικής Κύπρου, θα πραγματοποιηθεί στην Πάτρα την Πέμπτη 21 Μαρτίου, . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής επιτίθεται με σφοδρότητα προς τους υπευθύνους για την παράνομη δράση πλανοδίων. Συγκεκριμένα αναφέρει: Το τριήμερο της κορύφωσης των
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας προγραμματίζει για αύριο Τετάρτη 20 Μαρτίου, στις 11το πρωί στον ΕΛΓΑ Πάτρας και στις 12 το μεσημέρι στην Αποκεντρωμένη Περιφέρεια, ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος Ντρί
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Μικρή ήταν η ποσότητα ναρκωτικών που βρήκαν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας στο σπίτι ενός άνδρα σε περιοχή του Αγρινίου, ωστόσο κατέσχεσαν παράνομα όπλα και ερευνούν αν εμπλέκεται σε άλλα αδικήματα. Συ
Image
Image

Search