ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι σιωπηλοί άνθρωποι

Του Νίκου Α. Παππά*

Ολοι γνωρίζουμε τους σιωπηλούς ανθρώπους. Ολοι έχουμε έναν στον κύκλο μας. Είτε οικογενειακό, είτε φιλικό. Εναν τέτοιο τύπου ανθρώπου που πάντα έρχεται μαζί μας οπού και να πάμε. Τον θέλουμε μαζί μας όχι γιατί είναι καλή παρέα αλλά γιατί δεν είναι κακή παρέα.
Οι άνθρωποι αυτοί δεν μιλούν πολύ, ακούν όμως και παρατηρούν τα πάντα. Δεν τους ξεφεύγει τίποτα. Οταν εκφράζουν άποψη είναι πολύ σημαντική και πολλές φορές αδιαπραγμάτευτη. Ξέρουν να κρατούν το στόμα τους κλειστό, όσο αφορά τα προσωπικά τους και όχι μόνο, και δεν πρόκειται να τους πάρεις κουβέντα όσο και αν πιέσεις. Αν βέβαια σου δώσουν το δικαίωμα να πιέσεις.
Είναι κοινωνικοί αλλά όχι και τόσο επικοινωνιακοί.
Ξέρουν να έχουν άποψη και δεν έχουν πρόβλημα να στην πουν, αρκεί να θέλουν οι ίδιοι να την ακούσεις.
Στα προσωπικά τους είναι απρόσιτοι ακόμη και όταν τα πράγματα είναι ολέθρια και καταστροφικά, δεν θα σου μιλήσουν.
Δεν θα σου πουν πώς νιώθουν αν δεν το θέλουν.
Τις φορές που τους βλέπεις να χαμογελούν ξαφνιάζεσαι ευχάριστα και με την αίσθηση του χιούμορ την οποία διαθέτουν.
Οι σιωπηλοί τύποι είναι αρκετά έξυπνοι. Το βλέπεις άλλωστε στα μάτια τους. Ενα τους λες, δέκα καταλαβαίνουν, απλά σε εκνευρίζουν που πολλά από αυτά δεν τα κάνουν. Αυτά τα άτομα έχουν και νιώθουν βάρος. Ενα βάρος που το έχουν πολλά χρόνια και το κουβαλούν.
Το νιώθεις και εσύ άλλωστε . Δεν είναι εύκολοι στην προσέγγιση. Νιώθουν ότι δεν αξίζουν πολλά και βολεύονται στα λίγα.

Ο τρόπος που διεκδικούν δεν είναι εύκολα ορατός, ούτε καν από τους ίδιους.
Ξέρουν ακριβώς τι θέλουν, φοβούνται όμως να τολμήσουν να το πάρουν. Κάποιος παλιά στην παιδική ηλικία, τους στέρησε το δικαίωμα το να νιώθουν ελεύθεροι, το να εκφράζουν τα συναισθήματα τους, το να έχουν άποψη, να έχουν τα θέλω τους και πολλά άλλα.
Τους ήθελαν τυποποιημένα ρομποτάκια βά́ζοντάς τους κανόνες και καθωσπρεπισμό.
Τους στέρησαν την ανιδιοτελή αγάπη, την καλοπέραση, το νοιάξιμο, την κατανόηση, την τρυφερότητα και την παιδικότητα με ιδιοτελή σκληρότητα.
Πολλές φορές τους στέρησαν την προσοχή και ακολούθησαν λανθασμένες επιλογές και εκλογικεύσεις.
Δεν αγκαλιάστηκαν και καθώς μεγάλωναν ανησυχούν εάν ακολούθουν τα πρότυπα που τους έχουν μάθει και αυτά τα οποία έχουν στο μυαλό τους. Αν και σήμερα νιώθουν πιεσμένοι και άβολα με αυτά.
Ομως σήμερα είναι μαζί μας και τους αγαπάμε. Σίγουρα θα έχεις επιχειρήσει, μάταια όμως, να βοηθήσεις το άτομο αυτό. Θα έχεις δαπανήσει πολύ χρόνο και πολλά λίτρα σάλιο για να τους πείσεις να σου μιλήσουν χωρίς αποτέλεσμα.
Πολλές φορές σηκώνονται και φεύγουν από το τραπέζι και το σπίτι, για να αποφύγουν να εκφραστούν.
Δεν ξέρουν να εκφραστούν! Δεν το έχουν κάνει ποτέ.
Υπάρχουν όμως κάποιοι τρόποι για να βοηθηθούν. Με το παράδειγμα σου.
Αυτό που τους λες να κάνουν ή να πουν, θα πρέπει να το κάνεις και να το λες και εσύ.
Μην τους παραμελείς. Πάρτους μαζί σου και δείχτους αυτά τα οποία εσύ θέλεις, να δουν κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Κοιτά τα προτερήματα τους. Εχουν πολλά.
H εντιμότητα χαρακτηρίζει αυτά τα άτομα. Δεν μεταφέρουν λόγια, μπορούν και κρατούν επτασφράγιστο μυστικό ότι και αν τους πεις.
Είναι πιστά και αφοσιωμένα άτομα. Δεν θα σε προδώσουν, ούτε θα σε εγκαταλείψουν ποτέ. Στην σχέση συντροφικότητας ή φιλικής την τιμούν, δεν θα σου αφήσουν περιθώριο αμφισβήτησης και πάντα θα νιώθεις ασφαλής μαζί τους.
Δεν θα τους πιάσεις να λένε ψέματα. Η ειλικρίνεια είναι μέσα στα προσόντα τους.
Είναι πρόθυμοι να σε ακολουθούσουν παντού αρκεί να μπορείς να τους τεκμηριώσεις για ποιο λόγο θέλεις να πας. Μιλά τους για το πως νιώθεις, τι πιστεύεις και ποια είναι η προοπτική σου για την ζωή.

Και σιγά σιγά θα βλέπουν πως εσύ αλλάζεις, θα βάζεις όρια ταυτόχρονα σε εσένα και σε αυτούς. Θα νιώθεις χαρά, σιγουριά και εξέλιξη στην ζωή σου και θα το θέλουν και αυτοί.
Και όταν αναζητήσουν αυτές τις αλλαγές άδραξε την ευκαιρία να τους συνοδέψεις μέχρι την πόρτα ενός ειδικού στην ψυχική υγεία.
Η ζωή έχει πολλές διαδρομές. Η χαρά και η ευδαιμονία έχουν μια.


*Ο Νίκος Παππάς είναι σύμβουλος Ψυχικής Υγείας.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, πραγματοποίησαν φοιτητές καθώς και μικρή ομάδα αντιεξουσιαστών για την τραγωδία των Τεμπών. Οι φοιτητές διήλθαν από τον σταθμό του ΟΣΕ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Άλλο ένα κρούσμα βίας μεταξύ ανηλίκων σημειώθηκε σε Γυμνάσιο του Πύργου, όπως έγινε γνωστό σήμερα Πέμπτη (23.03.24). Δύο μαθήτριες Γυμνασίου ήταν οι πρωταγωνίστριες αυτού του νέου . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ενημερωτικά e-mail σε 136.673 επαγγελματίες και επιχειρήσεις που δεν έχουν ακόμα προχωρήσει στη διασύνδεση ταμειακής μηχανής με POS, απέστειλε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.  . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος, υπέβαλαν πριν από λίγο στον Πρωθυπουργό Κυριάκος Μητσοτάκη τις παραιτήσεις τους . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, πραγματοποίησαν φοιτητές καθώς και μικρή ομάδα αντιεξουσιαστών για την τραγωδία των Τεμπών. Οι φοιτητές διήλθαν από τον σταθμό του ΟΣΕ στην Όθωνος Αμαλίας
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Άλλο ένα κρούσμα βίας μεταξύ ανηλίκων σημειώθηκε σε Γυμνάσιο του Πύργου, όπως έγινε γνωστό σήμερα Πέμπτη (23.03.24). Δύο μαθήτριες Γυμνασίου ήταν οι πρωταγωνίστριες αυτού του νέου επεισοδίου. Σε βίν
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με σταθερούς ρυθμούς συνεχίζεται η διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων προς το ευρύ κοινό  εκ μέρους της 6η ΥΠΕ, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ. Για αύριο Παρασκευή 29 Μαρτίου προγραμματίζονται δειγματολη
Image
Image

Search