ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Δράση των Επιμελητηρίων για τις ψηφιακές δεξιότητες

ΤΟΥ ΚΩΝ. ΜΙΧΑΛΟΥ*


Ήδη πριν από την πανδημία του κορονοϊού, ήταν εμφανής η τάση ψηφιοποίησης της οικονομίας, της εργασίας, αλλά και της καθημερινής μας ζωής. Στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, η διαδικασία του μετασχηματισμού επιταχύνθηκε ακόμη περισσότερο, με την τεχνολογία να δίνει λύσεις και να αναδεικνύει νέες δυνατότητες απέναντι στους περιορισμούς που επέβαλε η αντιμετώπιση του ιού. Στην Ελλάδα, είδαμε τον δημόσιο τομέα να επεκτείνει τις online υπηρεσίες του μέσα σε λίγες εβδομάδες και να εισάγει νέους τρόπους εκπαίδευσης. Είδαμε επιχειρήσεις κάθε κλάδου να αναπτύσσουν online παρουσία, αλλά και εργοδότες και εργαζόμενους να στρέφονται στην τηλε-εργασία, αξιοποιώντας διαθέσιμα διαδικτυακά εργαλεία.

Καθώς η οικονομία, η εργασία και η κοινωνία προσαρμόζονται όλο και περισσότερο στο ψηφιακό περιβάλλον, αναδεικνύεται εντονότερα η ανάγκη για την αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας. Συμμετέχοντας ενεργά σε αυτή την προσπάθεια, τα Επιμελητήρια της χώρας αναλαμβάνουν σχετική πρωτοβουλία. Συγκεκριμένα, η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος υλοποιεί το έργο με τίτλο «Ενέργειες Συμβουλευτικής, Κατάρτισης και Πιστοποίησης Ψηφιακών Δεξιοτήτων Εργαζομένων στον Ιδιωτικό Τομέα, το οποίο αφορά την επιμόρφωση 15.000 εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Το έργο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό ταμείο, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014 - 2020 και έχει ως αντικείμενο τη συμβουλευτική υποστήριξη των εργαζομένων, την παρακολούθηση στοχευμένων προγραμμάτων κατάρτισης διάρκειας 100 ωρών, καθώς και την πιστοποίησή τους στις γνώσεις που απέκτησαν, σύμφωνα με το πρότυπο ISO / IEC 17024. Στους συμμετέχοντες που θα ολοκληρώσουν τη διαδικασία αυτή, θα καταβληθεί εκπαιδευτικό επίδομα, που ανέρχεται στο μικτό ποσό των πέντε ευρώ για κάθε ώρα κατάρτισης.

Μέσα από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, οι ωφελούμενοι θα μπορέσουν να ενισχύσουν τη δυνατότητά τους για απασχόληση, να βελτιώσουν την επαγγελματική τους κινητικότητα αλλά και να εξασφαλίσουν καλύτερους εργασιακούς όρους. Θα μπορέσουν να εξοικειωθούν με τις αλλαγές και τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στο εργασιακό περιβάλλον μετά την κρίση και να εφοδιαστούν με τις κατάλληλες δεξιότητες, ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στις νέες ευκαιρίες που προσφέρει η τεχνολογική εξέλιξη και ο ψηφιακός μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, οι επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν, θα μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες τους σε εργαζομένους με κατάλληλες ψηφιακές γνώσεις και δεξιότητες, αλλά και με προοπτική για τη διαρκή αναβάθμισή τους.
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η ικανότητα των επιχειρήσεων να επιβιώσουν, να παραμείνουν ανταγωνιστικές και να αναπτυχθούν εξαρτάται από την καινοτόμο και αποτελεσματική χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας. Αντίστοιχα, οι εργαζόμενοι καλούνται να προσαρμοστούν σε ένα εργασιακό περιβάλλον που αλλάζει ραγδαία, στο πλαίσιο της ψηφιακής μετάβασης. Το κλειδί απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις είναι η επένδυση στην αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, μέσα από την παροχή ευκαιριών στο πλαίσιο της δια βίου μάθησης. Τα Επιμελητήρια συνεχίζουν να αναλαμβάνουν ουσιαστικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, επιβεβαιώνοντας το ρόλο τους ως σύμμαχοι της ανάπτυξης και της απασχόλησης στη χώρα.
*Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος είναι Πρόεδρος της Κέντρικης Ενωσης Επιμελητηρίων και πρόεδρος ΕΒΕΑ

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος ο 45χρονος που κατηγορείται για το θάνατο του 65χρονου Γερμανού στα Φέρμα Ιεράπετρας. Με τη διαδικασία τ . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη απέστειλε στη διευθύνουσα την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας παραγγελία προκειμένου να διενεργηθεί πειθαρχική ευθύνη της Εισαγγελέως Πρωτ . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τον δρόμο προς τη φυλακή έδειξε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης σε 48χρονο που καταδικάστηκε τελεσίδικα επειδή παρενόχλησε σεξουαλικά και εξύβρισε μία νεαρή γυναίκα, μέ . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τη διερεύνηση αδικημάτων όπως αυτό της ανθρωποκτονίας διά παραλείψεως από τα αστυνομικά όργανα, ζητούν οι συνήγοροι της οικογένειας της Κυριακής Γρίβα που δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σήμερα Παρασκευή, 19 Απριλίου, στις 11 το πρωί, θα τελεστεί το ετήσιο μνημόσυνο για τους έξι Πατρινούς που βρήκαν πριν από 33 χρόνια, τραγικό θάνατο από τη φονική έκρηξη βόμβας στην οδό Βότση.   Το
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

 Η Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας – Δυτικής Αχαΐας σε ανακοίνωσή της αναφέρει: Η Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας και Δυτικής Αχαΐας της Ε.Ε.Δ.Υ.Ε στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της πολύμορφης δράσης της, που βρίσκε
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με σταθερούς ρυθμούς συνεχίζεται η διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων προς το ευρύ κοινό  εκ μέρους της 6η ΥΠΕ, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.   Για σήμερα Παρασκευή 19 Απριλίου προγραμματίζονται δειγμ
Image
Image

Search