ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

«Πώς γίνεται αλήθεια….»

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΓΑΛΟΥ*

Βλέπουμε στα ράφια των supermarket και στις λαϊκές αγορές, αγροτικά προϊόντα σε υψηλές τιμές και διερωτώμεθα γιατί; Πού να ξέραμε αλήθεια σε τι τιμή πωλει ο παραγωγός…
Τρανό παράδειγμα η τιμή της πατάτας. Στις Λαϊκές οι τιμές είναι από 0,50 - 0,70 λεπτά το κιλό, στα supermarketαπό 0,70 λεπτά - 1€ και οι παραγωγοί πωλούν από 0,13 λεπτά έως 0,20 λεπτά. Ναι, όσο και να ακούγεται τρελό, έφτασε 0,13 λεπτά το κιλό (να δίνουν, δηλαδή κάτω από το κόστος παραγωγής τους)!!
Τι γίνεται λοιπόν και κάθε δύο -τρία χρόνια εμφανίζεται από το φαινόμενο;

    Εφταιξε η εισαγωγή αιγυπτιακής πατάτας (την κρίσιμη μάλιστα περίοδο υπερπαραγωγής της πατάτας Δυτικής Ελλάδας);
    Εφταιξε ο μηδενικός έλεγχος όλου του κυκλώματος μεταποίησης - μεταφοράς - εμπορίας;
    Εφταιξε η χρόνια έλλειψη στρατηγικής προώθησης των βασικών μας αγροτικών προϊόντων σε ξένες αγορές, καθώς και η καθολική έλλειψη στρατηγικής της κατεύθυνσης συγκεκριμένων καλλιεργειών;
    Εφταιξε η κλειστή αγορά της εστίασης;

Αφενός χιλιάδες αγρότες της Δυτικής Αχαΐας και της Βόρειας Ηλείας καταστρέφονται οικονομικά και αφετέρου οι καταναλωτές αγοράζουν ένα βασικό προϊόν ακριβά.
Οι προτάσεις έχουν γίνει και ο αγροτικός κόσμος περιμένει από τον υπουργό να ενισχύσει, την απώλεια εισοδήματος των πατατο-παραγωγών, με στρεμματική ενίσχυση (ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο κρίνουν οι υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ).
Οι καταναλωτές περιμένουν από το υπουργείο Ανάπτυξης και τις υπόλοιπες εμπλεκόμενες υπηρεσίες να ελέγξουν τον μηχανισμό λειτουργίας της αγοράς και εμπορίας της πατάτας.
Λύσεις υπάρχουν λοιπόν.

ΓΕΩΠΟΝΟΣ
Τ .Πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ Δυτ. Ελλάδος και Πελ/σου
Γραμματέας Δημοτικής Παράταξης Πατρών «Σπιράλ»

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΚΟΣΜΟΣ

Εξελίξεις καταγράφονται στην υπόθεση κακοποίησης ανήλικου από υπάλληλο του υπουργείου Πολιτισμού, που έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Σε ανακοίνωσή του, το ΥΠΠΟ σημειώνει πως ο υπάλ . . .
ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,6 βαθμών σημειώθηκε στις 18:11 στην περιοχή Σουλουσαράι της επαρχίας της Τοκάτης (Ευδοκιάδα) της βόρειας Τουρκίας. Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογί . . .
ΕΛΛΑΔΑ

Καταπλακώθηκε από τα μπάζα που προκάλεσε η κατάρρευση στο κτίριο της οδού Νεωρίων στον Πειραιά. Το Σάββατο 20 Απριλίου 2024, στις 12 το μεσημέρι, στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγ . . .
ΕΛΛΑΔΑ

Χαλάει ο καιρός από την Παρασκευή 19 Απρίλιου, με την ΕΜΥ να έχει εκδώσει έκτακτο δελτίο επιδείνωσης και τους μετεωρολόγους, στηριζόμενοι στα μέχρι στιγμής προγνωστικά δεδομένα, να . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Συνολικά (1230) μαθητές Γυμνασίων της Δυτικής Ελλάδας συμμετείχαν στο Θεματικό Πάρκο «Χτίζουμε τοίχο στη νεανική παραβατικότητα», πουλειτούργησε από από τις 27 Μαρτίου στην Πάτρα, στον Πύργο, στο Αγρί
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (9/2024) που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, σήμερα Πέμπτη 18 Απριλίου 2024, πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού προβλέπεται στο μεγαλύτερο
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Κηδεύεται τηνΠαρασκευή ο 47χρονος Φίλιππος Δημητρακόπουλος, ο οποίος έφυγε από τη ζωή μετά από γενναία μάχη με τον καρκίνο Ηταν παντρεμένος με την πρώην παρουσιάστρια εκπομπών Ματίνα Μιχάλη με την οπ
Image
Image

Search