Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΓΑΛΟΥ*
Βλέπουμε στα ράφια των supermarket και στις λαϊκές αγορές, αγροτικά προϊόντα σε υψηλές τιμές και διερωτώμεθα γιατί; Πού να ξέραμε αλήθεια σε τι τιμή πωλει ο παραγωγός…
Τρανό παράδειγμα η τιμή της πατάτας. Στις Λαϊκές οι τιμές είναι από 0,50 - 0,70 λεπτά το κιλό, στα supermarketαπό 0,70 λεπτά - 1€ και οι παραγωγοί πωλούν από 0,13 λεπτά έως 0,20 λεπτά. Ναι, όσο και να ακούγεται τρελό, έφτασε 0,13 λεπτά το κιλό (να δίνουν, δηλαδή κάτω από το κόστος παραγωγής τους)!!
Τι γίνεται λοιπόν και κάθε δύο -τρία χρόνια εμφανίζεται από το φαινόμενο;
Εφταιξε η εισαγωγή αιγυπτιακής πατάτας (την κρίσιμη μάλιστα περίοδο υπερπαραγωγής της πατάτας Δυτικής Ελλάδας);
Εφταιξε ο μηδενικός έλεγχος όλου του κυκλώματος μεταποίησης - μεταφοράς - εμπορίας;
Εφταιξε η χρόνια έλλειψη στρατηγικής προώθησης των βασικών μας αγροτικών προϊόντων σε ξένες αγορές, καθώς και η καθολική έλλειψη στρατηγικής της κατεύθυνσης συγκεκριμένων καλλιεργειών;
Εφταιξε η κλειστή αγορά της εστίασης;
Αφενός χιλιάδες αγρότες της Δυτικής Αχαΐας και της Βόρειας Ηλείας καταστρέφονται οικονομικά και αφετέρου οι καταναλωτές αγοράζουν ένα βασικό προϊόν ακριβά.
Οι προτάσεις έχουν γίνει και ο αγροτικός κόσμος περιμένει από τον υπουργό να ενισχύσει, την απώλεια εισοδήματος των πατατο-παραγωγών, με στρεμματική ενίσχυση (ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο κρίνουν οι υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ).
Οι καταναλωτές περιμένουν από το υπουργείο Ανάπτυξης και τις υπόλοιπες εμπλεκόμενες υπηρεσίες να ελέγξουν τον μηχανισμό λειτουργίας της αγοράς και εμπορίας της πατάτας.
Λύσεις υπάρχουν λοιπόν.
ΓΕΩΠΟΝΟΣ
Τ .Πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ Δυτ. Ελλάδος και Πελ/σου
Γραμματέας Δημοτικής Παράταξης Πατρών «Σπιράλ»