ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο. Μπίρμπα: Δεν μπορώ να αναπνεύσω!

Το μήνυμα I Can’t Breathe (Δεν μπορώ να αναπνεύσω) που ήταν και οι τελευταίες λέξεις του Τζορτζ Φλόιντ, αποτελεί πλέον το βασικό σύνθημα των κινητοποιήσεων στην μητρόπολη του κεφαλαιοκρατικού κόσμου, στις ΗΠΑ.

Χιλιάδες Αμερικανοί οργισμένοι και αποφασισμένοι  βγήκαν στους δρόμους φτάνοντας και έξω από τον Λευκό οίκο όπου ανάγκασαν τον Τραμπ να φυγαδευτεί στο καταφύγιο. Μάχονται με πείσμα για να αντιταχθούν στην αστυνομική βαρβαρότητα, στην στυγνή, αναίτια δολοφονία μαύρων πολιτών και στην ατιμωρησία που την γιγαντώνει και στην ουσία την επιβραβεύει.

Η αστυνομία εν ονόματι του δόγματος «νόμος και τάξη» απολαμβάνει μια συνεχή ασυλία χρόνια τώρα παρόλο που σκορπά τον θάνατο, την ωμή βία και την καταστολή στην κοινότητα των Αφροαμερικανών.

Από τους «Μαύρους Πάνθηρες» μέχρι το κίνημα «Οι ζωές των μαύρων έχουν αξία» δημιουργήθηκαν κατά καιρούς διάφορα κινήματα ενάντια στην ανέλεγκτη αστυνομική βία τα οποία ατόνησαν και χάθηκαν κάτω από την σιδερένια φτέρνα του «νόμου και της τάξης» διαχρονικά από τον Νίξον μέχρι τον Ομπάμα και τον Τραμπ.

Οι  νόμοι περί αντιεγκληματικής πολιτικής των δημοκρατικών και των ρεπουμπλικάνων  στον πόλεμο δήθεν κατά των ναρκωτικών δαιμονοποίησαν και  στοχοποίησαν κυρίως τις κοινότητες των μαύρων.

Όσοι πίστεψαν μάλιστα  ότι  η εκλογή του πρώτου μαύρου προέδρου Ομπάμα θα βάλει  τέλος  στον ρατσισμό ,τον κοινωνικό αποκλεισμό,  την άγρια οικονομική εκμετάλλευση και τη φυλετική εξαθλίωση των κοινοτήτων των μαύρων  διαψεύστηκαν πανηγυρικά γιατί ξεχνούν συνειδητά «τον ένοχο και την γνωστή αιτία»   .

Ίσα – ίσα ο πρώτος μαύρος πρόεδρος χρησιμοποιήθηκε σαν πυροτέχνημα φολκλόρ για το ακριβώς αντίθετο. Κι αυτό η κοινωνία το καταλαβαίνει μέσα από πολλές διαδρομές αλλά για να το εκφράσει δυσκολεύεται στις εποχές της ιδεολογικής ξηρασίας και θέλει αφορμή.

Σήμερα μιλάμε για εξέγερση χιλιάδων καταπιεζόμενων Αμερικάνων  που ζητάνε το αυτονόητο να αναπνεύσουν.

Εξ άλλου οι εξεγέρσεις σχεδόν πάντα είχαν σαν πρόταγμα τον άνθρωπο σαν κοινωνικοβιολογική ύπαρξη και την ελευθερία του, σε παγκόσμιο επίπεδο στο διάβα της ιστορίας.

Ο  αναγκαίος ριζοσπαστικός κοινωνικός μετασχηματισμός λοιπόν δεν μπορεί παρά να περνά μέσα από τον άνθρωπο και την δυνατότητα του να αναπνεύσει ελεύθερα, δημοκρατικά, ισότιμα.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Σε τρεις συλλήψεις προχώρησε η αστυνομία του Σάντα Φε για τις απειλές κατά του Άνχελ ντι Μαρία και της οικογένειάς του. Τα τρία άτομα απειλούσαν τον Αργεντινό σούπερ σταρ, επειδή . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Εξαιρετικά απογοητευμένος με την κατάρρευση της Παρτίζαν στην τελευταία περίοδο του αγώνα με τον Ολυμπιακό εμφανίστηκε ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς. Αναλυτικά όσα ανέφερε ο Σέρβος τεχνι . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Εντυπωσιασμένος από την ατμόσφαιρα στην Stark Arena, αλλά και από την άμυνα που έπαιξαν στην τελευταία περίοδο οι Τόμας Γουόκαπ, Κώστας Παπανικολάου και Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος δήλω . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Το εκτός έδρας ματς με την Παρτίζαν για την 32η αγωνιστική της EuroLeague ήταν εκ των πραγμάτων δύσκολο, όμως το βράδυ της Πέμπτης (28/3) ο Ολυμπιακός έδειξε για ακόμα μία φορά πως . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, πραγματοποίησαν φοιτητές καθώς και μικρή ομάδα αντιεξουσιαστών για την τραγωδία των Τεμπών. Οι φοιτητές διήλθαν από τον σταθμό του ΟΣΕ στην Όθωνος Αμαλίας
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Άλλο ένα κρούσμα βίας μεταξύ ανηλίκων σημειώθηκε σε Γυμνάσιο του Πύργου, όπως έγινε γνωστό σήμερα Πέμπτη (23.03.24). Δύο μαθήτριες Γυμνασίου ήταν οι πρωταγωνίστριες αυτού του νέου επεισοδίου. Σε βίν
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με σταθερούς ρυθμούς συνεχίζεται η διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων προς το ευρύ κοινό  εκ μέρους της 6η ΥΠΕ, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ. Για αύριο Παρασκευή 29 Μαρτίου προγραμματίζονται δειγματολη
Image
Image

Search