ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Πάτρας για την Πρωτομαγιά

Ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Πάτρας για την Πρωτομαγιά:

Η κυβέρνηση να μην τολμήσει να φέρει για ψήφιση το άθλιο νομοσχέδιο που καταργεί το 8ωρο, που φέρνει τις «ανατροπές του αιώνα».

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, νέοι και νέες,

 

Βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν από τον αγωνιστικό απεργιακό εορτασμό της Πρωτομαγιάς.  Μια Πρωτομαγιά που θα γιορταστεί μέσα σε ιδιαίτερες συνθήκες για τους εργάτες όλου του κόσμου που σήμερα βιώνουν τα αποτελέσματα της νέας κρίσης που βαθαίνει, της πανδημίας που αφήνει καθημερινά χιλιάδες νεκρούς, αλλά και την ένταση, προετοιμασία νέων πολεμικών συγκρούσεων.

 

Μοναδικό μας όπλο απέναντι σε αυτή τη λαίλαπα είναι η οργάνωσή μας, ο αγώνας, η Αλληλεγγύη. Κανένας εργαζόμενος δεν είναι μόνος του. Όλοι μαζί, με μπροστάρηδες τα συνδικάτα μας μπορούμε να χτίσουμε την ενότητα της εργατικής τάξης, να κάνουμε πράξη το σύνθημα “Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε”.

H Πρωτομαγιά, μέρα σύμβολο για την παγκόσμια εργατική τάξη, βαμμένη με το αίμα εκατομμυρίων εργατών, στο Σικάγο, στην Καισαριανή, σε χιλιάδες τόπους μαρτυρίου, όπου Γης, μας δείχνει το δρόμο. Απαιτεί σήμερα κοινό, μαζικό και οργανωμένο αγώνα για την υπεράσπιση κατακτήσεων απέναντι στις ορέξεις κεφαλαίου – ΕΕ – κυβερνήσεων, αλλά και πάλη για τις πραγματικές ανάγκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

Ιδιαίτερα σήμερα, που 135 χρόνια μετά την αιματοβαμμένη  πρωτομαγιά του Σικάγο για το 8ωρο και 101 χρόνια μετά την καθιέρωση με νόμο του 8ωρου στην Ελλάδα, μια κατάκτηση που για να κατοχυρωθεί χρειάστηκαν ποτάμια αίματος και σκληροί αγώνες της τάξης μας, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να το καταργήσει. Φέρνει νόμο για την επιβολή της 10ωρης εργασίας και την κατάργηση αμοιβής των υπερωριών.

Τώρα είναι η ώρα! Τώρα πρέπει να σημάνει συναγερμός σε όλα τα συνδικάτα, σε όλη την εργατική τάξη. Η κατάθεση αυτού του νομοσχεδίου είναι αιτία πολέμου για μας.

Επιδιώκουν, οι εργαζόμενοι ως σύγχρονοι σκλάβοι να αναγκάζονται να δουλεύουν 10 ώρες με απλήρωτες υπερωρίες για σχεδόν 6 μήνες, με μόνη εργοδοτική δέσμευση την απόδοση λίγων ημερών άδειας στο ίδιο διάστημα. Επιδιώκουν να μετατρέψουν όλη την Ελλάδα σε μια μεγάλη ειδική οικονομική ζώνη, που οι επιχειρηματικοί όμιλοι θα είναι πλήρως ελεύθεροι να απασχολούν όποτε και όσο θέλουν τους εργαζόμενους, να τους πληρώνουν από μισθούς των 200 ευρώ, να τους έχουν στη διάθεσή τους 7 μέρες τη βδομάδα.

 

Την ίδια στιγμή, θέλουν συνδικάτα απλούς παραστάτες στην παρέλαση των αντιλαϊκών νόμων που ξηλώνουν κάθε εργασιακό και συνδικαλιστικό δικαίωμα. Για να κάνουν το άσπρο – μαύρο, όπως η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, βάζοντας πλάτη σε μια ανάπτυξη που τάχα, μπορεί να μας βγάλει όλους κερδισμένους, αφεντικά και εργάτες!

 

Γι’ αυτό και φέρνουν αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο. Θέλουν να βάλουν τους εργατικούς αγώνες στο γύψο. Να προωθήσουν το ηλεκτρονικό φακέλωμα και να νομιμοποιήσουν την εργοδοτική τρομοκρατία. Να δώσουν αποφασιστικό χτύπημα στο απεργιακό δικαίωμα αφού επιβάλλεται εκτός από τον απαράδεκτο τρόπο της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και η νόμιμη απεργοσπασία για τους περισσότερους κλάδους.

 

Η κυβέρνηση σήμερα ομολογεί με προκλητικό τρόπο, ότι η παραπάνω επίθεση στις κορυφαίες εργατικές κατακτήσεις και τα δικαιώματά μας, αποτελεί προαπαιτούμενο για να δώσει νέο πακτωλό χρημάτων στους επιχειρηματικούς ομίλους, για να στηριχθούν οι τράπεζες και να συνεχίσουν το μακάβριο έργο των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών της περιουσίας του λαού που υποφέρει. Και όλα αυτά χρυσοπληρωμένα από τον ιδρώτα των εργατών, συνολικά των λαών της ΕΕ.

 

Εκεί θα κατευθυνθούν οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης και όχι στο δημόσιο σύστημα Υγείας, για να προσληφθούν υγειονομικοί και να μην πεθαίνει ο κόσμος διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ. Όχι για να προσληφθούν χιλιάδες εκπαιδευτικοί που λείπουν στα σχολεία μας, για να καλυφθούν οι ανάγκες των πανεπιστημίων, για τα απολύτως αναγκαία έργα υποδομών που διασφαλίζουν τη ζωή και την περιουσία του λαού.

Έχεις πείρα! Αξιοποίησέ την!

Ο τρόπος που διαχειρίστηκαν όλες οι κυβερνήσεις του κόσμου την πανδημία, είναι χαρακτηριστικό για το τι σημαίνει να μπαίνει η ζωή και τα δικαιώματα μας στο ζύγι του «κόστους – οφέλους». Η κυβέρνηση της ΝΔ άφησε τους εργαζόμενους και το λαό μας  απροστάτευτους, δεν πήρε κανένα μέτρο ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας και την ίδια ώρα «τάισε» με ζεστό χρήμα τους κλινικάρχες των ιδιωτικών μεγαθηρίων. Άφησαν τα νοσοκομεία της Πάτρας «γυμνά» και με τραγικές ελλείψεις απέναντι στη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, αξιοποίησε την πανδημία και τα lockdown για να περάσει αντιδραστικά νομοσχέδια κατ’ εντολή του ΣΕΒ

Την ίδια στιγμή, γίνεται ακόμη πιο φανερό ότι η αιτία που οδηγεί τους λαούς και την εργατική τάξη όλου του κόσμου στο θάνατο από μια πανδημία, στη φτώχεια και την ανεργία είναι ίδια με αυτή που τους βάζει να σκοτώνονται στους πολέμους για το ποιος θα πάρει μεγαλύτερη πίτα από τις αγορές και τον ενεργειακό πλούτο. 

Σήμερα, οι διεκδικήσεις για το 8ωρο, για το μεροκάματο, για τις συλλογικές συμβάσεις, για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για την κατάργηση των αντιλαϊκών φόρων, των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών πρέπει να συμπληρώνονται με την απαίτηση να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου, να μη συμμετέχουν ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε αποστολές εκτός συνόρων.

Δεν θα πληρώσουμε ξανά το μάρμαρο μιας κρίσης για την οποία δεν ευθυνόμαστε εμείς! Δεν θα σκοτωθούμε εμείς για τα κέρδη τους!

Σήμερα είναι παρακαταθήκη, έχουν μεγάλη αξία οι πρωτοβουλίες και οι αγωνιστικές δράσεις που πήραν το προηγούμενο διάστημα 86 συνδικάτα και μαζικοί φορείς της Πάτρας, με μπροστάρη το ΕΚΠ για την υπεράσπιση της υγείας του λαού και την ενίσχυση των Δημόσιων Μονάδων Υγείας της περιοχής μας. Έχουν μεγάλη αξία οι αγώνες που αναπτύχθηκαν την προηγούμενη περίοδο σε μια σειρά κλάδους στην περιοχή μας.

Σε αυτό το δρόμο θα συνεχίσουμε! Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, η νεολαία μπορούμε να βάλουμε τη σφραγίδα μας στις εξελίξεις!

Απευθύνουμε κάλεσμα αγώνα και μάχης σε όλους τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα τους, σε όλους αυτούς που σήμερα αγωνιούν και προβληματίζονται, στη νεολαία, σε όλους τους μαζικούς φορείς της Πάτρας που συναντηθήκαμε σε αγώνες και διεκδικήσεις.

Το ΕΚΠ, τα συνδικάτα του, και άλλοι πρωτοπόροι αγωνιστές, θα συνεχίσουμε ακόμα πιο αποφασιστικά, ακόμα περισσότεροι. Θα σπάσουμε στην πράξη την τρομοκρατία κυβέρνησης και εργοδοτών, την προσπάθεια καταστολής των κινητοποιήσεων, συνολικά της λαϊκής αντίδρασης, των αγώνων του λαού μας. Με τη στάση και δράση μας θα απαιτήσουμε την αχρήστευση όλων των κατασταλτικών μηχανισμών. Τι νομίζουν δηλαδή σήμερα; Ότι αυτοί θα ψηφίζουν αντεργατικούς νόμους και οι εργαζόμενοι θα σιωπούν;

Καμιά εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού!

Καλούμε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις στη Πάτρα, συνολικά τους εργαζόμενους να προσπεράσουν τα παιχνίδια της ήδη απαξιωμένης ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ, που θέλει να γιορτάσει μαζί με την κυβέρνηση την κατάργηση του 8ώρου. Συντασσόμενοι πλήρως με το Υπουργείο εργασίας αρνήθηκαν επιδεικτικά την πρόταση εκατοντάδων σωματείων και συνδικαλιστών για να γιορταστεί η Πρωτομαγιά αγωνιστικά, απεργιακά στις 6 Μάη και επικύρωσαν την πρόταση του “υπουργού του δεκάωρου” για την Τρίτη του Πάσχα!

Δεν κάνουμε πίσω! Οργανώνουμε την απεργιακή μας απάντηση την Πέμπτη 6 Μάη, με το περιεχόμενο και τα χαρακτηριστικά της 1ης Μάη, τιμώντας τους νεκρούς της τάξης μας και απαντώντας αγωνιστικά στο αντεργατικό νομοσχέδιο-έκτρωμα της κυβέρνησης που φέρνει τις ανατροπές του αιώνα.

Εμείς οι εργάτες και οι συνδικαλιστικές μας οργανώσεις αποφασίζουμε πότε θα γιορτάσουμε τη δική μας μέρα, τη δική μας Πρωτομαγιά. Εμείς αποφασίζουμε πότε και πώς θα τιμήσουμε τους αγώνες και τους νεκρούς της τάξης μας. Γιατί η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία, είναι απεργία των εργατών και δεν είναι υπόθεση καμίας κυβέρνησης και κανενός νόμου.

Δεν θα περάσει η σιγή νεκροταφείου. Είναι ώρα ευθύνης και αγώνα για όλους μας!

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 6 ΜΑΗ ΚΑΙ ΩΡΑ 10:30ΠΜ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ! Να μην τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει για ψήφιση το άθλιο νομοσχέδιο που καταργεί το 8ωρο, τη μεγαλύτερη κατάκτηση των εργατών.

Διεκδικούμε:

Άμεση ουσιαστική ενίσχυση των Νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και των ΤΟΜΥ στην περιοχή μας με ταυτόχρονη επίταξη του ιδιωτικού Θεραπευτηρίου «ΟΛΥΜΠΙΟΝ» για να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Μέτρα για την προστασία όλου του λαού και των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Άμεση διάθεση όλων των ασφαλών εμβολίων.

Να πληρώσει το κεφάλαιο τα σπασμένα της νέας οικονομικής κρίσης. Να πληρώσουν και το χρέος. Δεν τα δημιουργήσαμε εμείς! Όχι στο 10ωρο, σταθερή δουλειά για όλους με αυξήσεις στα μεροκάματα και υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Μέτρα για την απρόσκοπτη λειτουργία όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης με μέτρα προστασίας για την υγεία μαθητών, φοιτητών, εκπαιδευτικών και κατάργηση της τράπεζας θεμάτων

Όχι στην καταστολή και τον αυταρχισμό κυβέρνησης και εργοδοσίας! Κατοχύρωση της ελεύθερης και ανεμπόδιστης δράσης των συνδικάτων και των συνδικαλιστών. Να καταργηθούν όλοι οι κατασταλτικοί νόμοι και οι μηχανισμοί καταστολής, οι αύρες και οι αίαντες να γίνουν παλιοσίδερα.

Καμία εμπλοκή της χώρας μας στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ. Να γυρίσουν όλες οι ελληνικές αποστολές που βρίσκονται εκτός συνόρων. Καμία σκέψη για πυρηνικά στον Άραξο, να φύγουν οι Νατοϊκοί από τις βάσεις του Αράξου και της Ανδραβίδας.

Όλοι στους δρόμους! Όλοι στον αγώνα!

Καλούμε όλα τα συνδικάτα να δουλέψουν πρωτοπόρα σε όλους τους κλάδους και χώρους δουλειάς, με αισιοδοξία να συζητήσουν πλατιά με τους εργάτες, να φροντίσουν ώστε να ετοιμαστούν ανακοινώσεις, να διατυπώσουν αιτήματα για τον κλάδο τους και την επιχείρησή τους. Μαζική αντίδραση σημαίνει και μαζική συζήτηση, προπαγάνδα παντού, στήσιμο επιτροπών αγώνα και σωματειακών επιτροπών με επίκεντρο το χώρο δουλειάς.

Σε αυτό τον αγώνα δεν περισσεύει κανείς!

Απευθύνουμε κάλεσμα στους φτωχούς αγρότες, τους βιοπαλαιστές της πόλης, για να δώσουμε από κοινού ένα μεγάλο αγώνα για όλα όσα έχουμε ανάγκη και μας τα στερούν, για την προστασία των δικαιωμάτων μας και της ζωής μας, του εισοδήματός μας. Μόνο έτσι μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για καλύτερες μέρες, για μας και τα παιδιά μας. Μόνο έτσι πολλαπλασιάζουμε τη δύναμή μας!

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην ολομέλεια της Βουλής, ολοκληρώνεται η τριήμερη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσαν ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, πραγματοποίησαν φοιτητές καθώς και μικρή ομάδα αντιεξουσιαστών για την τραγωδία των Τεμπών. Οι φοιτητές διήλθαν από τον σταθμό του ΟΣΕ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Άλλο ένα κρούσμα βίας μεταξύ ανηλίκων σημειώθηκε σε Γυμνάσιο του Πύργου, όπως έγινε γνωστό σήμερα Πέμπτη (23.03.24). Δύο μαθήτριες Γυμνασίου ήταν οι πρωταγωνίστριες αυτού του νέου . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ενημερωτικά e-mail σε 136.673 επαγγελματίες και επιχειρήσεις που δεν έχουν ακόμα προχωρήσει στη διασύνδεση ταμειακής μηχανής με POS, απέστειλε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.  . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, πραγματοποίησαν φοιτητές καθώς και μικρή ομάδα αντιεξουσιαστών για την τραγωδία των Τεμπών. Οι φοιτητές διήλθαν από τον σταθμό του ΟΣΕ στην Όθωνος Αμαλίας
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Άλλο ένα κρούσμα βίας μεταξύ ανηλίκων σημειώθηκε σε Γυμνάσιο του Πύργου, όπως έγινε γνωστό σήμερα Πέμπτη (23.03.24). Δύο μαθήτριες Γυμνασίου ήταν οι πρωταγωνίστριες αυτού του νέου επεισοδίου. Σε βίν
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με σταθερούς ρυθμούς συνεχίζεται η διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων προς το ευρύ κοινό  εκ μέρους της 6η ΥΠΕ, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ. Για αύριο Παρασκευή 29 Μαρτίου προγραμματίζονται δειγματολη
Image
Image

Search