ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Ανυπότακτη Πολιτεία: Τα νέα μέτρα είναι μια κοροϊδία

 

Ακούσαμε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού σχετικά με τα μέτρα αντιμετώπισης για την εξάπλωση του covid-19. Αφενός η κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει όσο το δυνατόν λιγότερα για να αντιμετωπίσει την πανδημία, αφετέρου ομολογούν την παταγώδη αποτυχία της και την ανυπαρξία μέριμνας από τον Ιούνη και μετά. Τα νέα μέτρα δεν αντιμετωπίζουν τα κυρίαρχα προβλήματα, ενώ για ακόμη μια φορά γίνεται επίκληση στην ατομική ευθύνη.

Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση είχε όλο το χρόνο με το μέρος της από τον Μάρτιο ώστε να πάρει ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, μέτρα που θα συνδράμουν στην πρόληψη για τη δημόσια υγεία. Αντί να θωρακίσει όλους τους τομείς της υγείας, από την πρωτοβάθμια περίθαλψη μέχρι την ενίσχυση των νοσοκομείων σε ΜΕΘ / ΜΑΦ, αντί να προχωρήσει σε προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αντί να μεριμνήσει για τις ασφαλείς μετακινήσεις χρηματοδοτώντας τις δημόσιες συγκοινωνίες, αντί να ακούσει τα αιτήματα εκπαιδευτικών και μαθητών για αραίωση των σχολικών τάξεων, τα αιτήματα των εργαζομένων για υγειονομική ασφάλεια σε χώρους εργασίας και παροχή όλων των απαραίτητων μέτρων ατομικής προστασίας, η μόνη χρηματοδότηση ήταν η λίστα Πέτσα προς τα ΜΜΕ για να εξασφαλίσει την υποστήριξή τους. Τεράστια είναι και η ευθύνη της κυβέρνησης για την καλοκαιρινή αδράνεια. Το όπως-όπως άνοιγμα του τουρισμού έγινε χωρίς πρόληψη και μέριμνα, χωρίς προσκόμιση αρνητικών τεστ στις πύλες εισόδου της χώρας, χωρίς υγειονομικά μέτρα. Η κυβέρνηση δεν θωράκισε τη χώρα που ήταν σε καλό υγειονομικά επίπεδο το καλοκαίρι, δεν επιδότησε τον εγχώριο τουρισμό αλλά επέλεξε ξανά, όπως το Μάρτη, να κάνει όσο το δυνατόν λιγότερα και να αφήσει τον τόπο στην τύχη του. 

Σήμερα, η θέσπιση μέτρων για την αντιμετώπιση του covid-19, επιβεβαιώνει την αναποτελεσματικότητα αυτών των επιλογών και την κυβερνητική ολιγωρία. Όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση συνειδητά δεν πήρε τα παραπάνω μέτρα για να έρθουμε στο σημείο που η ευθύνη της δημοσίας υγείας θα ανατεθεί και πάλι στους πολίτες, οι οποίοι θα θεωρηθούν υπαίτιοι για την ανεύθυνη στάση τους τώρα που η κατάσταση ξεφεύγει. Ειδικότερα, με επικοινωνιακούς τρόπους στο στόχαστρο μπαίνει κυρίως η νεολαία για να δικαιολογηθεί η λήψη πιο περιοριστικών μέτρων. Δυστυχώς, τα μοναδικά μέτρα που ξέρει να παίρνει η κυβέρνηση, είναι μορφές lockdown ή αντίστοιχης φύσης αστυνομικοί περιορισμοί. Η ελληνική κοινωνία όντας επιβαρυμένη από την προηγούμενη περίοδο σε όλα τα επίπεδα, είναι δύσπιστη απέναντι στα μέτρα που λαμβάνονται, γιατί είναι αναποτελεσματικά, γεμάτα αντιφάσεις, και μέχρι στιγμής εστιάζουν σε δευτερεύουσες πηγές εξάπλωσης (π.χ. πλατείες) και όχι βασικές (εργασία, ΜΜΜ). Αναγκαία μέτρα με βάση τα οποία θα αποφεύγονταν τοπικά ή καθολικό lockdown παρουσιάζονταν όλο το προηγούμενο διάστημα ως ανέφικτα ή κοστοβόρα. Οι κυβερνητικές ευθύνες για τη μηδενική προετοιμασία ενόψει του δεύτερου κύματος αποκρύπτονταν ενώ επικρατούσε επικοινωνιακού τύπου ανάδειξη ανεύθυνων ατομικών συμπεριφορών.

Εμείς από την πλευρά μας, ζητάμε από την κυβέρνηση έστω και τώρα:

1. Να θωρακίσει το ΕΣΥ με προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σε όλες τις βαθμίδες υγείας, ειδικά στις ΜΕΘ ώστε να μην καταρρεύσει το σύστημα υγείας. Να ανοίξει άμεσα νέες κλίνες ΜΕΘ. 

2. Να μεριμνήσει ώστε να παρέχονται όλα τα απαραίτητα Μέσα Ατομικής Προστασίας σε όλους τους εργασιακούς χώρους. Να ασκήσει καθολικούς ελέγχους τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων στους χώρους εργασίας. Να παρέχει πλήρη οικονομική υποστήριξη στους εργαζόμενους που πλήττονται

3. Να χρηματοδοτήσει τις Δημόσιες συγκοινωνίας και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς με προσλήψεις προσωπικού και αγορά νέων λεωφορείων ώστε να αυξηθούν τα δρομολόγια. 

4. Να ενισχύσει την ιχνιλάτηση ώστε να υπάρχει ουσιαστική παρακολούθηση της εξάπλωσης και δυνατότητα πρόληψης. 

Όλα τα παραπάνω θα έπρεπε να είχαν γίνει πολύ πριν το καλοκαίρι, αλλά ακόμη και τώρα καλούμε την κυβέρνηση να στηρίξει με πραγματικά μέσα τη δημόσια υγεία του λαού μας και να περιοριστεί αποτελεσματικά η κυκλοφορία του ιού στον ευρύ πληθυσμό. Όλα αυτά όμως φαίνεται ότι δεν είναι προτεραιότητα για την Νέα Δημοκρατία. Ενώ η οχύρωση της υγείας των λαϊκών και εργατικών στρωμάτων είναι απαραίτητη, η κυβέρνηση επιτίθεται περεταίρω στα εργασιακά και κοινωνικά τους δικαιώματα. Από το καλοκαίρι ως σήμερα, έχει θεσπίσει νόμους για τρία κομβικά ζητήματα: Ο νόμος για τις διαδηλώσεις είναι ένα αντιδραστικό μέτρο που περιορίζει και στερεί το δικαίωμα στην κινητοποίηση. Ο νόμος αυτός έρχεται σε μια συγκυρία που υπάρχει φθορά της κυβέρνησης για τους χειρισμούς της σε σχέση με την πανδημία και για τις αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζονται. Ο νόμος για τα εργασιακά αναιρεί εργασιακά κεκτημένα όπως το 8ωρο, οι απεργίες και οι υπερωρίες, ενώ ο πτωχευτικός νόμος είναι μια επέκταση των πλειστηριασμών δεν αμφισβητεί μόνο την πρώτη κατοικία και τα ενυπόθηκα δάνεια, αλλά το σύνολο της ιδιωτικής περιουσίας. Ο συγκεκριμένος νόμος καταργεί το ακατάσχετο μισθού και σύνταξης και θα κάνει τους εργαζόμενους να ζήσουν σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από ανασφάλεια. Η Κυβέρνηση νομοθετεί τόσο προκλητικά υπέρ των Τραπεζών και των funds που οι ίδιοι θα ήταν επιεικέστεροι εάν αυτοί νομοθετούσαν απευθείας. Ως Ανυπότακτη Πολιτεία, θα δώσουμε το παρόν σε όλους τους αγώνες για την υπεράσπιση της υγείας του λαού και για την εξασφάλιση των κοινωνικών διεκδικήσεων.

 

Το συντονιστικό γραφείο της Ανυπότακτης Πολιτείας

 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, πραγματοποίησαν φοιτητές καθώς και μικρή ομάδα αντιεξουσιαστών για την τραγωδία των Τεμπών. Οι φοιτητές διήλθαν από τον σταθμό του ΟΣΕ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Άλλο ένα κρούσμα βίας μεταξύ ανηλίκων σημειώθηκε σε Γυμνάσιο του Πύργου, όπως έγινε γνωστό σήμερα Πέμπτη (23.03.24). Δύο μαθήτριες Γυμνασίου ήταν οι πρωταγωνίστριες αυτού του νέου . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ενημερωτικά e-mail σε 136.673 επαγγελματίες και επιχειρήσεις που δεν έχουν ακόμα προχωρήσει στη διασύνδεση ταμειακής μηχανής με POS, απέστειλε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.  . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος, υπέβαλαν πριν από λίγο στον Πρωθυπουργό Κυριάκος Μητσοτάκη τις παραιτήσεις τους . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, πραγματοποίησαν φοιτητές καθώς και μικρή ομάδα αντιεξουσιαστών για την τραγωδία των Τεμπών. Οι φοιτητές διήλθαν από τον σταθμό του ΟΣΕ στην Όθωνος Αμαλίας
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Άλλο ένα κρούσμα βίας μεταξύ ανηλίκων σημειώθηκε σε Γυμνάσιο του Πύργου, όπως έγινε γνωστό σήμερα Πέμπτη (23.03.24). Δύο μαθήτριες Γυμνασίου ήταν οι πρωταγωνίστριες αυτού του νέου επεισοδίου. Σε βίν
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με σταθερούς ρυθμούς συνεχίζεται η διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων προς το ευρύ κοινό  εκ μέρους της 6η ΥΠΕ, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ. Για αύριο Παρασκευή 29 Μαρτίου προγραμματίζονται δειγματολη
Image
Image

Search