LIFE STYLE

LIFE STYLE

Ζισκάρ ντ’ Εστέν : Το μυθιστόρημα και οι φήμες για τη σχέση του με την πριγκίπισσα Νταϊάνα

Θρήνο έχει προκαλέσει η είδηση του θανάτου του πρώην γάλλου προέδρου, Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν. Πέραν των πεπραγμένων του στην πολιτική, ο Ντ’ Εστέν είχε απασχολήσει και για άλλους λόγους. Το 2009 ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας είχε δημοσιεύσει το ένα μυθιστόρημα που αφηγείτο τον μυστικό έρωτα ενός Γάλλου ηγέτη με μία δυστυχισμένη Βρετανίδα πριγκίπισσα. Ο μυθιστόρημα είχε προκαλέσει αίσθηση, αφού ο χαρακτήρας της πριγκίπισσας θύμιζε έντονα την πριγκίπισσα Νταϊάνα. Μάλιστα, πριν καλά καλά κυκλοφορήσει το βιβλίο είχαν αρχίσει οι φήμες… «Η πριγκίπισσα και ο πρόεδρος» ήταν ο τίτλος του μυθιστορήματος, που εκδόθηκε το 2009 και είχε προκαλέσει έντονες συζητήσεις για το κατά πόσο στηρίζεται σε γεγονότα ή αποτελεί καθαρή μυθοπλασία. Ο Ζισκάρ Ντ’ Εστέν, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της Γαλλίας από το 1974 έως το 1981, ονομάζει τον Γάλλο ηγέτη που πρωταγωνιστεί στο μυθιστόρημά του Ζακ Ανρί Λαμπερτιέ και η πρωταγωνίστριά του είναι η πριγκίπισσα Πατρίτσια του Κάρντιφ.

 

Η ιστορία…

Ο ένας συναντά τον άλλο σε ένα επίσημο δείπνο στο παλάτι του Μπάκιγχαμ και η όμορφη πριγκίπισσα σύντομα αποκαλύπτει στον Γάλλο ηγέτη τη δυστυχία της. «Περίπου δέκα μέρες πριν από το γάμο μου, ο μελλοντικός μου σύζυγος ήλθε και μου είπε ότι είχε ερωμένη και ότι είχε αποφασίσει να εξακολουθήσει να τη συναντά και μετά το γάμο μας» λέει η πριγκίπισσα Πατ, απόσπασμα που θυμίζει τη σχέση του πρίγκιπα Καρόλου με την Νταϊάνα. Το βιβλίο περιέχει και αποσπάσματα που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως αποτύπωση των επιθυμιών του συγγραφέα, όπως η ευχή να κερδίσει ο ήρωάς του, ο πρόεδρος Λαμπερτιέ, την εκλογική μάχη για δεύτερη προεδρική θητεία. Ο Ζισκάρ Ντ’ Εστέν είχε χάσει τις εκλογές για την παραμονή του στην προεδρία λίγες εβδομάδες πριν από τον γάμο της Νταϊάνα με τον πρίγκιπα της Ουαλίας.

 

Αλήθεια ή… μυθοπλασία;

Το βασικό ερώτημα ήταν κατά πόσο στη μυθοπλασία περιέχονταν και πραγματικά γεγονότα. Φημολογία που την πυροδότησε και μία λιτή αναφορά στην αρχή του βιβλίου: «Η υπόσχεση τηρήθηκε». Εξίσου αινιγματικός είναι ο τρόπος με τον οποίο κλείνει το μυθιστόρημα. Γράφει ο συγγραφέας: «Μου ζήτησες την άδεια για να σου επιτρέψω να γράψεις την ιστορία σου» μου είπε εκείνη. «Σου τη δίνω, αλλά πρέπει να μου υποσχεθείς κάτι…». «Μυθοπλασία ή πραγματικότητα; Μόνο ο πρώην πρόεδρος κρατά το κλειδί γι αυτή την ιστορία» έγραφαν τότε τα γαλλικά ΜΜΕ. Ο Ζισκάρ Ντ’ Εστέν ήταν μόλις 55 χρόνων όταν έχασε τη μάχη στις εκλογές και υπάρχουν φωτογραφίες από συναντήσεις του με την πριγκίπισσα Νταϊάνα ακόμα και μετά την αποχώρησή του από την προεδρία. Σε μία από αυτές τις φωτογραφίες μάλιστα, από το αρχείο του Reuters, η πριγκίπισσα Νταϊάνα χαμογελά με έκδηλη χαρά στον Ζισκάρ. Η Νταϊάνα σκοτώθηκε σε αυτοκινητικό δυστύχημα στο Παρίσι, το 1997, μαζί με τον φίλο της, Ντόντι αλ Φαγιέντ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, ο Ζισκάρ και η σύζυγός του ήταν οι πρώτοι που έστειλαν λουλούδια στο νοσοκομείο όπου είχε μεταφερθεί η «Λέιντι Ντι».

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Δημήτρης Παπανώτας τέθηκε εκτός του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με απόφαση του προέδρου του κόμματος, Στέφανου Κασσελάκη μετά τις δηλώσεις του για τις κακοποιημένες γυναίκες πο . . .
ΚΟΣΜΟΣ

Η εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Μαρία Ζαχάροβα, πρόσθεσε πως η Δύση -και τα δυτικά μέσα ενημέρωσης- αγνοούν οποιαδήποτε εγκλήματα κάνει η Ουκρανία και το μόνο που θέλουν είναι να επικρί . . .
LIFE STYLE

Μέσα στα χρονικά των παιχνιδιών με χαρτιά που έχουν μαγέψει γενιές και γενιές, το μπλάκτζακ κατέχει εξέχουσα θέση, υφαίνοντας μια αφήγηση που εκτείνεται από τις αινιγματικές καταβο . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Στην ετήσια εκδήλωση της εβδομάδας Drone  Amsterdam Drone Week (ADW)  που έγινε στο Άμστερνταμ το τριήμερο 15-17 Απριλίου 202, 4συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, Φωκίων Ζαΐμη . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Στην ετήσια εκδήλωση της εβδομάδας Drone  Amsterdam Drone Week (ADW)  που έγινε στο Άμστερνταμ το τριήμερο 15-17 Απριλίου 202, 4συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, Φωκίων Ζαΐμης, κατόπιν πρόσκληση
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

O Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας σε ανακοίνωση του αναφέρει: Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας καταδικάζει το απαράδεκτο γεγονός της σύλληψης στο χώρο του σχολείου την Τρίτη 16/4, ως κοινών εγκληματι
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΧΑΙΑΣΣύλληψη ημεδαπού για καταδικαστική απόφασηΣυνελήφθη, χθες το πρωί, στην Πάτρα, από αστυνομικούς της ΥποδιεύθυνσηςΑσφάλειας Πατρών, ένας ημεδαπός άνδρας, διότι σε βάρος του ε
Image
Image

Search