LIFE STYLE

LIFE STYLE

Το εξώφυλλο της Vogue Portugal που έφερε κατακραυγή

Στην απόσυρση ενός από τα 4 εξώφυλλα του τεύχους Ιουλίου – Αυγούστου, προχώρησε η Vogue Portugal, μετά την κατακραυγή στο διαδίκτυο. Σε ανάρτησή του στο Twitter χθες, το Vogue Portugal ανακοίνωσε ότι αφαίρεσε το εξώφυλλο που απεικονίζει μια γυμνή γυναίκα να κάθεται σε μια μπανιέρα ψυχιατρικού νοσοκομείου, με δύο φροντιστές στο πλάι της και την μία εξ αυτών να ρίχνει νερό στο κεφάλι της.

 

Η ανάρτηση έγραφε: «Σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, όπως η ψυχική υγεία, δεν μπορούμε να είμαστε διαιρεμένοι. Η Vogue Portugal ζητά συγνώμη για τυχόν αναστάτωση που προκλήθηκε από αυτήν την φωτογράφηση. Μετά από σκέψη, συνειδητοποιούμε ότι το θέμα της ψυχικής υγείας χρειάζεται μια πιο προσεκτική προσέγγιση. Ζητούμε συγνώμη γι’ αυτό».

Η ανακοίνωση του διάσημου περιοδικού ήρθε αφότου το εξώφυλλο – ένα από τα τέσσερα για το «Madness Issue» - δέχθηκε εκτεταμένη κριτική, συμπεριλαμβανομένων ισχυρισμών πως προκάλεσε ζητήματα ψυχικής υγείας σε ορισμένους από αυτούς που το είδαν και πως διαιωνίζει ένα ανακριβές και αρνητικό στερεότυπο της ψυχιατρικής περίθαλψης.

Η ψυχοθεραπευτής με έδρα την Λισαβόνα, Σίλβια Μπαπτίστα, έγραψε στο Instagram ότι το εξώφυλλο ήταν «όλα όσα δεν χρειάζεται η συζήτηση για την ψυχική υγεία. Δεν είναι μέσω μιας γοητευτικής εικόνας σχετικά με την ψυχική υγεία που περνά το μήνυμα. Δεν είναι με μοντέρνα φίλτρα ή μελετημένες πόζες που προσελκύει την προσοχή» έγραψε.

«Θέλουμε να ρίξουμε φως σε ένα από τα σημαντικά ζητήματα του σήμερα»

Αρχικά η Vogue Portugal υπερασπίστηκε το εξώφυλλο, λέγοντας σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το Σάββατο: «Αναγνωρίζουμε την σημασία του θέματος της ψυχικής υγείας και η πρόθεσή μας, μέσω της οπτικής αφήγησης, είναι να ρίξουμε φως στα σημαντικά θέματα του σήμερα. Η ψυχική υγεία αποτελεί μόνο ένα από τα θέματα που διερευνήθηκαν στο ζήτημα και δεν συνδέεται με το θέμα της τρέλας, αλλά αντίθετα καλύπτεται ως μια πτυχή των ανθρωπίνων συναισθημάτων και συμπεριφοράς».

Το επίμαχο εξώφυλλο με το μοντέλο να ποζάρει σε ψυχιατρική κλινική

Αυτό συνέβη παρά την άμεση αντίδραση μετά την ανάρτηση του εξωφύλλου του περιοδικού στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων σχολίων που το αποκαλούσαν «δυσάρεστο», «φρικτό», «προκλητικό» και «ενοχλητικό» ενώ ορισμένοι το κατηγόρησαν πως εκμεταλλεύτηκε το στίγμα της ψυχικής υγείας.

Το κράξιμο για το εξώφυλλο του περιοδικού

«Πέρασα ένα χρόνο σε ψυχιατρικό θάλαμο. Ήμουν απόλυτα τρομοκρατημένος βλέποντας το εξώφυλλο, εν μέρει επειδή είδα μόνο ανακριβείς εικόνες όπως αυτή. Δεν θα ευχόμουν αυτό το συναίσθημα σε κανέναν. Σκεφτείτε το ξανά προτού χρησιμοποιήσετε εικόνες όπως αυτή για ‘μόδα’» έγραψε ένας χρήστης στο Twitter. Ένας άλλος είπε: «Η υιοθέτηση μιας προκλητικής γυναίκας που εμφανίζεται ευάλωτη στα χέρια των νοσοκόμων, είναι επιβλαβής. Ακούστε τους ανθρώπους που έχουν υποβληθεί σε ψυχιατρική φροντίδα και απομακρύνετέ του από την κυκλοφορία. Έχετε κοινωνική ευθύνη».

Τι λέει το μοντέλο που ποζάρει στο επίμαχο εξώφυλλο

Το μοντέλο που εμφανίστηκε στο εξώφυλλο της Vogue Portugal, η Σιμόνα Κιρτσνέροβα, μοιράστηκε το στιγμιότυπο στον λογαριασμό της στο Instagram στις 3 Ιουλίου, χαρακτηρίζοντάς του ως «αποκορύφωμα της καριέρας της» την εμφάνισή της σε εξώφυλλο της Vogue, με την μητέρα της και την γιαγιά της, να ποζάρουν ως φροντιστές της.

Μετά την έντονη κριτική, το μοντέλο θέλησε να υπερασπιστεί το εξώφυλλο το Σαββατοκύριακο, γράφοντας: «Πριν από δύο ημέρες εμφανίστηκα στο εξώφυλλο της Vogue Portugal. Έκτοτε έχω δεχθεί τόση κριτική που δεν μπορώ να την αντέξω. Σας παρακαλώ, συνειδητοποιήστε πως το μοντέλο δεν είναι υπεύθυνο για την φωτογράφηση. Μετά από όλη αυτή την κριτική, εξακολουθώ να πιστεύω πως η τέχνη πρέπει να είναι σοκαριστική και αληθινή. Δεν ήθελα να προσβάλω κανέναν, λυπάμαι που ο κόσμος προσβλήθηκε αλλά σας παρακαλώ να καταλάβετε πως η πρόθεση αυτού του εξωφύλλου ήταν να ανοίξει το θέμα της ψυχικής υγείας». Και πρόσθεσε: «Έχω υποφέρει από κατάθλιψη και χρειάστηκε να λάβω πολλή θεραπεία για να γίνω καλά. Ως άτομο που είχε επίσης ψυχικά προβλήματα, υπερασπίζομαι αυτό το εξώφυλλο και την Vogue Portugal».

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 18-04-2024/1230 και κοινοποιήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με σταθερούς ρυθμούς συνεχίζεται η διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων προς το ευρύ κοινό  εκ μέρους της 6η ΥΠΕ, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ. Τη Δευτέρα 22 Απριλίου προγραμματίζοντα . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Πανικός επικράτησε νωρίτερα στο λιμάνι της Πάτρας, με τον υπεύθυνο τουριστικού γραφείου με έδρα τη Ζάκυνθο, γονείς αλλά και καθηγητές του Λυκείου Βραχνεϊκων να καταλήγουν στο αστυν . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Στα χέρια της αστυνομίας βρίσκεται ένας 23χρονος διαρρήκτης, ο οποίος συνελήφθη στον Πύργο μέσα σε λεωφορείο του ΚΤΕΛ από τους αδιάφθορους της ΕΛ.ΑΣ., στην προσπάθειά του να διαφύγ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με σταθερούς ρυθμούς συνεχίζεται η διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων προς το ευρύ κοινό  εκ μέρους της 6η ΥΠΕ, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ. Τη Δευτέρα 22 Απριλίου προγραμματίζονται δειγματοληπτικοί έ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Πανικός επικράτησε νωρίτερα στο λιμάνι της Πάτρας, με τον υπεύθυνο τουριστικού γραφείου με έδρα τη Ζάκυνθο, γονείς αλλά και καθηγητές του Λυκείου Βραχνεϊκων να καταλήγουν στο αστυνομικό τμήμα. Το λύκ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Στα χέρια της αστυνομίας βρίσκεται ένας 23χρονος διαρρήκτης, ο οποίος συνελήφθη στον Πύργο μέσα σε λεωφορείο του ΚΤΕΛ από τους αδιάφθορους της ΕΛ.ΑΣ., στην προσπάθειά του να διαφύγει σε άλλη πόλη της
Image
Image

Search