GASTRONOMY

GASTRONOMY

Κοτόπιτα παραδοσιακή

Υλικά Συνταγής

    1 πακέτο χωριάτικο φύλλο
    1/2 φλ. ελαιόλαδο
    1 κοτόπουλο γύρω στο 1 ½ κιλό
    2 πράσα κομμένα σε φέτες
    4 κρεμμύδια ξερά (κομμένα σε χοντρές φέτες)
    3 καρότα τριμμένα
    3 φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους (ψιλοκομμένα)
    1/2 φλ. ρύζι καρολίνα
    1 ½ φλ. ζωμό κότας
    1 κ.σ γλυκιά πάπρικα
    αλάτι
    φρεσκοτριμμένο πιπέρι



Εκτέλεση

Για την παραδοσιακή κοτόπιτα με χωριάτικο φύλλο, βράζουμε πρώτα το κοτόπουλο για 1 ώρα μέχρι να μαλακώσει. Στο τελευταίο δεκάλεπτο του βρασμού, ρίχνουμε στο ζωμό τα κρεμμύδια και το πράσο. Βγάζουμε το κοτόπουλο από το ζωμό και το αφήνουμε να κρυώσει, για να το ξεκοκαλίσουμε.

Στραγγίζουμε τα λαχανικά από τον ζωμό και τα βάζουμε σε μπολ. Για περισσότερη νοστιμιά, σοτάρουμε τα λαχανικά με λίγο ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι για 5-7 λεπτά. Προσθέτουμε τα καρότα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το ψιλοκομμένο κοτόπουλο και το ρύζι. Περιχύνουμε με ένα φλιτζάνι ζωμό. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τη γλυκιά πάπρικα. Αφήνουμε λίγο να ρουφήξει η γέμιση τα υγρά της.

Εναλλακτικά, δηλαδή αντί να σοτάρουμε τα λαχανικά, αφού τα βράσουμε για 10 λεπτά στο ζωμό κοτόπουλου, τα ψιλοκόβουμε και τα βάζουμε σε ένα μπολ.

Προσθέτουμε το κοτόπουλο και τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και τα ανακατεύουμε. Περιχύνουμε με 1/4 φλ. ελαιόλαδο τη γέμιση ανακατεύουμε και είμαστε έτοιμοι να στήσουμε την πίτα στο ταψί.
Στήνουμε την κοτόπιτα στο ταψί

Σε μεγάλο, ρηχό και λαδωμένο ταψί (42 εκατοστά), στρώνουμε ακτινωτά τα 3 φύλλα, λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα. Το τέταρτο φύλλο, το στρώνουμε ελαφρά τσαλακωμένο. Αδειάζουμε τη γέμιση και γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων πάνω στην γέμιση. Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα δύο φύλλα λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα. Περιχύνουμε με όσο ελαιόλαδο περίσσεψε.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C, (στις αντιστάσεις πάνω-κάτω) βάζοντας το ταψί στην κάτω σχάρα, για 35 λεπτά. Περιχύνουμε σε όλη την επιφάνεια της πίτας τον υπόλοιπο (1/2 φλιτζάνι) ζεστό ζωμό κότας. Γυρίζουμε το φούρνο μόνο στην κάτω αντίσταση, και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να γίνει το φύλλο τραγανό και να ξεκολλάει ολόκληρη η πίτα από το ταψί. Η πίτα είναι έτοιμη όταν «τρίζουν» τα φύλλα  της. Την αφήνουμε να «ησυχάσει» για 10 λεπτά και να τραβήξει την υγρασία της. Έπειτα κόβουμε και σερβίρουμε.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ζημιές σε υποδομές προκλήθηκαν στην Ζαχάρω, από τον σεισμό 5,7 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις Στροφάδες, το πρωί της Παρασκευής. Σύμφωνα με πληροφορίες του ilialive.gr, από την ισχυρή . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση που πραγματοποίησε η Πανελλήνια Εταιρεία Γηριατρικής & Γεροντολογίας και η ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α Ν. Αχαΐας την Τετάρτη 27 Μαρτίου στην Αίθουσα της Γηρια . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Μετά την πρωινή σεισμική ακολουθία που αναστάτωσε το νομό Ηλείας, και με εντολή του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Νίκου Κοροβέση, όλα τα σχολεία του νομού εκκενώνονται, ενώ τα παιδιά . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ από την 1η Απριλίου ανακοίνωσε το πρωί της Παρασκευής κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκη . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ζημιές σε υποδομές προκλήθηκαν στην Ζαχάρω, από τον σεισμό 5,7 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις Στροφάδες, το πρωί της Παρασκευής. Σύμφωνα με πληροφορίες του ilialive.gr, από την ισχυρή σεισμική δόνηση σημ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση που πραγματοποίησε η Πανελλήνια Εταιρεία Γηριατρικής & Γεροντολογίας και η ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α Ν. Αχαΐας την Τετάρτη 27 Μαρτίου στην Αίθουσα της Γηριατρικής (Ν.Ε.Ο Πατρών
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Μετά την πρωινή σεισμική ακολουθία που αναστάτωσε το νομό Ηλείας, και με εντολή του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Νίκου Κοροβέση, όλα τα σχολεία του νομού εκκενώνονται, ενώ τα παιδιά που δεν μπορούν να α
Image
Image

Search