GASTRONOMY

GASTRONOMY

Μπριζολάκια με κρασί και μυρωδικά

Υλικά

1.200 γρ. χοιρινά μπριζολάκια από κόντρα, με το κόκαλο, πάχους 1 εκ., καλά στεγνωμένα

3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

1 σκελίδα σκόρδου, κοπανισμένη

1/3 φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη μαρινάδα

500 ml λευκό, ξηρό κρασί

1 κουτ. γλυκού μέλι της αρεσκείας μας

τα φύλλα από 4 κλωναράκια φρέσκο δεντρολίβανο, χοντροκομμένα, ή 1 κουτ. σούπας αποξηραμένο, κοπανισμένο

τα φύλλα από 6 κλωναράκια δυόσμο, ψιλοκομμένα

τα φύλλα από 7 κλωναράκια ρίγανη ή θυμάρι, ψιλοκομμένα, ή 1 κουτ. σούπας αποξηραμένα και κοπανισμένα

2 μέτρια καρότα, προτιμότερο βιολογικά, σε λεπτές φέτες

1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες

1 κουτ. σούπας γλυκιά πάπρικα

2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

Για το σερβίρισμα

1 κουτ. σούπας από τα προαναφερθέντα φρέσκα μυρωδικά (ή 1½ κουτ. γλυκού ξερά)

Διαδικασία

Μαρινάρισμα: Αφού ψιλοκόψουμε τα μυρωδικά, βγάζουμε 1 κουτ. σούπας στην άκρη για το τηγάνισμα (ή 1 κουτ. γλυκού από τα ξερά). Σε μια μικρή κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα καρότα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για περίπου 4 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν ελαφρώς. Τα μεταφέρουμε σε ένα βαθύ μπολ.

Στην ίδια κατσαρόλα βράζουμε για 5 λεπτά το κρασί για να εξατμισθεί το αλκοόλ, προσθέτουμε το μέλι και την πάπρικα, ανακατεύουμε για να διαλυθούν και, μόλις πάρουν μια βράση, σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν. Αδειάζουμε το κρασί μέσα στο μπολ με τα κρεμμύδια και τα καρότα και προσθέτουμε τα μυρωδικά και πιπέρι. Βάζουμε μέσα τα μπριζολάκια, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τουλάχιστον για 3 ώρες (ιδανικά 12 - 15 ώρες), γυρίζοντάς τα κάθε τόσο, ώστε να μαριναριστούν και από τις δύο πλευρές ομοιόμορφα.

Ψήσιμο: Βγάζουμε τα μπριζολάκια από το μπολ και τα σκουπίζουμε ελαφρώς με χαρτί, για να φύγουν τα πολλά υγρά. Αλατοπιπερώνουμε. Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά και, μόλις ζεσταθεί καλά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το σκόρδο. Μόλις αρχίσει να ξανθαίνει το σκόρδο, βάζουμε τα μπριζολάκια το ένα δίπλα στο άλλο σε μία στρώση (αν χωράνε, διαφορετικά τα ψήνουμε σε περισσότερες δόσεις).

Μπορούμε ακόμη να βάλουμε δύο τηγάνια στη φωτιά - σε αυτή την περίπτωση όμως, θα χρειαστεί να διαιρέσουμε το ελαιόλαδο και το κρασί. Αφήνουμε να ροδίσουν από τη μία πλευρά για περίπου 4 - 5 λεπτά και έπειτα τα γυρίζουμε από την άλλη και ψήνουμε για 4 - 5 λεπτά ακόμη. Σβήνουμε με το κρασί και χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά. Μόλις εξατμισθεί το αλκοόλ, ρίχνουμε τα μυρωδικά που κρατήσαμε και αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά. Σκεπάζουμε με ένα καπάκι και αφήνουμε για 10 λεπτά να ξεκουραστεί το κρέας.

Σερβίρισμα: Συνοδεύουμε με πουρέ πατάτας με ελαιόλαδο και καπνιστή πάπρικα ή με φάβα με κάππαρη και ντοματοσαλάτα με βασιλικό.

Πηγή: gastronomos.gr- Συνταγή: Νένα Ισμυρνόγλου

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Σε τρεις συλλήψεις προχώρησε η αστυνομία του Σάντα Φε για τις απειλές κατά του Άνχελ ντι Μαρία και της οικογένειάς του. Τα τρία άτομα απειλούσαν τον Αργεντινό σούπερ σταρ, επειδή . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Εξαιρετικά απογοητευμένος με την κατάρρευση της Παρτίζαν στην τελευταία περίοδο του αγώνα με τον Ολυμπιακό εμφανίστηκε ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς. Αναλυτικά όσα ανέφερε ο Σέρβος τεχνι . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Εντυπωσιασμένος από την ατμόσφαιρα στην Stark Arena, αλλά και από την άμυνα που έπαιξαν στην τελευταία περίοδο οι Τόμας Γουόκαπ, Κώστας Παπανικολάου και Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος δήλω . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Το εκτός έδρας ματς με την Παρτίζαν για την 32η αγωνιστική της EuroLeague ήταν εκ των πραγμάτων δύσκολο, όμως το βράδυ της Πέμπτης (28/3) ο Ολυμπιακός έδειξε για ακόμα μία φορά πως . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, πραγματοποίησαν φοιτητές καθώς και μικρή ομάδα αντιεξουσιαστών για την τραγωδία των Τεμπών. Οι φοιτητές διήλθαν από τον σταθμό του ΟΣΕ στην Όθωνος Αμαλίας
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Άλλο ένα κρούσμα βίας μεταξύ ανηλίκων σημειώθηκε σε Γυμνάσιο του Πύργου, όπως έγινε γνωστό σήμερα Πέμπτη (23.03.24). Δύο μαθήτριες Γυμνασίου ήταν οι πρωταγωνίστριες αυτού του νέου επεισοδίου. Σε βίν
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με σταθερούς ρυθμούς συνεχίζεται η διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων προς το ευρύ κοινό  εκ μέρους της 6η ΥΠΕ, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ. Για αύριο Παρασκευή 29 Μαρτίου προγραμματίζονται δειγματολη
Image
Image

Search