Υλικά: Για 4-6 άτομα (ως συνοδευτικό)
2 κόκκινα κρεμμύδια, κομμένα στα 4
200 γρ. μικρά πομοντόρια, κομμένα στη μέση
2 σκελίδες σκόρδου πολτοποιημένες (προαιρετικά)
1-2 κ.σ. μπαλσάμικο
80 ml. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χρυσελιά
1 φλυτζάνι φρέσκο βασιλικό πλατύφυλλο (ή 1 φλυτζάνι μαϊντανό, με ολόκληρο το φύλο)
αλάτι, πιπέρι
Παρασκευή:
1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180ºC
2. Κόβετε τα κρεμμύδια στα 4 και μετά αφαιρείτε τα ξερά εξωτερικά φύλλα.
3. Κόβετε τα πομοντόρια στη μέση.
4. Τα βάζετε όλα σε ένα πυρίμαχο σκεύος με τα ντοματίνια γύρω-γύρω και τα κρεμμύδια στη μέση. Προσθέτετε το σκόρδο, το μπαλσάμικο και το λάδι, λίγο αλάτι και πιπέρι.
5. Βάζετε το σκεύος στο φούρνο για μια ώρα περίπου, μέχρι να δείτε ότι τα κρεμμύδια αρχίζουν να μαυρίζουν στις άκρες.
6. Αφαιρείτε το σκεύος απ’ το φούρνο και προσθέτετε από πάνω τον φρέσκο βασιλικό (ή τον μαϊντανό, τον χειμώνα)
Σερβίρισμα:
Αφήστε να περάσουν τουλάχιστον 5 λεπτά πριν σερβίρετε, για να έρθουν οι ντομάτες σε θερμοκρασία που μπορείτε να τις φάτε, γιατί ως γνωστόν, διατηρούν τη θερμοκρασία τους πολύ περισσότερο από άλλα λαχανικά και εύκολα παθαίνει κανείς έγκαυμα στο στόμα. Συνοδέψτε με το πιάτο αυτό στεγνά, ψητά κρέατα, κοτόπουλο ή ψάρι.