GASTRONOMY

GASTRONOMY

Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι

Υλικά:

1 ή περισσότερα χταπόδια συνολικού βάρους ¾ kg-1 kg

¾  κούπας  κρασί (προτιμώ ροζέ η κόκκινο με κάποιο κόστος στο χρώμα του πιάτου…)

½ κούπα ελαιόλαδο

1 μεγαλούτσικο ξερό κρεμμύδι

3-4 σκελίδες σκόρδο

3-4 φρέσκες ντομάτες ή 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ

5-6 κλωνιά μαϊντανό

Πιπέρι

Αλάτι

Προαιρετικά, μια τσιμπιά κανέλα (όπως έλεγαν στην “Πολίτικη Κουζίνα”: να το ξέρουμε μόνο εμείς…)

2-3 κούπες κοφτό μακαρονάκι

Επί το έργον

Πλένουμε και καθαρίζουμε το χταπόδι όπως περιγράφεται εδώ. Αν είναι μεγάλο το κόβουμε σε 3-4 κομμάτια, αν είναι μικρά μπορούμε να τα αφήσουμε και ολόκληρα. Το βάζουμε σε κατσαρόλα και μόλις αλλάξει χρώμα και αρχίσει να τσιτσιρίζει προσθέτουμε το κρασί και  χαμηλώνουμε σε μέτρια τη θερμοκρασία. Μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει και να είναι σχεδόν έτοιμο. Στα ενδιάμεσα προσθέτουμε και λίγο νεράκι αν χρειάζεται. Πρέπει να έχουμε αρκετά υγρά. Όταν ετοιμαστεί το βγάζουμε και το κόβουμε σε μέτρια κομμάτια. Μετράμε με μια κούπα και κρατάμε το ζουμί σε ένα σκεύος. Να είναι 1-2 κούπες.

Βάζουμε το κρεμμύδι με το λάδι να μαραθεί και προσθέτουμε τα κομμάτια του χταποδιού. Γυρίζουμε να τσιγαριστεί και προσθέτουμε την ντομάτα , το σκόρδο , τον μαϊντανό, και το αλατοπίπερο. Αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να μείνει μια πηχτή σάλτσα. Έτσι κανονίζουμε καλύτερα τα υγρά.  Μετράμε το ζουμί που έβρασε το χταπόδι και προσθέτουμε ακόμη τόσες κούπες νερό ώστε να έχουμε τελική αναλογία 2 κούπες υγρό ανά κούπα μακαρονάκι.

Όταν πάρει βράση προσθέτουμε το μακαρονάκι. Αφήνουμε να βράζει μέχρι να ετοιμαστεί το μακαρονάκι. Κατά κανόνα εγώ τηρώ το χρόνο βρασμού που γράφεται στη συσκευασία. Αν χρειαστεί προσθέτουμε νεράκι ενδιάμεσα , κατά προτίμηση ζεστό (βράζω λίγο στο βραστήρα) . Το φαγητό πρέπει να μείνει με κάποια υγρά για να μη στεγνώσει μέχρι να το σερβίρουμε.

Αφήνουμε να «μαρουβίσει» και σερβίρουμε. Αν περισσέψει, προσθέτουμε μισή κούπα νερό στην κατσαρόλα μας και το ζεσταίνουμε.

Παρατηρήσεις:

1)Για να καθαρίσουμε τα χταπόδια πρέπει να βγάλουμε το στόμα τους (είναι σαν ράμφος) , και τα μάτια τους. Επίσης πρέπει να σκίσουμε τη σακούλα τους και να καθαρίσουμε το εσωτερικό της από εντόσθια και άμμο. Τα πλένουμε πολύ καλά. Πολλές φορές συγκρατούν άμμο ακόμη και στις βεντούζες τους.

2)Το αρχικό βράσιμο του χταποδιού μπορεί να γίνει σε χύτρα ταχύτητας. Τότε δεν χρειάζεται νερό , αρκεί το κρασί και τα υγρά που θα βγάλει το χταπόδι.

3)Αν μας «ξεφύγει»  ο χρόνος και παραβράσει το χταπόδι, πρωτοβράζουμε τη σάλτσα σκέτη και μετά προσθέτουμε τα ανάλογα υγρά. Προσθέτουμε το χταπόδι όταν έχει μισοβράσει το μακαρονάκι ή μαζί με το μακαρονάκι.

4)Όταν δεν νηστεύουμε, μπορούμε να σερβίρουμε το φαγητό με τριμμένο τυρί. Του πηγαίνουν και το κεφαλοτύρι, και μια σκληρή-στεγνή φέτα  και  ο δικός μας, ο κρητικός ξερός ανθότυρος.

5)Τα κατεψυγμένα χταπόδια θέλουν λιγότερο χρόνο για να βράσουν απ’ ότι τα φρέσκα . Μη ξεχνάμε ότι τα φρέσκα για να μαλακώσουν θέλουν καλό χτύπημα. Συνήθως οι ψαράδες πωλούν χτυπημένα. Αλλιώς, αρκεί να μείνουν 5-6 μέρες στην κατάψυξη και οι ίνες που τα κάνουν σκληρά σπάνε με την ψύξη.

6)Με  όμοιο τρόπο μαγειρεύουμε τα μοσχάκια (μοσκιούς) , την πολύ φθηνή εναλλακτική των χταποδιών  που όμως δεν είναι το ίδιο νόστιμα…Καλημέρα!

7)Αν περισσέψει κρασάτο χταπόδι μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για αυτό το φαγητό.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Οι "ερυθρόλευκες" κέρδισαν 16-12 την Ματαρό και θα βρουν στον τελικό την κάτοχο του τροπαίου Σαμπαντέλ. Την πρόκριση στον τελικό του Champions League πανηγύρισε, για έκτη φο . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, βρέθηκε στην Καλαμαριά, όπου συζήτησε με τη δήμαρχο Χρύσα Αράπογλου, για την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου της Θεσσ . . .
ΕΛΛΑΔΑ

Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την απολογία του στον ανακριτή Πειραιά, ο 47χρονος εργολάβος του κτιρίου στο Πασαλιμάνι, τμήμα του οποίου είχε καταρρεύσει, με αποτέλεσμα να βρει τραγικ . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη στην Ουάσιγκτον, όπου συμμετείχε στις εργασίες της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Στα τέλη Μαΐου αναμένεται η απολογία του παιδίατρου από την Πάτρα που κατηγορείται ότι ασέλγησε σε βάρος του παιδιού του, όταν αυτό ήταν βρέφος, με την εκδίκαση της υπόθεσης να συνεχίζεται χθες στο Μι
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Για την προσβασιμότητα και την συμπερίληψη μίλησε η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για τις Μεταφορές, Χριστίνα Αλεξοπούλου στην 6η Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση της Περιφερειακής Ομοσπονδία
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΧΑΪΑΣ   Σύλληψη ημεδαπού για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικώνΣυνελήφθη, προχθές το απόγευμα, σε περιοχή της Δυτικής Αχαίας, απόαστυνομικούς της ΟΠΚΕ της Υποδιεύθυνσης Ασ
Image
Image

Search