GASTRONOMY

GASTRONOMY

Μουσακάς

ΥΛΙΚΑ:

6 μελιτζάνες

5 πατάτες

Ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα

Ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα

Για τον κιμά:

750 γρ. μοσχαρίσιο κιμά

400 γρ. πολτό ντομάτας

240 ml κόκκινο κρασί

80 γρ. φέτα, τριμμένη

60 ml ελαιόλαδο

2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες

2 κ.σ. πελτέ ντομάτας

2 σπόρους μπαχάρι

1 φύλλο δάφνης

½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

¼ κ.γ. κανέλα, τριμμένη

Αλάτι

Πιπέρι

Για την μπεσαμέλ:

900 ml γάλα, πλήρες

100 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

100 γρ. αλεύρι, γ.ο.χ.

100 γρ. παρμεζάνα ή κεφαλογραβιέρα, τριμμένη

2 κρόκους αυγών

Λίγο φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Ξεκινάμε ετοιμάζοντας τις μελιτζάνες και τις πατάτες. Αφού αφαιρέσουμε το κοτσάνι από τις μελιτζάνες τις κόβουμε, με τη βοήθεια ενός μαχαιριού, σε ροδέλες περίπου 0,5 εκ. πάχος. Τις αλατίζουμε και τις βάζουμε σε ένα σουρωτήρι για 30 λεπτά. Παράλληλα καθαρίζουμε τις πατάτες από τη φλούδα και τις κόβουμε σε ροδέλες 0,5 εκ. πάχος.

Ξεπλένουμε τις μελιτζάνες με μπόλικο νερό και τις πατάμε καλά με τα χέρια μας να φύγουν τα πολλά νερά. Τις στεγνώνουμε με λίγο χαρτί και τις τηγανίζουμε σε μια κατσαρόλα ή ένα τηγάνι που έχουμε ρίξει ηλιέλαιο με ελαιόλαδο σε ίσες ποσότητες. Αποσύρουμε τις μελιτζάνες μόλις πάρουν ωραίο σκούρο χρώμα σε ένα μικρό ταψάκι που έχουμε στρώσει απορροφητικό χαρτί. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και για τις πατάτες.

Αν επιλέξουμε να ψήσουμε τις μελιτζάνες και τις πατάτες τότε θα πρέπει να τις τοποθετήσουμε σε μία στρώση μέσα σε ένα ταψί που έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Ραντίζουμε τις μελιτζάνες και τις πατάτες με λίγο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε αλάτι και λίγο πιπέρι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 10-15 λεπτά ή μέχρι να μισομαλακώσουν.

Για τον κιμά: Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτουμε μέσα το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια προσθέτουμε το σκόρδο, τον πελτέ ντομάτας και τον κιμά. Καθώς σοτάρουμε τον κιμά φροντίζουμε να τον σπάμε με τη βοήθεια ενός αυγοδάρτη ή μίας ξύλινης κουτάλας.

Σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και περιμένουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας, τη ζάχαρη, την κανέλα, τους σπόρους από το μπαχάρι, το φύλλο δάφνης και τέλος, αλάτι και πιπέρι. Μόλις η σάλτσα μας έρθει σε βρασμό, χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιά την αφήνουμε να βράσει με καπάκι για περίπου 30 λεπτά.

Αφού έχει δέσει η σάλτσα μας και τα περισσότερα ζουμιά έχουν απορροφηθεί αφαιρούμε τα μπαχαρικά όπως το φύλλο δάφνης και τους σπόρους από το μπαχάρι. Τέλος προσθέτουμε τη φέτα και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και αποσύρουμε από τη φωτιά αφήνοντας στην άκρη μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε ξανά.

Για την μπεσαμέλ: Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε το βούτυρο και αφήνουμε να λιώσει καλά. Αφού γίνει αυτό, στη συνέχεια προσθέτουμε σε μια δόση το αλεύρι και ανακατεύουμε με τη βοήθεια ενός αυγοδάρτη μέχρι να δημιουργηθεί ένα μείγμα που θα μοιάζει με πάστα.

Προσθέτουμε το γάλα λίγο λίγο σε μικρές δόσεις αρχικά ανακατεύοντας παράλληλα ώστε να ενσωματώνεται στο μείγμα. Προχωράμε στην επόμενη δόση μόνο αν έχει ενσωματωθεί η προηγούμενη.

Αφού ρίξουμε όλη την ποσότητα του γάλακτος ανεβάζουμε ελάχιστα την ένταση της φωτιάς και συνεχίζουμε το ανακάτεμα έως ότου πήξει η μπεσαμέλ. Σημάδι γι' αυτό είναι οι μεγάλες φουσκάλες που θα κάνει στην επιφάνεια από ένα σημείο και μετά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι ώστε να γίνει πιο εύγευστη. Τέλος προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και το τυρί. Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να πέσει λίγο η θερμοκρασία της.

Μόλις γίνει αυτό, προσθέτουμε τους κρόκους και ανακατεύουμε ξανά να ομογενοποιηθούν στο μείγμα.1Για τη συναρμολόγηση: Παίρνουμε το ταψί και το τοποθετούμε μπροστά μας. Ρίχνουμε 3-4 κουταλιές της σούπας μπεσαμέλ στον πάτο και απλώνουμε καλά με τη βοήθεια του κουταλιού ώστε να πάει παντού. Στη συνέχεια στρώνουμε τις πατάτες φροντίζοντας να είναι στρυμωγμένες η μία με την άλλη. Από πάνω βάζουμε μια στρώση μελιτζάνες και πασπαλίζουμε με λίγη τριμμένη γραβιέρα. Αδειάζουμε τον κιμά και με την βοήθεια μιας πλαστικής σπάτουλας φροντίζοντας να πάει παντού. Τοποθετούμε μια ακόμη στρώση από μελιτζάνες και τέλος περιχύνουμε με την μπεσαμέλ. Στρώνουμε ώστε να πάει παντού και πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40-45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει πολύ καλά η μπεσαμέλ μας. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε 30 λεπτά μέχρι να κόψουμε το πρώτο κομμάτι.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνολικά 31 κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων από τα 46 που είχαν αρχικά δηλώσει συμμετοχή στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, έλαβαν το πράσινο φως από το Α1 Πολιτικό Τμήμα του Αρείο . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν οι γονείς του βρέφους που πνίγηκε με τροφή στην Κω, μετά την απολογία τους στον εισαγγελέα, το απόγευμα της Τετάρτης (24.4.24). Οι γονεί . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νεότερα: Στην άσκηση κακουργηματικής ποινικής δίωξης για βιαιοπραγία κατά βουλευτή κατά την άσκηση των καθηκόντων του (άρθρο 157ΠΚ) προχώρησε η εισαγγελία σε βάρος του βουλευτή Κων . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δήλωσε πως δεν επιθυμεί ο ψηφοφόροι των Σπαρτιατών να στραφούν στο κόμμα, καθώς είναι άκ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ανακοίνωση: Η έναρξη λειτουργίας των απογευματινών χειρουργείων στην περιοχή μας αναδεικνύει καθημερινά την κυνική ομολογία της κυβέρνησης, ότι οι ασθενείς καλούνται να ξεπεράσουν τις τεράστιες αναμο
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Κατά την σημερινή (Τετάρτη 24 Απρίλη) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πατρέων, για το θέμα των συμβασιούχων της κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ, το Σώμα ενέκρινε, κατά πλειοψηφία, την ακόλ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Επίσκεψη  στο Κέντρο Ενημέρωσης και Προσέλκυσης Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Πανεπιστημίου Πατρών  (ΚΕΔΜΟΠ -Χάρισε Ζωή) πραγματοποίησαν σήμερα Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 ο Αναπληρωτής Περιφερειά
Image
Image

Search