GASTRONOMY

GASTRONOMY

Παραδοσιακοί λουκουμάδες με μέλι


Για όσους έχουν μεγαλώσει στην επαρχία ή είχαν την τύχη να διαμένουν σε μια περιοχή που διοργανώνει κλασικά πανηγύρια, οι πάγκοι με τους λουκουμάδες ήταν must. Τεράστια καζάνια με λάδι και σιρόπι μελιού πάντα οδηγούν τους επισκέπτες…

Έχουμε δείξει παλαιότερα και μια πιο απλή συνταγή, με δύο μόλις υλικά, για γρήγορο αποτέλεσμα. Αυτή όμως είναι η κατ' εξοχήν παραδοσιακή για λουκουμάδες.
Τα μυστικά της συνταγής
Η συνταγή για τους λουκουμάδες έχει μια μικρή διαφορά σε σχέση με τα υπόλοιπα γλυκά που γνωρίζουμε, γιατί γίνεται με μαγιά.

Είναι η μαγιά που θα τους κάνει αφράτους και πεντανόστιμους. Προσέξτε μόνο το νερό στη ζύμη να είναι χλιαρό, αλλά όχι καυτό, για να μην απενεργοποιήσει τη μαγιά.

Το δεύτερο και κρίσιμο ζήτημα είναι το σιρόπι. Καλό είναι να το ετοιμάσετε εκ των προτέρων, να είναι κρύο όταν τηγανίζετε τους λουκουμάδες. Φροντίστε να έχετε την κατσαρόλα με το σιρόπι δίπλα στο τηγάνισμα για να ρίχνετε τους λουκουμάδες απευθείας στο σιρόπι.

Τέλος, εκτός από το σιρόπι, που είναι σημαντικό να βασίζεται στο μέλι, μπορείτε να πασπαλίσετε τους λουκουμάδες με κανέλα και σπασμένα καρύδια. Η επιλογή βέβαια εδώ είναι δική σας και ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.

Υπάρχουν εκεί έξω εργαλεία που «κόβουν» λουκουμάδες σε μπαλάκια ή ακόμη και με τρύπα μέσα στο λάδι. Αν όμως δεν διαθέτετε κάτι τέτοιο, δείτε στο βίντεο το μυστικό με το ποτήρι νερό που θα σας δώσει τέλειους στρογγυλούς λουκουμάδες. Δείτε από το 1:55 και μετά...

 

Υλικά
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50 γρ. νισεστές
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 κουταλιά μέλι
1 πρέζα αλάτι
270ml χλιαρό νερό
Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Για το σιρόπι μελιού: ½ φλιτζάνι μέλι
½ φλιτζάνι ζάχαρη
¼ του φλιτζανιού νερό
1 κουταλάκι χυμό λεμονιού


Εκτέλεση


Σε κατσαρολάκι βάζουμε το μέλι, τη ζάχαρη και το νερό. Αφήνουμε να πάρει το σιρόπι βράση για 5 λεπτά και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού. Συνεχίζουμε το βράσιμο για 2 ακόμη λεπτά. Θέλουμε το σιρόπι να είναι κρύο όταν ξεκινήσουμε το τηγάνισμα των λουκουμάδων.
Βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός από το λάδι για το τηγάνισμα, σε ένα μπολ και ανακατεύουμε να ενωθούν.
Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 35 λεπτά περίπου.
Βάζουμε το λάδι σε κατσαρόλα, να ζεσταθεί καλά. Παίρνουμε ένα ποτήρι νερό δίπλα στην κατσαρόλα.
Βουτάμε το χέρι μας στο νερό, και στη συνέχεια παίρνουμε μια μικρή ποσότητα από τη ζύμη και την αφήνουμε απαλά στο τηγάνι. Δεν αφήνουμε το ζυμάρι από ψηλά για να μην πιτσιλίσει. Γεμίζουμε την κατσαρόλα, γυρίζουμε στα 2 λεπτά αφού πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
Με τρυπητή κουτάλα βουτάμε απευθείας τους ζεστούς λουκουμάδες στο σιρόπι. Συνεχίζουμε με όλη τη ζύμη.
Πηγή: iefimerida.gr

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Σε κοινό αγώνα για μόνιμες προσλήψεις καλεί ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης του πρώην συμβασιούχους των κοινωφελή προγραμμάτων της Πάτρας, ο οποίος μιλώντας στο «achaianews.gr» . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Γεμάτοι με ξερά χόρτα και κλαδιά που δημότες κλαδεύουν από τις αυλές και τους κήπους τους τα περιβόλια τους, έχουν γεμίσει τα σημεία περιμετρικά των κάδων, ακόμα και δίπλα από παιδ . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος ο 45χρονος που κατηγορείται για το θάνατο του 65χρονου Γερμανού στα Φέρμα Ιεράπετρας. Με τη διαδικασία τ . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη απέστειλε στη διευθύνουσα την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας παραγγελία προκειμένου να διενεργηθεί πειθαρχική ευθύνη της Εισαγγελέως Πρωτ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σήμερα Παρασκευή, 19 Απριλίου, στις 11 το πρωί, θα τελεστεί το ετήσιο μνημόσυνο για τους έξι Πατρινούς που βρήκαν πριν από 33 χρόνια, τραγικό θάνατο από τη φονική έκρηξη βόμβας στην οδό Βότση.   Το
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

 Η Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας – Δυτικής Αχαΐας σε ανακοίνωσή της αναφέρει: Η Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας και Δυτικής Αχαΐας της Ε.Ε.Δ.Υ.Ε στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της πολύμορφης δράσης της, που βρίσκε
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με σταθερούς ρυθμούς συνεχίζεται η διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων προς το ευρύ κοινό  εκ μέρους της 6η ΥΠΕ, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.   Για σήμερα Παρασκευή 19 Απριλίου προγραμματίζονται δειγμ
Image
Image

Search