Συστατικά
1 μεγάλο καθαρισμένο λαβράκι (800 γρ. περίπου),
½ φλ. άσπρο, ξηρό κρασί,
½ λεμόνι ο χυμός,
6 μέτριες πατάτες,
4-5 κουταλιές ελαιόλαδο,
1 κουταλιά ξεφυλλισμένο θυμάρι ή ψιλοκομμένα φυλλαράκια ρίγανης + 2 κλωναράκια για το ψάρι,
2-3 λεπτά φετάκια (ροδέλες) λεμόνι,
1 μεγάλη ντομάτα σε ροδέλες αλατοπιπερωμένες,
αλάτι, πιπέρι, μαϊντανός για πασπάλισμα.
Βήματα
Βήμα 1
Ξεπλένετε και στραγγίζετε το ψάρι και το βάζετε σε ένα γυάλινο ταψί.
Βήμα 2
Κάνετε 3-4 διαγώνιες χαρακιές με ένα μαχαιράκι σε κάθε πλευρά του, το περιχύνετε με το μισό κρασί και το λεμόνι, το αλατίζετε και το κρατάτε στην άκρη.
Βήμα 3
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190°C.
Βήμα 4
Ξεφλουδίζετε τις πατάτες και τις κόβετε με ένα βαρύ μαχαίρι σε πολύ λεπτά φετάκια (είτε κατά μήκος είτε σε ροδέλες).
Βήμα 5
Τις βάζετε σε ένα μπολ, ρίχνετε πάνω το θυμάρι ή τη ρίγανη, τις ραντίζετε με 2 κουταλιές περίπου ελαιόλαδο, τις αλατοπιπερώνετε και τις ανακατεύετε καλά.
Βήμα 6
Λαδώνετε με 1 κουταλιά ελαιόλαδο ένα πυρίμαχο ταψί και απλώνετε μέσα τις πατάτες σε ομοιόμορφη (περίπου) στρώση. Βάζετε το ταψί στο φούρνο και τις ψήνετε για 25 λεπτά.
Βήμα 7
Βγάζετε το ταψί από το φούρνο.
Βήμα 8
Στραγγίζετε το ψάρι και μπήγετε στην κοιλιά του τα κλωναράκια του θυμαριού ή της ρίγανης και τις ροδέλες του λεμονιού και το αλατοπιπερώνετε.
Βήμα 9
Απλώνετε πάνω από τις πατάτες το ψάρι και το περιχύνετε με το υπόλοιπο κρασί (1/4 φλ.).
Βήμα 10
Σκορπάτε γύρω τις ροδέλες των ντοματών, τα ραντίζετε όλα με 1-2 κουταλιές ελαιόλαδο, επιστρέφετε το ταψί στο φούρνο και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 20-30 λεπτά.
Βήμα 11
Σερβίρετε το φαγητό πασπαλισμένο με μαϊντανό!