Σε δημοπρασία η πρώτη αφίσα κινηματογραφικής προβολής στον κόσμο! (φωτο)

Σε δημοπρασία από τον οίκο Sotheby's βγαίνει μία αφίσα που προωθεί την πρώτη δημόσια προβολή ταινίας στο Παρίσι στα τέλη του 19ου αιώνα. Σχεδιάστηκε από τον καλλιτέχνη Ανρί Μπρισπό και θα πωληθεί σε online δημοπρασία στις 28 Αυγούστου με εκτιμώμενη αξία 40.000-60.000 δολάρια.

Η αφίσα, όπως εξηγεί ο Guardian, δείχνει ένα πλήθος ανθρώπων να πηγαίνουν στην πρώτη δημόσια προβολή μιας ταινίας, στις 28 Δεκεμβρίου του 1895.

Πρόκειται για ένα ιστορικό γεγονός στην ιστορία του κινηματογράφου, που σηματοδοτεί την αρχή μιας από τις σημαντικότερες πολιτιστικές εξελίξεις του 20ού αιώνα. Την εποχή εκείνη η προβολή της ταινίας προσέλκυσε λιγότερα από 30 άτομα σε ένα δωμάτιο όπου είχαν τοποθετηθεί 100 καρέκλες. Μάλιστα, οι εφημερίδες που είχαν προσκληθεί, επέλεξαν να μην παραστούν.

Η ιστορική 20λεπτη προβολή, αναφέρει ο Guardian, έγινε στο Salon Indien, στο υπόγειο του Grand Café στη Boulevard des Capucines. Ένας λευκός καμβάς κρεμασμένος στο τέλος της αίθουσας και μια επιλογή από μικρού μήκους ταινίες των αδερφών Λουμιέρ δημιούργησαν το σκηνικό της πρώτης κινηματογραφικής προβολής. Στις σκηνές που οι λίγοι παρευρισκόμενοι απήλαυσαν περιλαμβάνονταν εργάτες που έφευγαν από το εργοστάσιο Λουμιέρ και ένα παιδί να «ψαρεύει» ένα χρυσόψαρο από μια γυάλα!

 

 

Στην ίδια αίθουσα προβλήθηκε και μια άλλη ταινία μικρού μήκους με τίτλο L'Arroseur Arossé, που θεωρείται η πρώτη κωμωδία, ή η πρώτη ταινία μυθοπλασίας στον κόσμο. Δείχνει ένα αγόρι να πατάει στο λάστιχο ενός κηπουρού και στη συνέχεια, ξεκαρδιστικά, παίρνει το πόδι του και ο κηπουρός κοιτάζει με απορία το τέλος του σωλήνα.

Το κοινό λέγεται ότι είχε ανάμικτα συναισθήματα σε αυτή την πρώτη δημόσια κινηματογραφική προβολή. Ο Βίκτορ Περότ, που ήταν παρών στην εκδήλωση, έγραψε ότι μια κυρία φώναζε από τρόμο!

Αργότερα έγινε λόγος για μαγεία και πολλοί έλεγαν ότι οι ταινίες ήταν αποτέλεσμα σκοτεινών δυνάμεων.

Έτσι, οι εφημερίδες του Παρισιού δεν άργησαν να ασχοληθούν πιο σοβαρά με την εκδήλωση και μέσα σε δύο ημέρες την 1η και 2η Ιανουαρίου, περισσότερα από 2.000 άτομα πλήρωσαν ένα φράγκο για να δουν κινούμενες εικόνες. Μέσα σε λίγους μήνες οι κινηματογράφοι Λουμιέρ άνοιξαν σε μεγάλες πόλεις όλου του κόσμου.

Οι εφημερίδες του Παρισιού συνέλαβαν σύντομα την εκδήλωση, την παρουσίασαν μέσα σε δύο ημέρες και στις 1 και 2 Ιανουαρίου 1896 περισσότερα από 2.000 άτομα πλήρωναν ένα φράγκο για να δουν τις κινούμενες εικόνες. Μέσα σε λίγους μήνες, οι κινηματογράφοι Lumière είχαν ανοίξει σε μεγάλες διεθνείς πόλεις.

https://www.reader.gr