Βόμβα από Ε.Ε. στα social media: Δώστε μας τα μηνύματα υπόπτων για τρομοκρατία

Στο όριο της οργουελικής δυστοπίας βρίσκεται πλέον η Ε.Ε. καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, η Κομισιόν ετοιμάζεται να ασκήσει πιέσεις στις εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook ή το Twitter να δίνουν στις διωκτικές αρχές τα ιδιωτικά μηνύματα χρηστών τους που θεωρούνται ως ύποπτοι για τρομοκρατία.

Το ρεπορτάζ της έγκυρης βρετανικής εφημερίδας αναφέρει ότι το σχέδιο των Βρυξελλών προβλέπει τη δυνατότητα πρόσβασης από τις δικαστικές αρχές μιας χώρας στα δεδομένα ενός χρήστη που κρατούνται σε servers άλλης χώρας, αλλά και δεδομένα εκτός Ε.Ε., από τη στιγμή που η εταιρεία δραστηριοποιείται εντός της Ένωσης.

Οι πάροχοι θα υποχρεούνται να παραδώσουν το σύνολο των δεδομένων εντός δέκα ημερών από την παραλαβή του εντάλματος, ενώ ο αρμόδιος επίτροπος Φρανς Τίμερμανς εξήγησε ότι «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε απατεώνες και τρομοκράτες να χρησιμοποιούν τα μοντέρνα μέσα επικοινωνίας για να προωθούν τις εγκληματικές δράσεις τους».

Σήμερα δεν υπάρχει πανευρωπαϊκό πλαίσιο για τα δεδομένα των χρηστών των social media, ενώ το νέο νομικό πλαίσιο θα προβλέπει την παράδοση στις αρχές, στοιχείων όπως e-mail, προσωπικά μηνύματα και επικοινωνίες μέσω εφαρμογών.

Guardian