Πτώση των δημοκρατικών κομμάτων δείχνουν τα Exit Poll στην Γερμανία(ΦΩΤΟ)

Έκλεισαν στις 7 το απόγευμα ώρα Ελλάδος οι κάλπες για τις ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία, με την Άνγκελα Μέρκελ να είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την τέταρτη θητεία της στην Καγκελαρία.

Tα Exit Poll ωστόσο δείχνουν πτώση των δημοκρατικών κομμάτων, τα οποία μεταξύ τους μάλλον είναι αδύνατο να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας, με το ακροδεξιό κόμμα για πτώτη φορά μετά τον Β΄Παγκόσμιο πόλεμο, να γίνεται ρυθμιστής των εξελίξεων.

Το exit poll της γερμανικής τηλεόρασης:

  1. CDU-CSU (Χριστιανοδημοκράτες -Χριστιανοκοινωνιστές): 32,5%
  2. SPD (Σοσιαλιστές): 20%
  3. AFD (Εναλλακτική για τη Γερμανία): 13,5%
  4. FDP (Φιλελεύθεροι): 10,5%
  5. Die Linke (Αριστερά): 9%
  6. Grune (Πράσινοι): 8,5%

 

Με τη νίκη της Άνγκελα Μέρκελ να θεωρείται προδιαγεγραμμένη, ωστόσο  αυτή τη φορά «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες», αφού τα ποσοστά που θα πάρει κάθε κόμμα έχουν τεράστια σημασία, καθώς θα καθορίσουν τη σύνθεση της κυβέρνησης συνεργασίας και τη γραμμή που θα έχει στα ευρωπαϊκά θέματα αλλά και στο ζήτημα της Ελλάδας.

Το σημείο-κλειδί είναι τα ποσοστά που θα πάρει το Κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP), το οποίο στις τελευταίες εκλογές είχε μείνει εκτός Βουλής, αλλά τώρα, με επικεφαλής τον 38χρονο Κρίστιαν Λίντνερ, φλερτάρει με ποσοστά άνω του 8% στις δημοσκοπήσεις.

Εάν το FDP συμμετάσχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, τα πολιτικά σχέδια της κυρίας Μέρκελ σε σχέση με την Ευρώπη δυσχεραίνονται, ενώ είναι βέβαιο ότι θα καταστούν πιο δύσκολες οι αποφάσεις για την Ελλάδα, αφού ο κ. Λίντνερ είναι όχι απλώς αντίθετος με οποιεσδήποτε παραχωρήσεις προς τη χώρα μας, αλλά υποστηρίζει ότι το Grexit είναι η καλύτερη λύση.