Σπιτικός γύρος χοιρινός

Υλικά Συνταγής

    2½ κιλά χοιρινό (πανσέτα και σπάλα)
    2 κρεµμύδια τριµµένα
    1 µήλο πράσσινο τριµµένο
    4 ντοµάτες τριµµένες
    500 γραµ. γιαούρτι
    1 κ.σ κοφτή ρίγανη
    αλάτι
    φρεσκοτριµµένο πιπέρι

Εκτέλεση

Για να γίνει τέλειος ο σπιτικός γύρος χοιρινός στο φούρνο, ζητάμε από τον κρεοπώλη να κόψει το κρέας σε κοµµάτια για γύρο. Δηλαδή σε λεπτές φέτες.

Βάζουμε σε ένα γυάλινο σκεύος όλα τα υλικά. Τα ανακατεύουμε καλά και τα αφήνουμε σκεπασμένα µία νύχτα, να μαριναριστεί το κρέας καλά. Όσο πιο πολύ το μαρινάρετε, τόσο πιο νόστιμος θα γίνει ο γύρος στο τέλος.

Για να στήσουμε το γύρο, χρειαζόμαστε κοτοπουλιέρα (από το φούρνο της κουζίνας) ή αυτοσχέδια πατέντα. Αλλιώς, μπορούμε να τον περάσουμε σε τρία πλακέ σουβλιά για κεµπάπ.

Αφού περάσουμε το κρέας στη σούβλα, ξαπλώνουμε το γύρο πάνω σε μεγάλη λαδόκολλα. Τυλίγουμε γύρω γύρω σε πακέτο. Μετά τον τυλίγουμε µε αλουμινόχαρτο και τον ακουµπάµε πλαγιαστά πάνω σε ένα ταψάκι γεμάτο νερό.

Ακουμπάμε δηλαδή το πακέτο στο ταψί, ώστε το τελείωμα του γύρου να πλαγιάσει πάνω στο χείλος του ταψιού για να μην ακουμπάει στα υγρά του ταψιού.

Ψήνουμε στο φούρνο, στους 200 βαθμούς C για 1 ώρα και 15΄. Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται πάντα από την ποσότητα κρέατος που έχουμε βάλει στο γύρο.

Αφαιρούµε το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε το γύρο να ξεροψηθεί χωρίς να ακουμπάει στα υγρά του ταψιού. Στην ανάγκη αλλάζουμε ταψί ή ακόμα καλύτερα τον βάζουμε πάνω σε σχάρα που ακουμπάει σε ταψί. Έτσι, ξεροψήνουμε εξωτερικά το γύρο για ακόμα 10′ περίπου και είναι έτοιμος όταν εμφανιστούν φυσαλίδες ψησίματος στην επιφάνειά του.

Αν θέλουμε, κόβουμε τα ψημένα κοµµάτια και τα αφήνουμε να ροδίσουν ξανά. Φτιάχνουμε σουβλάκια τυλιχτά με το σπιτικό γύρο, συνοδεύουμε με τζατζίκι, ψητές ντομάτες και τις σπιτικές πίτες για σουβλάκι που σας έχω εδώ.

Εκτέλεση

Για να γίνει τέλειος ο σπιτικός γύρος χοιρινός στο φούρνο, ζητάμε από τον κρεοπώλη να κόψει το κρέας σε κοµµάτια για γύρο. Δηλαδή σε λεπτές φέτες.

Βάζουμε σε ένα γυάλινο σκεύος όλα τα υλικά. Τα ανακατεύουμε καλά και τα αφήνουμε σκεπασμένα µία νύχτα, να μαριναριστεί το κρέας καλά. Όσο πιο πολύ το μαρινάρετε, τόσο πιο νόστιμος θα γίνει ο γύρος στο τέλος.

Για να στήσουμε το γύρο, χρειαζόμαστε κοτοπουλιέρα (από το φούρνο της κουζίνας) ή αυτοσχέδια πατέντα. Αλλιώς, μπορούμε να τον περάσουμε σε τρία πλακέ σουβλιά για κεµπάπ.

Αφού περάσουμε το κρέας στη σούβλα, ξαπλώνουμε το γύρο πάνω σε μεγάλη λαδόκολλα. Τυλίγουμε γύρω γύρω σε πακέτο. Μετά τον τυλίγουμε µε αλουμινόχαρτο και τον ακουµπάµε πλαγιαστά πάνω σε ένα ταψάκι γεμάτο νερό.

Ακουμπάμε δηλαδή το πακέτο στο ταψί, ώστε το τελείωμα του γύρου να πλαγιάσει πάνω στο χείλος του ταψιού για να μην ακουμπάει στα υγρά του ταψιού.

Ψήνουμε στο φούρνο, στους 200 βαθμούς C για 1 ώρα και 15΄. Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται πάντα από την ποσότητα κρέατος που έχουμε βάλει στο γύρο.

Αφαιρούµε το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε το γύρο να ξεροψηθεί χωρίς να ακουμπάει στα υγρά του ταψιού. Στην ανάγκη αλλάζουμε ταψί ή ακόμα καλύτερα τον βάζουμε πάνω σε σχάρα που ακουμπάει σε ταψί. Έτσι, ξεροψήνουμε εξωτερικά το γύρο για ακόμα 10′ περίπου και είναι έτοιμος όταν εμφανιστούν φυσαλίδες ψησίματος στην επιφάνειά του.

Αν θέλουμε, κόβουμε τα ψημένα κοµµάτια και τα αφήνουμε να ροδίσουν ξανά. Φτιάχνουμε σουβλάκια τυλιχτά με το σπιτικό γύρο, συνοδεύουμε με τζατζίκι, ψητές ντομάτες και τις σπιτικές πίτες για σουβλάκι που σας έχω εδώ.

πηγη: argiro.gr