Μπάμιες στο φούρνο

Ένα από τα πιο γευστικά πιάτα του καλοκαιριού
Υλικά για 4 άτομα

  •     1 κιλό μπάμιες
  •     70 ml ξίδι από κρασί
  •     150 ml ελαιόλαδο
  •     1 κ. γλυκού ζάχαρη καστανή
  •     1 συσκευασία ντομάτα (500 γρ.)
  •     250 γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  •     1 ματσάκι δυόσμος, ψιλοκομμένος
  •     1 κ. σούπας σκόρδο ψιλοκομμένο
  •     200 γρ. φέτα μαλακή, θρυμματισμένη

Εκτέλεση

  •     Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180° C.
  •     Βάζετε σε μια κατσαρόλα το μισό λάδι και όταν ζεσταθεί ρίχνετε τις μπάμιες και τις σοτάρετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για περίπου 4 λεπτά, ανακατεύοντας απαλά με κουτάλα με προσοχή να μη διαλυθούν.
  •     Σβήνετε με το ξίδι και μετά από 1 λεπτό πασπαλίζετε με τη ζάχαρη. Ρίχνετε και το κρεμμύδι και σοτάρετε για λίγα λεπτά ακόμα.
  •     Αποσύρετε από τη φωτιά και αδειάζετε το μείγμα σε ένα μεσαίο ταψί.
  •     Προσθέτετε το σκόρδο, αλατοπιπερώνετε και περιχύνετε με την ντομάτα και 1½ φλιτζάνι τσαγιού ζεστό νερό.
  •     Σκεπάζετε καλά με αλουμινόχαρτο και ψήνετε το φαγητό για περίπου 40-45 λεπτά.
  •     Ξεσκεπάζετε το ταψί, σκορπίζετε το τυρί, περιχύνετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και συνεχίζετε το ψήσιμο για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να λιώσει ελαφρώς η φέτα και να γκρατιναριστεί το φαγητό.