Πίτα του βοσκού

Κλασική αγγλική συνταγή με ξεχωριστή γεύση, η οποία θα σας αφήσει με τις καλύτερες εντυπώσεις.

Υλικά για 4 άτομα

Για τις πατάτες

    1½ κιλό πατάτες
    100 γρ. βούτυρο αγελάδος
    μοσχοκάρυδο τριμμένο στη μύτη του κουταλιού
    200 γρ. γραβιέρα τριμμένη
    1½ φλιτζάνι γάλα ζεστό
    1 αβγό
    αλάτι
    πιπέρι

Για τον κιμά

    800 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
    4 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδος
    1 καρότο σε κυβάκια
    1 κλωναράκι θυμάρι
    1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
    2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
    1 κουτ. γλυκού μπαχάρι τριμμένο
    1 κουτ. γλυκού μίγμα μπαχαρικών για κρέας
    ½ ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί
    1 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ, περασμένη από το μούλτι
    10 ντοματίνια σε ροδέλες
    1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
    5-6 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
    αλάτι
    πιπέρι

Για την κρούστα

    τυρί τριμμένο
    φρυγανιά τριμμένη

Εκτέλεση

    Πλένετε καλά τις πατάτες και τις βράζετε ολόκληρες, με τη φλούδα τους σε άφθονο αλατισμένο νερό. Στις συνέχεια τις ξεφλουδίζετε και τις λιώνετε με πιρούνι.
    Βάζετε τις λιωμένες πατάτες σε κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά τις ανακατεύετε με πιρούνι με το μοσχοκάρυδο, το βούτυρο, το γάλα, αλάτι και πιπέρι.
    Μόλις γίνει ο πουρές, ρίχνετε μέσα το τυρί και το αβγό και ανακατεύετε καλά.

Για τον κιμά

    Σε μια μέτρια κατσαρόλα και σε δυνατή φωτιά ζεσταίνετε το βούτυρο και σοτάρετε πολύ καλά τον κιμά με το καρότο, το μπαχάρι και το μίγμα μπαχαρικών.
    Προσθέτετε το κρεμμύδι και το σκόρδο και ανακατεύετε μέχρι να μαραθούν. Σβήνετε με το κρασί και αφήνετε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
    Στη συνέχεια προσθέτετε στην κατσαρόλα τα ντοματάκια κονκασέ, τα ντοματίνια, τη ζάχαρη και ανακατεύετε. Χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα με καπάκι και μαγειρεύετε για 20 λεπτά τον κιμά.
    Τραβάτε την κατσαρόλα από την φωτιά, προσθέτετε τον μαϊντανό και ανακατεύετε.
    Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200οC. Βουτυρώνετε ένα ταψάκι ή πυρίμαχο σκεύος και απλώνετε μέσα μια λεπτή στρώση πουρέ, από πάνω απλώνετε ομοιόμορφα τον κιμά και σκεπάζετε με τον υπόλοιπο πουρέ.
    Πασπαλίζετε με τριμμένο τυρί και λίγη φρυγανιά και ψήνετε στον φούρνο για 10-15 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.