Τσίπρας για επίσκεψη Σταϊνμάγερ: Να αφήσουμε πίσω μας στερεότυπα που μας δηλητηριάζουν(ΦΩΤΟ)

Επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας πραγματοποιεί ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Κατά τη συνάντησή του με τον Αλ. Τσίπρα ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ ζήτησε συγγνώμη για τις φρικαλεότητες του ναζισμού και μίλησε για ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας, ενώ από το Προεδρικό Μέγαρο έστειλε μήνυμα για κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον στην επίλυση του προσφυγικού και για την ανάγκη εξάλειψης του σκεπτικισμού στις επικείμενες ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός επανέλαβε στον Γερμανό πρόεδρο τις πάγιες θέσεις της κυβέρνησης για το κατοχικό δάνειο και τις γερμανικές αποζημιώσεις.

Την πεποίθηση ότι η επίσκεψη Σταϊνμάγερ θα αποτελέσει την αφορμή για μια νέα αρχή στις ελληνογερμανικές σχέσεις, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να αφήσουν πίσω τα οκτώ χρόνια των μνημονίων και τα εκατέρωθεν στερεότυπα που δηλητηριάζουν τις σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας προσβλέποντας σε ένα μέλλον ισότιμης συνεργασίας.

Ταυτόχρονα είπε ότι δεν πρέπει να κρύψουν «κάτω από το χαλί» τις όποιες διαφορές έρχονται από το μακρινό παρελθόν, για τις οποίες σημείωσε ότι «πρέπει να λυθούν με βάση το διεθνές δίκαιο, το οποίο όλοι σεβόμαστε» και να δουλέψουν σκληρά προκειμένου να περιορίσουν τις ακραίες και λαϊκιστικές φωνές στο κοινό ευρωπαϊκό σπίτι.

Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα μοντέλο συνεννόησης ανάμεσα σε δύο λαούς που θέλουν να ζήσουν ειρηνικά χωρίς να υποτιμούν ο ένας την ιστορία και την ταυτότητα του άλλου, σημείωσε επίσης ο κ. Τσίπρας και τόνισε ότι «η συμφωνία είναι ένα θαρραλέο βήμα που θα συμβάλει στη σταθερότητα στα Βαλκάνια και κατ' επέκταση στην ευρύτερη περιοχή».


Ο κ. Σταϊνμάγερ ζήτησε συγγνώμη για τις φρικαλεότητες του ναζισμού στην Ελλάδα και υπογράμμισε ότι δεν θέλει να ξεχάσουμε το παρελθόν, ούτε να παραβλέψει την ηθική ενοχή για αυτές τις φρικαλεότητες.

Συμφώνησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό για μια νέα αρχή στις ελληνογερμανικές σχέσεις, λέγοντας: «Δικαίως αναφερθήκατε σε μια νέα αρχή, μπορούμε να γράψουμε ένα καινούργιο κεφάλαιο των σχέσεων των δύο χωρών».