ΣΥΡΙΖΑ με Κατσιφάρα στην Περιφέρεια ;

Πριν από μία εβδομάδα ακριβώς, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας έδινε το στίγμα το οποίο θα ακολουθήσει το κόμμα στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εκεί, κάλεσε τις οργανώσεις και την Κεντρική Επιτροπή να προχωρήσουν στη δημιουργία ενός μεγάλου, δημοκρατικού, προοδευτικού ρεύματος «που θα συμπαρασύρει τις τοπικές βαρονίες εις όφελος των τοπικών κοινωνιών».

Σύμφωνα με τα όσα έχουν ειπωθεί από τα αρμόδια χείλη, οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019. Η πραγματικότητα λέει πως υπάρχει άπλετος χρόνος ώς τότε προκειμένου να δημιουργηθούν οι συμμαχίες εκείνες που θα οδηγήσουν στη δημιουργία αυτού του προοδευτικού ρεύματος, απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό, την Ακροδεξιά, τον φασισμό, τη διαφθορά, τη διαπλοκή, τον ρατσισμό, την ξενοφοβία και την ομοφοβία.

Αυτό το ρεύμα, με τη σειρά του, μπορεί να αποτελέσει τη μαγιά και για νέες συμμαχίες, στο πλαίσιο αυτή τη φορά των εθνικών εκλογών. Πάντα, βέβαια, με την προϋπόθεση ότι και αυτές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και όχι νωρίτερα.

Τα ονόματα στις περιφέρειες

Hδη πάντως γίνεται παρέλαση ονομάτων υποψηφίων τόσο για τους δήμους όσο και για τις περιφέρειες. Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν δεδομένη τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ σε 3 νυν περιφερειάρχες: στον Απόστολο Κατσιφάρα της Δυτικής Ελλάδας και τον Σταύρο Αρναουτάκη της Κρήτης, οι οποίοι προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, και στον Θόδωρο Καρυπίδη της Δυτικής Μακεδονίας.

Ενδεχομένως ο ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει και τον νυν περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Θεόδωρο Γαλιατσάτο, η πλειονότητα των στελεχών του οποίου ανήκει στη ΛΑ.Ε. Οσον αφορά την Αθήνα, ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να έχει εκ νέου υποψήφια τη Ρένα Δούρου, ωστόσο δεν είναι σίγουρο αν η ίδια θέλει κάτι τέτοιο. Πάντως, για την περιφέρεια της Αθήνας έχει ήδη ακουστεί και το όνομα του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση.

Τα ονόματα στους δήμους

Είναι δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει όλους τους δημάρχους οι οποίοι κέρδισαν την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση και είναι 21 τον αριθμό. Από εκεί και πέρα τα δύσκολα αρχίζουν για τις μεγάλες πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά, Πάτρα, Λάρισα, Ηράκλειο).

Για την Πάτρα το τοπίο είναι μάλλον θολό. Ο υποψήφιος του 2014 και νυν βουλευτής Κώστας Σπαρτινός έχει δηλώσει πως δεν πρόκειται να είναι εκ νέου υποψήφιος για τον Δήμο Πατρέων. Με δεδομένο ότι το αντίπαλο δέος είναι ο Κώστας Πελετίδης του ΚΚΕ, πιθανότατα κι εδώ θα υπάρξει μια κοινή υποψηφιότητα με την Κεντροαριστερά.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών