Το Μαξίμου δεν σχεδιάζει εκλογές, ούτε και τις αποκλείει όμως

Σε κατάσταση πλήρους στασιμότητας βρίσκεται η δεύτερη αξιολόγηση και η κυβέρνηση πασχίζει σε παρασκηνιακό επίπεδο να «ξεκολλήσει» τις διαβουλεύσεις με τους θεσμούς σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει και ένα πιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο πιέζονται από όλες τις πλευρές. Κι αυτό γιατί πέρα από τις καθυστερήσεις που καταγράφονται σε ό,τι αφορά στο κλείσιμο της αξιολόγησης, δέχονται πυρ ομαδόν στην οικονομία εξαιτίας της μεγάλης κοινωνικής δυσαρέσκειας από το κύμα φόρων που σαρώνει τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών.

Εξ’ αυτού του λόγου, όσο συντομότερα υπάρξει θετική κατάληξη στις διαπραγματεύσεις τόσο το καλύτερο για τους κυβερνητικούς που παραδέχονται ότι θα πάρουν «βαθιά πολιτική ανάσα» και ότι «θα γυρίσει το κλίμα στην οικονομία».

Χαμηλώνουν τον πήχη για λύση άμεσα

Προς ώρας πάντως, ακριβής απάντηση για το πότε θα έχουμε συμφωνία δεν υπάρχει. «Όσο το δυνατόν πιο σύντομα» αρκούνται να πουν κυβερνητικές πηγές.

Κρίσιμες βέβαια είναι οι συναντήσεις της 12ης Ιανουαρίου (euroworking group) και της 26ης Ιανουαρίου (eurogroup), ενώ στις 9 Φεβρουαρίου συνεδριάζει το ΔΣ του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον με βασικό αντικείμενο την παραμονή ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα.Για όλους αυτούς τους λόγους, υπάρχει μία γενικευμένη αίσθηση ότι οδεύουμε προς Φεβρουάριο παρότι –επισήμως- το Μαξίμου αποφεύγει να τοποθετηθεί και να μιλήσει με ημερομηνίες.

Δεν σχεδιάζουν εκλογές -Ούτε και τις αποκλείουν

Στο Μαξίμου δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να προκύψουν εκλογές, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι σε όλους τους τόνους διαμηνύουν πως δεν είναι στο σχεδιασμό τους.

«Πάντα μπορεί να προκύψουν εκλογές, όπως και οι σεισμοί» δηλώνουν στο iefimerida κυβερνητικοί παράγοντες.

Σημειωτέον, ότι ο υπουργός εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης ήταν αυτός που  πυροδότησε εκ νέου αυτά τα σενάρια. Αιτιολογώντας την άποψή του ότι κάτι τέτοιο μπορεί να προκύψει από «μία πλήρη ανατροπή των σημερινών δεδομένων ή μέσα από ένα απόλυτο αδιέξοδο που κανείς δεν μπορεί να το αποκλείει».

Πηγή: ​iefimerida.gr