Η θέση της παράταξης "Τώρα για την Πάτρα" για την χωροθέτηση του Νέου Αστυνομικού Μεγάρου

"Είναι θέση μας ότι η οποιαδήποτε χωροθέτηση χρήσεων μέσα στον αστικό ιστό κυρίαρχο λόγο έχει ο Δήμος. Η χωροθέτηση Διοικητικών Λειτουργιών που επηρεάζουν άμεσα τον τρόπο λειτουργίας της πόλης δεν μπορεί να γίνονται μόνο με κριτήριο αν κάποια θέση ικανοποιεί τις ανάγκες μίας και μόνο υπηρεσίας αλλά πρέπει να είναι συμβατή με την γενικότερη λειτουργία της πόλης. Αυτό ισχύει και για την χωροθέτηση του Αστυνομικού Μεγάρου", τονίζει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη "Τώρα για την Πάτρα", προσθέτοντας:

"Η λειτουργία του Αστυνομικού Μεγάρου στην οδό Ερμού δεν ικανοποιεί πλέον τις ανάγκες τις Αστυνομίας και ταυτόχρονα βρίσκεται σε σύγκρουση με τις λειτουργίες της κεντρικής περιοχής. Η ανάγκη ανέγερσης Νέου Αστυνομικού Μεγάρου είναι επιτακτική. Ως Δημοτική αρχή βρισκόμαστε συνεχώς σε συνομιλίες έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί η ανταλλαγή οικοπέδων μεταξύ του Δήμου και της Αστυνομίας ώστε να ανεγερθεί το Νέο Αστυνομικό Μέγαρο σε οικόπεδο που βρίσκεται στην Αρχή της Μικρής Περιμετρικής. Η διοίκηση της Αστυνομίας σύμφωνα με τις δηλώσεις στα ΜΜΕ φαίνεται ότι πλέον απορρίπτει (για δικούς της, απολύτως σεβαστούς λόγους) αυτή την ανταλλαγή.

Κατά τη διάρκεια της θητείας μας στην ανακοίνωση της ιδέας της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων. η δημιουργία ενός Πολιτιστικού – Αρχαιολογικό Πάρκου στην περιοχή του Αρχαιολογικού Μουσείου. ήταν δομικό στοιχείο. Ο Δήμος έχει εντάξει στους σχεδιασμούς του πλέον, σε όλη την περιοχή από Αρέθα μέχρι Αμερικής να δημιουργήσει το Πολιτιστικό – Αρχαιολογικό Πάρκο. Μάλιστα αυτός έχει γίνει αποδεκτός και από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, η οποία μάλιστα σκοπεύει να τον επεκτείνει με τον υποβιβασμό την ΝΕΟ και ένταξη στο Πάρκο και του χώρου που βρίσκεται απέναντι από το Αρχαιολογικό Μουσείο. Είναι προφανές ότι η ανέγερση του νέου Αστυνομικού Μεγάρου στην οδό Αμερικής δεν είναι συμβατή με τους σχεδιασμούς της πόλης.

Προτείνουμε το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει απόφαση για σημειακή τροποποίηση του ΓΠΣ (αφού έχει περάσει η 5ετία από την έγκρισή του) και να χαρακτηρίσει όλη πλέον την περιοχή ως Πολιτιστικό Πάρκο – Χώρο Πολιτισμού. Κάτι τέτοιο θα επιταχύνει την όλη διαδικασία για την υλοποίηση του Πάρκου και ταυτόχρονα προστατέψει την Πάτρα από μονομερείς ενέργειες που μπορεί να ανατρέψουν ή να υποβαθμίσουν τον σχεδιασμό της πόλης."