Γεράσιμος Γερολυμάτος: Ποιους ενοχλεί ο Ελληνικός πολιτισμός και γιατί;

Γλυπτά του Παρθενώνα

Τα γλυπτά του Παρθενώνα δημιουργήθηκαν πολύ πριν τη γέννηση του Ελγιν ο οποίος τα λήστευε με βάναυσο τρόπο χρησιμοποιώντας λοστούς και προκαλώντας καταστροφές πάνω στα αετώματα. Ότι δεν του άρεσε δε το πέταγε. Πρόκειται περί λεηλασίας και βανδαλισμού.

Ο κος Μπαλτάς έχει τραγική άγνοια του ζητήματος και δεν έχει όραμα για τον πολιτισμό. Είναι σημειολογικά λάθος όταν η Βρετανική κοινή γνώμη άρχισε να μεταστρέφεται υπέρ της Ελληνικής θέσης ο κος Μπαλτάς ως Υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας να αποκαλεί τα γλυπτά του Παρθενώνα «Ελγίνεια» παρέχοντας έτσι τη μεγαλύτερη εκδούλευση στο Βρετανικό Μουσείο!

Η νομική διεκδίκηση ήταν παράξενη από την αρχή. Η κυβέρνηση Σαμαρά για λόγους πολιτικής ψηφοθηρίας ξεκίνησε τη νομική διεκδίκηση αλλά ο Ξυδάκης, προκάτοχος του Μπαλτά, την είχε αρνηθεί. Η νομική διεκδίκηση των γλυπτών έπρεπε να συνεχισθεί ακόμα και εάν η απόφαση ήταν κατά της Ελλάδας γιατί η διεθνής προβολή του ζητήματος θα ανάγκαζε τους ληστές των γλυπτών να κατεβάσουν το κεφάλι κάτω γιατί είναι ηθικά έκπτωτοι

Θα υπήρχε υποστήριξη και από άλλες χώρες που είναι θύματα ληστειών πολιτιστικής κληρονομιάς όπως είναι το Ιράκ όπου το μουσείο της Βαγδάτης είναι κατά ρημαγμένο. Παράλληλα, ο ΟΗΕ με τη ρητή του αναφορά στην επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα δημιούργησε το υπόβαθρο στο οποίο μπορούμε να βασιστούμε.

Αμφίπολη

Η συνταξιοδότηση της κας Περιστέρη είναι σκόπιμη. Η κα Περιστέρη ήξερε τα πάντα για το μνημείο και το ότι ανήκει στα τέλη του 4ου αι. π.χ. δηλαδή την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Το πόρισμά της δεν άρεσε γιατί δημιουργήθηκε ένα αίσθημα υπερηφάνειας σε όλους τους Έλληνες. Δεν άρεσε όμως και για πολιτικούς λόγους γιατί κατοχύρωνε την περιοχή ως Μακεδονία και θα άλλαζε τις ισορροπίες με τις ψευτομακεδονίες.

Δεν είναι τυχαίο ότι για το πόρισμά της οι Σκοπιανοί έσταζαν δηλητήριο. Το ζήτημα ήταν επικίνδυνο και έπρεπε για τους λόγους που προαναφέρθηκαν να υποβαθμισθεί γι’αυτό και η εμμονή να είναι το μνημείο ρωμαϊκό παρά τις διαβεβαιώσεις πλήθος επιστημόνων όπως είναι ο Αντόνιο Κόρσο που υποστηρίζει την ελληνικότητα του μνημείου. Δυστυχώς, το μνημείο σήμερα παραμένει ασυντήρητο.

Πολιτική εθνομηδενισμού

Τα τελευταία 30-40 χρόνια στον τόπο μας υπάρχει σκυταλοδρομία αθλιότητας με αποκορύφωμα την εποχή Σημίτη μέχρι τις σημερινές δηλώσεις των πολιτικών που έρχονται με τη μορφή καταιγίδας. Ο Σημίτης με τον ΟΠΕΚ στον οποίο προήδρευε ο κος Λιάκος, άνθρωπος του Σημίτη δηλαδή, καλλιεργούσε τον εθνομηδενισμό.

Οι ίδιοι άνθρωποι που εμπλέκονται με τον εθνομηδενισμό είναι οι ίδιοι άνθρωποι που συνδέονται με τις διάφορες «αλυτρωτικές» τάσεις όπως είναι ο Χριστόπουλος που υποστήριζε ότι υπάρχει συμπαγής τουρκικός πληθυσμός στη Θράκη (!!!) εξυπηρετώντας έτσι τα συμφέροντα της Τουρκίας.

Γεράσιμος Γερολυμάτος: Γνωστός ζωγράφος και μπλόγκερ του Περί Τέχνης ο Λόγος