Σταϊκούρας: Αχρείαστο το μνημόνιο, επώδυνο για τους πιο αδύναμους

Επίθεση στη κυβέρνηση εξαπέλυσε ο εισηγητής της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας, κατηγορώντας την ότι φορτώνει τον ελληνικό λαό με ένα ακόμα αχρείαστο μνημόνιο, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη συζήτηση των επιτροπών για το πολυνομοσχέδιο. Παράλληλα, έκανε λόγο για ταπεινωτική εξέλιξη, απορρίπτοντας τις αιτιάσεις περί καθαρής εξόδου της χώρας, αντιτείνοντας ότι «αυτό που θα υπάρξει, είναι ένα νέο πρόγραμμα λιτότητας χωρίς χρηματοδότηση».

«Είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Για πολλοστή φορά συζητούμε νομοσχέδια με διαδικασίες εξπρές. Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση επικαλείται πιεστικά χρονικά διαστήματα. Η κοινωνία βιώνει την ανικανότητα και την αβελτηρία της κυβέρνησης. Αρνείστε τρία χρόνια να μας υποβάλετε τις επικαιροποιήσεις του Μνημονίου», δήλωσε.

Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, κατά την ομιλία του, χαρακτήρισε ανέφερε πως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι η κυβέρνηση των φόρων, των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών που αδυνατεί να επαναφέρει την κανονικότητα στην ελληνική κοινωνία.

Μάλιστα όσον αφορά την υποθήκη της δημόσιας περιουσίας μέχρι το ποσό των 25 δις ευρώ που υπάρχει στο νομοσχέδιο ο κύριος Σταϊκούρας το χαρακτήρισε ως ταπεινωτική εξέλιξη.

«Η δημόσια περιουσία μπαίνει υποθήκη και ενεχυριάζεται μέχρι του ποσού των 25 δις. Η κυβέρνηση βάζει υποθήκη το σπίτι της χωρίς καν να παίρνει το σύνολο του δανείου. Η ταπεινωτική αυτή εξέλιξη αποδεικνύει ότι το βαρέλι δεν έχει πάτο για την σημερινή κυβέρνηση. Το τρίο αχρείαστο μνημόνιο μνημόνιο που φέρνει αποκλειστικά την σφραγίδα Τσίπρα Καμμένου το πιο επώδυνο μνημόνιο κυρίως για τα πιο αδύναμα εισοδηματικά στρώματα από την πιο μνημονιακή κυβέρνηση του τόπου. Η κυβέρνηση των φόρων, των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών αδυνατεί να επαναφέρει την κανονικότητα στην χώρα. Η κυβέρνηση γράφει τον επίλογο της τελευταίας έκδοσης του βιβλίου με τίτλο πως να κάνεις τα πάντα προκειμένου να κερδίσεις λίγο χρόνο στην εξουσία».

Ο κ. Σταϊκούρας αμφισβήτησε πως θα υπάρξει καθαρή έξοδος από το μνημόνιο μετά τον Αύγουστο και πρόσθεσε πως αυτό που τελειώνει τον Αύγουστο είναι η χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ενώ τα μνημονιακά μέτρα θα συνεχιστούν για τα πολλά επόμενα χρόνια με πολλές μεταμνημονιακές δεσμεύσεις που καμιά άλλη χώρα που βγήκε από τα μνημόνια δεν είχε.

«Η κυβέρνηση έχει ψηφίσει πρόσθετα μέτρα λιτότητας για μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, έχει δεσμευθεί στην επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων για τέσσερα χρόνια μετά το 2018, έχει δεσμεύσει τη δημόσια περιουσία της χώρας για έναν αιώνα, έχει συμφωνήσει η υλοποίηση των παρεμβάσεων για το χρέος να γίνει μετά το καλοκαίρι και στο βαθμό που αυτό τότε κριθεί αναγκαίο από τους θεσμούς, έχει αποδεχθεί το μηχανισμό ενισχυμένης και όχι μεταπρογραμματικής εποπτείας που ισχύει για τις άλλες χώρες που βγαίνουν από τα μνημόνια και ο οποίος συνοδεύεται από αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις. Καμιά άλλη χώρα που βγήκε από τα μνημόνια δεν είχε αυτές τις δεσμεύσεις».

Επικριτικός εμφανίστηκε και για το αναπτυξιακό ολιστικό σχέδιο της κυβέρνησης, λέγοντας: «Πρώτη φορά έχω δει αναπτυξιακό ολιστικό σχέδιο χωρίς ούτε έναν πίνακα, χωρίς έναν στόχο , χωρίς ένα χρονοδιάγραμμα. Είναι έκθεση ιδεών χωρίς ποσοτικοποιημένους στόχους και συγκεκριμένες εφαρμόσιμες πολιτικές. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ αδυνατεί να επιτύχει υψηλούς και διατηρήσιμους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης με αποτέλεσμα η οικονομία να σέρνεται σε μια κατάσταση παραλυτικής στασιμότητας. Η κυβέρνηση σε πλήρη ασυνέπεια με όσα υποστήριζε από σφοδρός πολέμιος των υψηλών πλεονασμάτων σήμερα έγινε λάτρης και υπερασπιστής τους»