Επαγωγική εστία: η Βασίλισσα της σύγχρονης κουζίνας

Αν και η πιο συνήθης επιλογή στην κουζίνα είναι τα ηλεκτρικά μάτια, πλέον θα επέλεγα κουζίνα επαγωγικής τεχνολογίας (induction-ιντάξιον).

Αυτή τη στιγμή στην κουζίνα μου έχω δύο μάτια ηλεκτρικά και δύο επαγωγικά. Μάλιστα, θυμάμαι ότι ήθελα να πάρω και τα τέσσερα ηλεκτρικά και ευτυχώς με είχε μεταπείσει ο πωλητής. Τώρα μετανιώνω που δεν είναι όλα αυτή της τεχνολογίας!

Κοιτάζοντας εξωτερικά στον πάτο κάθε κατσαρόλας βλέπουμε σε ποιες εστίες μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε. Το σημαδάκι που μοιάζει με ελατήριο (κυκλάκια ενωμένα) είναι η ένδειξη της επαγωγικής εστίας.

Τα πλεονεκτήματα της επαγωγικής εστίας σε σχέση με την ηλεκτρική, είναι πολύ περισσότερα. Θεωρώ ότι η τεχνολογία αυτή αποκτά ξεκάθαρο προβάδισμα. Η ταχύτητα που ζεσταίνεται η κατσαρόλα είναι Αμεση στην επαγωγική εστία. Συγκρίνοντας ίδια ποσότητα νερού, πήρε τον διπλάσιο χρόνο να κοχλάσει στο ηλεκτρικό μάτι σε σύγκριση με το επαγωγικό.

Ακόμη ένα μεγάλο συν είναι ότι, η επαγωγική εστία είναι η πιο οικονομική σε κατανάλωση. Καθαρίζεται πανεύκολα και είναι και η πιο ασφαλής. Μαγνητίζει το σκεύος και δεν παράγει θερμότητα. Επομένως, μειώνονται οι κίνδυνοι ατυχημάτων.

Το μάτι δουλεύει μόνο εφόσον εφάπτεται πάνω του το σκεύος. Επομένως, αφαιρώντας την κατσαρόλα από το μάτι αν ακουμπήσουμε το χέρι μας σε αυτό η θερμότητα που θα νιώσουμε είναι αυτή που μετέφερε η κατσαρόλα στην εστία καθώς ζεσταινόταν. Άρα, σβήνοντας το μάτι μπορείς ν’ αφήσεις το σκεύος επάνω χωρίς τον φόβο ότι θα καεί, θα πιάσει από κάτω, κτλ. Κάτι που δεν ισχύει με τα ηλεκτρικά μάτια που συνεχίζουν να ζεσταίνουν μέχρι να κρυώσουν

.

Για οικονομικές επαγωγικές εστίες πατα εδω.