Καταλονία: Αυτονομία τέλος η «απάντηση» Ραχόι στον Πουτζδεμόν

Καταλονία, ώρα μηδέν. Ο Κάρλες Πουτζδεμόν «απάντησε» με απειλή στο τελεσίγραφο της Μαδρίτης. Και ο Μαριάνο Ραχόι «σήκωσε το γάντι». Και έκανε αυτό για το οποίο είχε κι εκείνος απειλήσει: αναστέλλει την αυτονομία της Καταλονίας.

Όλα θα γίνουν το Σάββατο (21.10.2017) όταν η ισπανική κυβέρνηση θα ενεργοποιήσει το άρθρο 155 του ισπανικού Συντάγματος. Με αυτό, η Μαδρίτη θα πάρει τον έλεγχο της Καταλονίας, καταργώντας την αυτονομία της!

Το τελεσίγραφο Πουτζδεμόν

Ο Κάρλες Πουτζδεμόν «απάντησε» το πρωί της Πέμπτης (19.10.2017) στο τελεσίγραφο του Μαριάνο Ραχόι. Αλλά το έκανε με ένα… δικό του τελεσίγραφο! Και κυρίως δεν απάντησε στο μέγα ερώτημα: κήρυξε η Καταλονία ανεξαρτησία ή όχι;

Στην επιστολή του, ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Καταλονίας διεμήνυσε στην ισπανική κυβέρνηση πως θέλει διάλογο. Και πως για την ώρα, η αναστολή της ανεξαρτησίας παραμένει. Αν όμως, η Μαδρίτη δεν δεχτεί να καθίσει στο ίδιο τραπέζι μαζί του και να γίνει διάλογος, τότε, θα κηρύξει την ανεξαρτησία!

Απειλή στην απειλή

Ο Μαριάνο Ραχόι τήρησε σκληρή στάση από την αρχή. Έδωσε τελεσίγραφο έως την Τρίτη και μετά έως σήμερα. Ζήτησε σαφή απάντηση: κήρυξε η Καταλονία την ανεξαρτησία της από την Καταλονία ή όχι; Απάντηση δεν πήρε ούτε την πρώτη φορά ούτε τη δεύτερη.

Σήμερα, ο πρόεδρος της Καταλονίας έστειλε ένα σαφές μήνυμα. Όπως εκείνο του Ραχόι. Είπε ότι η Βουλή της Καταλονίας θα μπορούσε να ψηφίσει για την επίσημη κήρυξη της ανεξαρτησίας της, αν δεν γίνει διάλογος με τη Μαδρίτη.

Και αυτή τη φορά, όμως, δεν διευκρίνισε αν κήρυξε την ανεξαρτησία της Καταλονίας ή όχι.

«Αν η κυβέρνηση εξακολουθήσει να εμποδίζει τον διάλογο και συνεχίσει την καταστολή, το καταλανικό κοινοβούλιο θα μπορούσε να προχωρήσει, αν κριθεί σωστό, στην ψηφοφορία για την επίσημη κήρυξη της ανεξαρτησίας», ανέφερε ο Πουτζντεμόν σε επιστολή που απέστειλε στον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι.

newsit