Ο πατέρας του Γαλαζούλα ο δολοφόνος της 15ης Ιουλίου στο Γέρακα

Βεντέτα ήταν η δολοφονία του 60χρονου Μανούσου Ριτζάκη στο Γέρακα το μεσημέρι της 15ης Ιουλίου όταν έπεσε νεκρός με τέσσερις σφαίρες, δύο στο κεφάλι και δύο στο σώμα

Ως δράστης συνελήφθη ο ηλικίας 49 ετών πατέρας του Θοδωρή Γαλαζούλα, του 20χρονου φοιτητή που είχε δολοφονηθεί στην Πεντέλη από τον 23χρονο γιο του θύματος. Ο 23χρονος που συνελήφθη το 2016 είναι προφυλακισμένος για την υπόθεση το Μάιο

Η εκδοχή της βεντέτας ήταν από την πρώτη στιγμή ένα από τα βασικά σενάρια που εξέταζαν οι αστυνομικοί, ο οποίοι μετά από έρευνα κατέληξαν στην ταυτοποίηση του 49χρονου ως δράστη και στη σύλληψή του την Πέμπτη.

Το θύμα λίγο πριν από τις 13:00 το μεσημέρι του Σαββάτου είχε σταθμεύσει το αυτοκίνητό του στη Λ. Μαραθώνος και Σπάτων και φέρεται να πήγε σε απέναντι κρεοπωλείο για να ψωνίσει.

Επιστρέφοντας στο όχημά του, και όταν μπήκε σε αυτό, φαίνεται να δέχθηκε την επίθεση του δολοφόνου του, ο οποίος είτε άνοιξε την πόρτα και πυροβόλησε τέσσερις φορές το θύμα είτε βρισκόταν στο εσωτερικό του αυτοκινήτου που ήταν ανοικτό.

Οι βολίδες βρήκαν τον 60χρονο στο λαιμό και στην ωμοπλάτη, από την αριστερή πλευρά του σώματός του. Κανείς δεν άκουσε τους πυροβολισμούς, με τους αστυνομικούς να εικάζουν πως ο δολοφόνος χρησιμοποίησε όπλο με σιγαστήρα ή άλλο μετασκευασμένο όπλο.

Το χρονικό της δολοφονίας Γαλαζούλα και η ομολογία του δράστη

Ύστερα από πολλές ώρες ανάκρισης στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής ο 23χρονος είχε ομολογήσει τον περασμένο Νοέμβριο την εμπλοκή του στη δολοφονία του φοιτητή του ΤΕΙ Αθήνας Θοδωρή Γαλαζούλα.

Ο νεαρός ανέφερε στους αστυνομικούς ότι θεώρησε τον εαυτό του εξαπατημένο από το θύμα μετά από δοσοληψία ναρκωτικών.

Οι αξιωματικοί του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής είχαν ταυτοποιήσει φυσίγγια που βρήκαν στο σπίτι του δράστη με τα τρία φυσίγγια που είχαν βρεθεί δίπλα από τη σορό του θύματος. Μπροστά σε αυτά τα στοιχεία, την ανάλυση κλήσεων από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου και την ανταλλαγή μηνυμάτων που είχε ο δράστης με το θύμα την ημέρα της εξαφάνισής του, ο 23χρονος «έσπασε» και ομολόγησε όσα γνώριζε.

Αρχικά οι αστυνομικοί είχαν διαπιστώσει δεκάδες τηλεφωνικές κλήσεις και μηνύματα ανάμεσα στον δράστη και το θύμα, λίγες ώρες πριν εκείνος φύγει από το σπίτι του στον Γέρακα, προκειμένου να πάει στο ραντεβού για την επίλυση των διαφορών τους.

Ο συγκεκριμένος νεαρός ήταν ανάμεσα στα δεκάδες άτομα που εξετάστηκαν αρχικά. Οι αστυνομικοί φαίνεται να κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αφορμή της ανθρωποκτονίας ήταν διαφορές που προέρχονται από την διακίνηση ινδικής κάνναβης. Μετά την προσαγωγή του 23χρονου, στο σπίτι του φαίνεται να εντόπισαν φυσίγγια, τα οποία ταυτοποιήθηκαν με τους κάλυκες που είχαν βρεθεί δίπλα από το θύμα.

Η κατάθεσή του

«Εκπυρσοκρότησε η καραμπίνα. Πήγα να δω τι συνέβη και εκπυρσοκρότησε δύο φορές ακόμη», υποστήριξε ο 23χρονος, κατά τη διάρκεια της ομολογίας, πως είναι ο δράστης της άγριας δολοφονίας του 20χρονου φοιτητή Θοδωρή Γαλαζούλα. Ισχυρίστηκε ότι το θύμα βρισκόταν σε διαπληκτισμό με τρίτο πρόσωπο για διαφορές που σχετίζονταν με αγοραπωλησίες ναρκωτικών, όταν… εκπυρσοκρότησε το κυνηγετικό όπλο που κρατούσε εκείνος.

Μετά το έγκλημα είπε στην απολογία του, πως γύρισε στον Γέρακα και πέταξε το κυνηγετικό όπλο σε σάκο σκουπιδιών στην περιοχή Κοντόπευκο Αγ. Παρασκευής.

Οι αστυνομικοί του είχαν παρουσιάσει ένα βίντεο, τις αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επαφές του με το θύμα, και την ταυτοποίηση των φυσιγγίων που είχε στο σπίτι του με τους κάλυκες, οι οποίοι είχαν βρεθεί δίπλα στο θύμα. Μπροστά σε αυτό το στοιχειοθετημένο αδιέξοδο, ο 22χρονος ομολόγησε την πράξη του και έδωσε την δική του εκδοχή στην διάπραξη και την αφορμή της.

Οι αξιωματικοί του τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής κατά τη διάρκεια της πολύμηνης έρευνας είχαν βρει βίντεο, από το οποίος προέκυπτε ότι ο 22χρονος το απόγευμα της 8ης Μαΐου παρέλαβε με το όχημά του το θύμα από την Πλ. Φούρεσι στα Γλυκά Νερά και από την χρονική εκείνη στιγμή, χάθηκαν τα ίχνη του 20χρονου, ενώ αργότερα την ίδια μέρα, ο κατηγορούμενος επέστρεψε στον Γέρακα μόνος του με το ίδιο αυτοκίνητο.

Από τις δεκάδες καταθέσεις προέκυπτε ότι ο 20χρονος ήταν χρόνιος χρήστης κάνναβης και διακινούσε το συγκεκριμένο ναρκωτικό σε Γλυκά Νερά και Γέρακα, κάτι που είχε δημιουργήσει διενέξεις με διάφορα πρόσωπα για την «εδαφικό έλεγχο» διακίνησης ναρκωτικών. Το γεγονός ότι το θύμα δεν είχε μεταφορικό μέσο οδήγησε στην εκτίμηση ότι στον Αγ. Πέτρο Πεντέλης μεταφέρθηκε από τον δράστη. Η έρευνα στράφηκε στη διερεύνηση των επαφών του θύματος, μέσω της άρσης των τηλεφωνικών επικοινωνιών, δεκάδων ατόμων του συγγενικού και φιλικού περιβάλλοντος και του 22χρονου, όπως και οι τηλεφωνικές συνδέσεις που ενεργοποιήθηκαν στον τόπο του εγκλήματος τον εκτιμώμενο χρόνο της ανθρωποκτονίας.

Ο κατηγορούμενος εντοπίστηκε στις 23 Νοεμβρίου, δεν συμμορφώθηκε στις εντολές των αστυνομικών να ακινητοποιήσει το όχημα και κινήθηκε εναντίον τους προκειμένου να διαφύγει. Αργότερα δήλωσε ότι αντιστάθηκε γιατί δεν κατάλαβε ότι ήταν αστυνομικός έλεγχος και απέδωσε τις ενέργειές του σε… ταραχή.

dikaiologitika.gr