Αχαία: Μπαράζ πλειστηριασμών έως τέλος του χρόνου

Σειρά πλειστηριασμών προγραμματίζεται μέχρι το τέλος του έτους στη βάση δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί έναντι των θεσμών. Έτσι, περισσότεροι από 1.800 πλειστηριασμοί είναι προγραμματισμένοι για το τέλος του έτους, ενώ ο προγραμματισμός δείχνει ότι μόνο για την επόμενη εβδομάδα, έχουν αναρτηθεί 1.440 πλειστηριασμοί, ενώ έπεται συνέχεια μετά από την αργία της 26ης Δεκεμβρίου με δεδομένο ότι θα γίνουν ακόμη 112.

Ήδη έχουν προγραμματιστεί 3.365 πλειστηριασμοί για τους πρώτους μήνες της επόμενης χρονιάς. Κλειδί για τις εξελίξεις και τους μελλοντικούς πλειστηριασμούς είναι η διάδοχη κατάσταση του νόμου Κατσέλη όπου προβλέπεται μείωση των ορίων προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ευρωπαϊκών κύκλων των θεσμών που επικαλείται το "reporter.gr", το σενάριο εφαρμογής του Κυπριακού μοντέλου είναι πιθανό ενώ το όριο των 100.000 ευρώ φέρεται γι' αυτούς ως ιδανικό κάτι που όμως δε συμμερίζεται η ελληνική πλευρά.

Την ίδια ώρα, ενισχύεται το κύμα αιτήσεων υπαγωγής στο ισχύον προστατευτικό πλαίσιο του ν. Κατσέλη, βαίνοντας προς το τέλος του χρόνου. Στο τελευταίο τρίμηνο του 2017 είχαν υποβληθεί 12.453 αιτήσεις, στο πρώτο τρίμηνο του 2018 οι νέες αιτήσεις περιορίστηκαν σε 6.470, στο δεύτερο τρίμηνο σε 6.435, ενώ στο διάστημα Ιουλίου- Σεπτεμβρίου καταγράφηκε ο μικρότερος αριθμός αιτήσεων: μόλις 5.364. Συνολικά, το stock των εκκρεμών αιτήσεων ανέρχεται σε 135.639.