Το πολυσυζητημένο φράγμα ...Πείρου Παραπείρου !- Φωτορεπορτάζ-

Την δέσμευση Σπίρτζη ότι σε καμία περίπτωση δεν θα μπει ιδιώτης στον φορέα του φράγματος Πείρου Παραπείρου απέσπασαν οι φορείς κατά τη διάρκεια σύσκεψης στην αίσθουσα συσκέψεων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Στα τέλη της άνοιξης του 2019 (14 χρόνια μετά τη δημοπράτηση του έργου), όπως εκτιμά η κατασκευάστρια εταιρεία «Μηχανική», η κάλυψη του Φράγματος Πείρου-Παραπείρου όπως συνηθίζεται να ονομάζεται πλέον, θα είναι τέτοια ώστε το νερό θα επαρκεί για να ξεκινήσει και η υδροδότηση της Πάτρας.

Η τελευταία επιθεώρηση

Μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, θα βρίσκεται στην Πάτρα ο Γενικός διευθυντής των φραγμάτων του υπουργείου, Αντώνης Κοτσώνης, προκειμένου να κάνει την τελευταία επιθεώρηση στο φράγμα.

 Αυτό σημαίνει ότι το φράγμα θα αρχίσει να γεμίζει από το νερό της βροχής. Για να γεμίσει πλήρως απαιτούνται δύο χειμώνες, νωρίτερα όμως μέχρι την Άνοιξη του 2019 θεωρείται ότι θα έχει αρκετό νερό για να χρησιμοποιηθεί.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ (ένθετο με bold)

> 1960: Στο πλαίσιο προγράμματος του υπουργείου Γεωργίας για την εκμετάλλευση των υδάτινων πόρων διαμερισμάτων της χώρας, μελετήθηκε η δυνατότητα αξιοποίησης των λεκανών Πείρου και Παραπείρου.

>1965: Εκπονείται προκαταρκτική μελέτη στην οποία εξετάσθηκαν διάφορες θέσεις για την κατασκευή των φραγμάτων ώστε να επιλυθεί και το πρόβλημα ύδρευσης και άρδευσης της ευρύτερης περιοχής της Κάτω Αχαΐας.

> 1981: Ολοκληρώθηκε η πρώτη μελέτη του Φράγματος αλλά η κατασκευή του κρίθηκε αρχικά ασύμφορη λόγω του υψηλού του κόστους.

> 1988: Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εγγείων Βελτιώσεων του υπουργείου Γεωργίας εκπονεί το τελικό σχέδιο αξιοποίησης των νερών Πείρου και Παραπείρου.

Γενικά στοιχεία
Το έργο είναι αρχικού προϋπολογισμού 130 εκατομμυρίων ευρώ και με την εκμετάλλευση των νερών του ποταμού Πείρου και του παραπόταμου του Παραπείρου, τα οποία θα διοχετεύονται στο φράγμα, αναμένεται να λύσει το πρόβλημα ύδρευσης περιοχών της Πάτρας, της ΒΙ.ΠΕ. Πάτρων και όλης της βορειοδυτικής και δυτικής Αχαΐας. Δημοπρατήθηκε το 2005 και η κατασκευή του ξεκίνησε το 2006 από την Μηχανική Α.Ε. Το έργο κατά το παρελθόν έχει συναντήσει πολλά εμπόδια και προβλήματα που έχουν καθυστερήσει την ολοκλήρωση των εργασιών του. Σήμερα δεν υπάρχει καθορισμένη ημερομηνία ολοκλήρωσης του. Με την αποπεράτωση του φράγματος θα δημιουργηθεί μια τεχνητή λίμνη που με τα νερά της θα κατακλύσει το χωριό Τόσκες, ευρισκόμενο στις ανατολικές απολήξεις του Κομποβουνίου και στις νότιες παρυφές της πεδιάδας των Φαρρών, και το οποίο από το το 2009 έχει ερημώσει γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο.

Ταυτότητα έργου
Το φυσικό αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει χωμάτινο φράγμα ταμίευσης στο χωριό Αστέρι, χαμηλό φράγμα υδροληψίας από σκυρόδεμα στην Βαλμαντούρα και αγωγό μεταφοράς νερού ο οποίος θα είναι κατασκευασμένος από χαλυβδοσωλήνες και θα οδηγεί τη συλλεγμένη ποσότητα νερού από το μικρό φράγμα της Βαλμαντούρας του Πείρου ποταμού στον ταμιευτήρα του φράγματος στην περιοχή του Αστερίου[2].