Παρέμβαση και της ΡΑΠ για τις απ΄ευθείας αναθέσεις στον Πολιτιστικό Οργανισμό- Ύποπτη σιωπή από την Δημοτική Αρχή Πελετίδη


Και η Δημοτική Παράταξη «ΡΑΠ – Πάτρα Ανθρώπινη Πόλη» παρενέβη δημόσια για το μείζον ζήτημα των απ’ ευθείας αναθέσεων του Πολιτιστικού Οργανισμού και μάλιστα προς μία συγκεκριμένη εταιρεία ηχητικών, χωρίς κανένα διαγωνισμό!

Την ίδια ώρα η Δημοτική Αρχή Πελετίδη συνεχίζει να σιωπά, χωρίς να δίνει καμία εξήγηση στους φορολογούμενους Πατρινούς πολίτες για την περίεργη επιλογή της να ακολουθεί την πολιτική των απ΄ευθείας αναθέσεων σε μία εταιρεία και όχι των δημόσων διαγωνισμών προς όλους τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες και επαγγελματίες της Πάτρας. 


Ο κ. Κώστας Μαλαμής, εκπρόσωπος της Παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στο Δ.Σ. του Πολιτιστικού Οργανισμού αποκαλύπτει ότι «οι αναθέσεις από τη δημοτική αρχή στον Πολιτιστικό Οργανισμό είναι συνήθης πρακτική, ακόμη και για ζητήματα που καμία λογική επείγοντος δεν έχουν»

Για το λόγο αυτό, όπως σημειώνει ο κ. Μαλαμής, η ΡΑΠ δεν έχει ψηφίσει τέτοιου είδους αναθέσεις και επιβεβαιώνει την αποκάλυψη του πρ. Αντιδημάρχου Παναγιώτη Βαφέα ότι ακόμα δεν έχει έρθει στο Δ.Σ. ο απολογισμός του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας για τα έτη 2017 και 2016!

Μάλιστα ο κ. Μαλαμής ξεκαθαρίζει ότι η ΡΑΠ θα καταθέσει σχετικό ερώτημα για τις απ' ευθείας αναθέσεις στο επόμενο Δ.Σ. του Πολιτιστικού Οργανισμού


Αναλυτικά η δήλωση του κ. Κώστα Μαλαμή έχει ως εξής:

"Οι αναθέσεις από τη δημοτική αρχή στον πολιτιστικό οργανισμό είναι συνήθης πρακτική ακόμη και για ζητήματα που καμμία λογική επείγοντος δεν έχουν. Λόγω της διαφωνίας της ΡΑΠ για τέτοιες πρακτικές έχουμε αρνηθεί συστηματικά να τις ψηφίσουμε.
 Το μέγεθος του προβλήματος ίσως να δίνει την απάντηση γιατί το Σώμα δεν έχει προβεί σε αναλυτικό απολογισμό του Διεθνούς Φεστιβάλ τα τελευταία χρόνια, Παρ όλο που επανειλημμένα το έχουμε ζητήσει.

Στο Σώμα όμως ποτέ δεν ήταν φτάσει πληροφορίες για στοχευμένες αναθέσεις σε ημέτερους. Είναι προφανές ότι θα καταθέσουμε σχετικό ερώτημα, ζητώντας ζητώντας το θέμα αυτό να μπει στο επόμενο ΔΣ.."

 

ΥΠΟΠΤΗ ΣΙΩΠΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΕΛΕΤΙΔΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠ΄ΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ


Θυμίζουμε ότι το ζήτημα των απ’ ευθείας αναθέσεων αποκάλυψε το Achaia News.gr, μετά τη σχετική  καταγγελία του Προέδρου του Σωματείου Ηχητικών- Φωτιστών- Ηχοληπτών Νομών Αχαΐας και Ηλείας, Ανδρέα Πάτση, την οποία έκανε στην ιστοσελίδα μας.

Πλέον είναι φανερό, ότι προκύπτει σοβαρότατο θέμα για την οικονομική διαχείριση του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων, τόσο επί του νυν Προέδρου Τάκη Πετρόπουλου, όσο και του προκατόχου του, Βασίλη Θωμόπουλου.


Παρά το γεγονός, ότι οι απ΄ευθείας αναθέσεις δεν είναι παράνομες, η επιλογή μίας μόνο εταιρείας ηχητικών χωρίς διαγωνισμό, εγείρει ηθικό θέμα και προκαλεί αθέμιτο ανταγωνισμό, σύμφωνα με τον κ. Πάτση.
Στην υπόθεση είχαν παρέμβει με δηλώσεις τους και οι  εκπρόσωποι των άλλων μεγάλων Δημοτικών Παρατάξεων της Αντιπολίτευσης στο Δ.Σ. του Πολιτιστικού Οργανισμού, οι οποίοι δήλωσαν άγνοια για τις επίμαχες αναθέσεις.
Μάλιστα ενδεικτικό του μπάχαλου που επικρατεί στον Πολιτιστικό Οργανισμό, είναι το γεγονός ότι όπως αποκαλύπτεται από το ρεπορτάζ του Achaia News.gr, η Δημοτική Αρχή Πελετίδη δεν έχει ακόμα παρουσιάσει τον οικονομικό απολογισμό του Διεθνούς Φεστιβάλ για τα έτη 2016 και 2017!

 

ΗΛ. ΓΚΟΤΣΟΠΟΥΛΟΣ: «Η ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΣΑ  ΣΙΓΗ ΑΠΟΠΝΕΕΙ ΑΡΩΜΑ ΕΝΟΧΗΣ»

Ο Δημοτικός Σύμβουλος Ηλίας Γκοτσόπουλος της «Νέας Πόλης» σημειώνει για το θέμα:

«Προ τριημέρου ο Πρόεδρος Ηχοληπτών Αχαΐας-Ηλείας προέβη σε καταγγελία για "περίεργες απ΄ευθείας αναθέσεις, εκ μέρους του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων και μάλιστα σε μια συγκεκριμένη εταιρεία".
Η σοβαρότητα της καταγγελίας με έκανε να αναμένω άμεση αντίδραση της Δημοτικής Αρχής Πελετίδη.
Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, τρίτη μέρα και η επικρατούσα σιγή, αποπνέει "άρωμα" ενοχής.
Είναι τοις πάσι γνωστό, ότι επί δημαρχίας Πελετίδη οι απευθείας αναθέσεις είναι συστηματική πρακτική. Αυτό που καθημερινά πλέον αποκαλύπτεται είναι και η εύνοια των συγκεκριμένων, που "κάνουν συστηματικά δουλειές" με το Δήμο.
Και αυτό θεωρείται πλέον "κανονικότητα"!
Τελικά, εξουσία και ηθική, δύσκολα συνυπάρχουν..»
 


Π. ΒΑΦΕΑΣ: «ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΟ 2016 ΚΑΙ ΤΟ 2017!»

Ο πρ. Αντιδήμαρχος και μέλος του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Οργανισμού με την Παράταξη «Τώρα για την Πάτρα» Παναγιώτης Βαφέας, σημειώνει:

«Ως αντιπολίτευση γνωρίζουμε ότι γίνονται απ΄ευθείας αναθέσεις με το δικαίωμα του Προέδρου από το νόμο, αλλά έχουμε ζητήσει να ενημερωνόμαστε για αυτές στα Δ.Σ.
Για πολλές αναθέσεις, δεν έχουμε ενημερωθεί.
Για το Διεθνές Φεστιβάλ όμως σίγουρα έγιναν αρκετές για τις εκδηλώσεις, όπου ελλείψει Δ.Σ λόγω καλοκαιριού, μάλλον δεν θα τις μάθουμε, πάρα μόνο όταν έρθει ο απολογισμός.....
Σημειωτέων, ότι έως και σήμερα εκκρεμεί και έχω ζητήσει απολογισμό για τα έτη 2016 και 2017 !!!!

Έως τώρα δεν έχουμε δεχτεί καμία επιστολή διαμαρτυρίας από κάποιο ιδιώτη ή φορέα που θίγεται και ως εκ τούτου καμία ενέργεια ή κοινή δήλωση - στάση μπορούμε να κάνουμε.
Πάραυτα με αφορμή το ρεπορτάζ, δεσμεύομαι στο επόμενο Δ.Σ. να ζητήσω επίσημή ενημέρωση από το πρόεδρο και ελπίζω έως τότε να έχω και επίσημή ενημέρωση από όποιον έχει τεκμηριωμένες πληροφορίες.»

 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΤΣΗΣ: "ΘΑ ΠΡΟΣΦΥΓΟΥΜΕ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ"- ΕΠΕΙΣΟΔΙΑΚΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΤΑΚΗ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟ


Μιλώντας στο Achaia News.gr ο κ. Πάτσης έκανε  λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό και δηλώνει ότι το Σωματείο του είναι έτοιμο να προσφύγει στη δικαιοσύνη εναντίον του Δήμου Πατρέων, στην περίπτωση που αυτή η αδιανόητη πρακτική συνεχιστεί.


Για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε πριν μερικές ημέρες συνάντηση του Δ.Σ. του Σωματείου, με τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού Τάκη Πετρόπουλο, η οποία όμως απέβη άκαρπη και επεισοδιακή.


Ο κ. Πάτσης μιλώντας στο Achaia News.gr υποστηρίζει ότι δεν ακολουθείται η διαδικασία του πρόχειρου διαγωνισμού εκ μέρους του Πολιτιστικού Οργανισμού, αλλά  η πρακτική των απ’ ευθείας αναθέσεων και μάλιστα σε μία συγκεκριμένη εταιρεία ηχητικών!
Κάτι που έχει ως συνέπεια να αποκλείονται όλες οι υπόλοιπες εταιρείες σε Αχαΐα και Ηλεία, από τις διάφορες εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Οργανισμού !

Μάλιστα ο Πρόεδρος του Σωματείου σημειώνει, ότι οι απ’ ευθείας αναθέσεις έχουν ξεκινήσει από την έναρξη σχεδόν της θητείας της παρούσας Δημοτικής Αρχής. Και παρά τις διαμαρτυρίες που έχουν γίνει από το Δ.Σ. στον προηγούμενο Πρόεδρο Βασίλη Θωμόπουλο, δεν έχει αλλάξει στο παραμικρό η τακτική του Δήμου Πατρέων.

 

 ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΠΡΌΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΗΧΗΤΙΚΩΝ-ΦΩΤΙΣΤΩΝ- ΗΧΟΛΗΠΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΑΧΑΪΑΣ-ΗΛΕΙΑΣ κ. ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΤΣΗ ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΙΣ ΑΠ’ ΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΙΤΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ